sunnuntai 11.4.2021 | 15:39
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Iisalmen ortodoksisen seurakunnan rovasti, Isä Antero Petsalo: Kristus nousi kuolleista! – Totisesti nousi!

Su 4.4.2021 klo 12:00

Tämä iloinen pääsiäistervehdys lähti Kristuksen haudalta pääsiäisaamuna koko maailmaan. Kristus on noussut kuolleista. Hauta on tyhjä ja käärinliinat todistavat Vapahtajamme ylösnousemuksesta.

Pääsiäisen juhlaveisu kertoo tästä meidän kaikkien ilosta ja riemusta: “Kristus nousi kuolleista, kuolemallaan kuoleman voitti ja haudoissa oleville elämän antoi.”

Tätä viestiä lähtivät mirhantuojanaiset viemään opetuslapsille ja koko Jerusalemiin. Sieltä ilosanoma on kulkenut yli maailman kaikille kansoille.

“Kun sapatti oli ohi, Magdalan Maria, Jaakobin äiti Maria ja Salome ostivat tuoksuöljyä mennäkseen voitelemaan Jeesuksen. Sapatin jälkeisenä päivänä ani varhain, kohta auringon noustua he lähtivät haudalle. Matkalla he puhuivat keskenään: ’Kuka auttaisi meitä ja vierittäisi kiven hautakammion ovelta?’

Äkkiä maa alkoi vavahdella ja järistä, sillä Herran enkeli laskeutui taivaasta. Hän tuli haudalle, vieritti kiven pois ja istuutui sille. Hän oli hohtava kuin salama ja hänen vaatteensa olivat valkeat kuin lumi. Vartijat pelästyivät häntä niin, että alkoivat vapista ja kaatuivat maahan kuin kuolleet. Enkeli kääntyi naisten puoleen ja sanoi:

Älkää pelästykö. Te etsitte Jeesus Nasaretilaista, joka oli ristiinnaulittu. Hän on noussut kuolleista, ei hän ole täällä. Tuossa on paikka, johon hänet pantiin. Menkää nyt sanomaan hänen opetuslapsilleen, myös Pietarille: ´Hän menee teidän edellänne Galileaan. Siellä te näette hänet, niin kuin hän itse teille sanoi´.

Naiset lähtivät heti haudalta, yhtaikaa paloissaan ja riemuissaan, ja riensivät viemään sanaa Jeesuksen opetuslapsille. Mutta yhtäkkiä Jeesus tuli heitä vastaan ja tervehti heitä. He menivät hänen luokseen, syleilivät hänen jalkojaan ja kumarsivat häntä. Silloin Jeesus sanoi heille: ’Älkää pelätkö! Menkää sanomaan veljilleni, että heidän pitää lähteä Galileaan. Siellä he näkevät minut’.” (Matt. 28:1-10) (Mark. 16:1-7)

Tämä Kristuksen ylösnousemuksen evankeliumi herää eloon nyt tänäkin pääsiäisenä. Ylösnoussut Jeesus ilmestyi mirhantuojanaisille. Me saamme kohdata Hänet Jumalan sanassa, ehtoollisessa ja muissa sakramenteissa. Ja Jeesus ilmestyy meille aina kun kohtaamme toisen ihmisen ja hänestä tulee lähimmäisemme, jota rakastamme.

Vietämme ilojuhlaa kodeissamme ja kirkoissamme laulaen pääsiäisen juhlaveisua. On kirkkovuoden suurin juhla. Elämä on voittanut kuoleman. Kristuksen ylösnousemuksen sanoma on muuttanut koko maailman. Kuolemaa ei enää ole. Me saamme siirtyä tästä näkyvästä maailmasta lähtömme jälkeen ikuiseen elämään Kristuksen yhteydessä. Siitä me iloitsemme ja viemme pääsiäisen sanomaa eteenpäin: Kristus nousi kuolleista! - Totisesti nousi!

Toivotan Sinulle ja kaikille rakkaillesi ylösnousseen Kristuksen siunaamaa pääsiäisaikaa.

#