sunnuntai 11.4.2021 | 16:00
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Satu Kangas-Viljamäki pääkirjoituksessaan: Harmittaa niin että halkeen

Ke 31.3.2021 klo 07:00

Tämän kirjoituksen voisi aloittaa tutulla fraasilla: ”Asiahan ei tietenkään minulle kuulu, mutta..”, sillä sinänsä asialla ei ole hirveän paljon tekemistä juuri Selänne-lehden kanssa. Alan ja kollegoiden puolesta on kuitenkin kismittänyt jo pitkään niin, että halkean, jos en avaa sanaista arkkuani ja pullauta mielipahaani ulos.

Nimittäin, minua korventaa, miten sosiaalisessa mediassa jaetaan maksumuurin takana tai tilatuissa lehdissä julkaistuja lehtijuttuja kuvina niin, että kaikki pääsevät lukemaan kyseisen jutun ilmaiseksi. Se on mielestäni aikamoista työn ja sen tekijän arvon alentamista. Leivän viemistä toisen suusta, kärjistetysti sanottuna. Työtä me toimittajatkin teemme, vaikka kaikki eivät tunnu sitä työksi mieltävänkään.

Journalistiliitto kertoo nettisivuillaan, että kuka tahansa saa valokuvata lehtijuttuja omaan käyttöönsä, mutta kuvien lataaminen sosiaaliseen mediaan on jutun saattamista yleisön saataville. Tämän tekijänoikeuslaki kieltää muilta paitsi jutun tekijänoikeuden haltijoilta.

Toisaalta on tietysti hyvä, että juttuja jaetaan ja ne herättävät keskustelua, mutta useimmissa lehdissä jutun voi jakaa someen keskustelunaloittajaksi ihan luvan kanssa. Silloin muut näkevät jutun otsikon ja kuvan, minkä jälkeen he voivat joko tilata lehden itse tai mennä kirjastoon lukemaan sen.

Toinen asia, mikä somessa ottaa päähän on vanhojen luokkakuvien jakaminen yleisön saataville. Ymmärrän toki kuvat, jotka ovat peräisin ajalta ”kivi ja kypärä”, mutta onpa silmiini sattunut tuoreempiakin kuvia. Minusta se loukkaa ihmisten yksityisyydensuojaa aika tavalla.

Eli mietitään jatkossa kahteen kertaan ennen kuin painetaan ”julkaise”-painiketta. Kiitos.

Hyvää pääsiäistä!

#