sunnuntai 11.4.2021 | 15:09
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Etävastaanottojen suosio Selänteen alueella on kasvussa

Emilia Tiitto
Pe 12.3.2021 klo 14:00

Tiistaiaamuna sähköpostiini kilahtaa viesti: Videovisit-istuntosi on alkamassa kahdeksan minuutin kuluttua. Napsautan sähköpostin tuomaa linkkiä ja ruudulle avautuu oma kuvani. Asetan kuulokkeet päähäni ja testaan mikrofonin kuuluvuuden juuri ennen kuin Tarja Vaitiniemi ja Jonna Ruikka ilmestyvät näytölle.

– Tavallisesti ensin pitäisi todistaa henkilöllisyys kuvallisella henkilötodistuksella, ja sen jälkeen asiakas antaisi luvan etävastaanottoon, Selänteen hoitotyönjohtajana työskentelevä Vaitiniemi kertoo.

Tämän jälkeen asiakkaan ja hoitajan tai lääkärin välillä alkaa normaalia vastaanottoa vastaava etävastaanotto.

Selänteen alueella etävastaanottoa aloitettiin kehittelemään vuosi sitten, kun korona alkoi. Hyvinvointiteknologian kehittäjänä ja kouluttajana toimiva Ruikka on tutustuttanut henkilökuntaa uutterasti etävastaanoton toimintaan.

– Etävastaanoton suosio on kasvamassa koko ajan, ja Selänne on sen suhteen Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä edelläkävijä. Uusi toimintatapa mietityttää aina aluksi, mutta tämän palvelun avulla lääkärit ja hoitajat tulevat asiakkaan luokse helposti kotiin tai töihin, Ruikka kertoo.

Etävastaanotto onkin suunniteltu helpottamaan asiakkaan arkea. Käynnit soveltuvat asiakkaille, joiden sairaus ei vaadi käsillä tehtävää tutkimusta tai akuuttia näytteenottoa.

– Jos asiakas asuu kaukana tai arki tai pandemia rajoittaa, on etävastaanotto yksi apuväline, eikä asiakas joudu siirtämään tai perumaan aikaansa, vaikka ei olisikaan Selänteen alueella, Vaitiniemi perustelee.

Suurimman osan asioista pystyy hoitamaan etäyhteyksillä. Videokuva mahdollistaa asiakkaiden kokonaiskuvan havainnoinnin, mikä kertoo paljon enemmän kuin pelkkä puhelimesta kuuluva ääni.

– Selänteessä on käytössä kaksi tutkimussalkkua, joiden avulla voi esimerkiksi kuunnella sydänääniä ja katsoa korviin. Näin hoitaja voi olla asiakkaan luona fyysisesti ja lääkäri mukana etäyhteyksillä. Lääkäri ei voi etäältä tutkia asiakasta käsin, mutta hoitaja voi toimia lääkärin käsinä. Yksi tutkimussalkku on Reisjärven terveyskeskuksessa, jossa pääsee myös hoitaja-avusteiselle lääkärinvastaanotolle ja toinen on käytössä kotihoidoissa ja työterveyshuollossa.

Jos ensimmäisen vastaanottokäynnin tulee olla fyysinen, voi seuraava käynti olla hyvinkin etänä. Sama toimii myös toisin päin: ensimmäinen vastaanotto voidaan hoitaa etänä, ja seuraava fyysisesti.

– Etävastaanotto varataan samalla tavalla kuin normaalikin aika eli soittamalla kiireettömään numeroon tai ottamalla yhteyttä Klinik-yhteydenottopalvelun kautta. Etävastaanotto vastaa normaalia lääkärin vastaanottoa, ja siitä veloitetaan sama maksu.

Etäajan sopiminen vaati asiakkaalta toimivaa sähköpostiosoitetta. Videotapaamiseen voi liittyä jouhevasti joko tietokoneen tai älypuhelimen kautta.

­ – Asiakkaan turvallisuus on suojattu, sillä vastaanotto tapahtuu Selänteelle rakennetulla yhteydellä. Käynnistä ei jää tallenteita, eikä saman linkin kautta voi palata vastaanottoon myöhemmin, Ruikka huomauttaa.

On asiakkaan omalla vastuulla olla kotonaan sellaisessa paikassa, jossa kukaan muu ei kuule keskustelua.

– Lääkärillä on tapaamisessa vastamelukuulokkeet, jolloin asiakkaan ääni ei kaiu ympäri huonetta.

Ikääntyvien asiakkaiden kanssa etävaihtoehdot ovat olleet jo laajasti käytössä. Hoitajat voivat toteuttaa tietyt käynnit, esimerkiksi kotihoidon asiakkaiden seurantakäynnit, videon välityksellä.

– Meillä on projekteja, joissa mietimme, miten etäkuntoutusta voisi tarjota asiakkaille, jotka eivät vielä ole palvelujen piirissä. Samalla laitteet ja tekniikka tulisivat asiakkaille tutuiksi.

Selänteen kautta saatavalla tabletilla, jolla asiakas voi hoitaa etäkuntoutuksen, voi hän pitää yhteyttä myös omaisiinsa.

– Omainen voi liittyä mukaan myös etävastaanotolle. Esimerkiksi geriatrin kontrollikäynnit voidaan pitää hoitaja-avusteisena etävastaanottona muistihoitajan kanssa, ja omainen ja lääkäri ovat mukana etäyhteydellä, Vaitiniemi huomauttaa.

Etävastaanoton tarkoitus ei missään nimessä ole korvata ihmisiä tai toimia ainoana vaihtoehtona.

– Vaihtoehdot monipuolistuvat koko ajan. Tarjoamme etäkäyntejä yhtenä vaihtoehtona, joka täydentää muita palveluita. Toivomme, että asiakkaat rohkeasti kokeilevat ja pyytävät etävastaanottoa tarvitessaan lääkärin tai hoitajan vastaanottoa.

#