perjantai 5.3.2021 | 06:34
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Nimimerkki "Mietiskelijä" pohtii tekstissään "Sinustako kuntavaaliehdokas?" kuntavaaleja ja yhteiskunnan tämän hetkistä keskustelukulttuuria:

To 18.2.2021 klo 10:03

Kuntavaalit näyttävät vääjäämättä lähestyvän, vaikka jotkut tahot haluaisivat ne siirtää. Turhapa noita on siirtää, ainahan ne edessä ovat kumminkin. Ehdokkaiden kerääminen on vauhdissa. Monien halukkuus asettua ehdolle tuntuu kuitenkin olevan tiessään. Nythän on tuhannen taalan paikka asettua ehdokkaaksi – varsinkin niiden, jotka ovat kuntapäätöksiä kritisoineet ja olleet eri mieltä asioista.

Mutta ennen kuin asetut ehdokkaaksi, lue vaikka tämä kirjoitus. Nimittäin ehdokkaaksi ei kannata ryhtyä, jos sinua kiinnostavat asiat vain niin kauan kuin saat niistä itse hyötyä. Some pörrää ja oma mielipide on ainoa oikea. Näyttää siltä, että monet eivät halua todenperäisen argumentin voittavan, vaan nimenomaan omansa. Mielipiteitä ei niinkään haluta vaihtaa, vaan tehdä kiusaa. Varsinkin, jos huomaa, että omat perustelut jäävät heppoisen heikoiksi. Ja useinhan liikkeellä ollaan ilman perusteita ja silloin tosiasioita väännellään oman mielen mukaisiksi. Jos tunnistat itsessäsi tällaisia piirteitä – älä käy ehdokkaaksi.

Alueen kansanedustaja Mikko Kinnunen kirjoitti vuoden vaihteessa näin: ”Yksi haasteistamme on ryhmien ja yksittäisten ihmisten toteuttama informaatiovaikuttaminen. Se on toimintaa, jolla pyritään kielteisessä mielessä ja järjestelmällisesti vaikuttamaan yleiseen mielipiteeseen, ihmisten käyttäytymiseen ja päätöksentekijöihin. Tavoitteena on vammauttaa päätöksentekoa ja heikentää yhteiskuntaa.” Huolensa tällaisesta on ilmaissut myös presidentti Niinistö: ”Yhteisten asioiden hoitaminen vaikeutuu, jos vain omat asiat ovat merkityksellisiä tai jos oman oikeassa olemisen alleviivaaminen on tärkeämpää kuin yhteiseen tavoitteeseen pyrkiminen.” Tuo kannattaa lukea ainakin kaksi kertaa ja pohtia miettimään tarkasti sen sisältöä. Usein näyttää siltä, että viranhaltijoiden esitykset tehdään tyhjiksi sanomalla, etteivät ne pidä paikkaansa ja heitetään tilalle ”omasta hatusta” temmattuja argumentteja. Ja tietenkin ne ovat ne ainoat oikeat! Demokratian kulmakivi on, että sallitaan tällaisetkin erilaiset mielipiteet. Yhtä järeä kulmakivi on se, että kun asiasta äänestetään, niin enemmistön kanta voittaa ja siihen on kaikkien mukauduttava. Jos tämä tuottaa vaikeuksia – älä käy ehdokkaaksi. Muistathan, että sinun ei tarvitse olla kaikkitietävä. Voit itse ottaa selvää asioista. Se halu pitää sinulla itselläsi olla. Ilman sitä ei kannata ryhtyä ehdokkaaksi. Ja tiedäthän, että sinulla on käytettävissäsi paljon asiantuntijoita ja viranhaltijoita. Pyydä heiltä tietoja. Kaikki yhteiseksi hyväksi!

Noin kuukausi sitten Kalajokilaakso-lehdessä Ismo Kunelius kirjoitti varsin oivallista tekstiä: ”Tälläkin hetkellä useiden lähikuntien päättäjien paikoilla istuu muutamia riitelystä innostuneita ihmisiä, jotka nauttivat vankkaa kannatusta, koska ovat mukamas vastavoima poliittiselle eliitille. Sellaisella politiikalla pysyy varmasti esillä, mutta ei sillä mitään asioita pystytä ajamaan.” Kun alussa siteerasin kansanedustaja Kinnusta, laitan tähän loppuunkin hänen ajatuksensa ja toivomuksensa liittyen tuleviin kuntavaaleihin. Hän nimittäin toivoi, että tulevissa päätöksentekijöissä nähtäisiin nuoria, ennakkoluulottomia, yhteiskuntaa kehittäviä, tulevaisuuden huomioonottavia ja yhteistyökykyisiä päättäjiä. Olen itse ihan samaa mieltä, sillä uusia ajatuksia todella tarvitaan. Muuten saattaa käydä niin kuin esim. Selänteen hallinnossa, että maailma ympärillä muuttuu, mutta samat päättäjät tekevät asiat vuodesta toiseen samalla tavalla!

Mietiskelijä

#