torstai 4.3.2021 | 01:10
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Heikki Syrjäniemi pakinassaan: Harhaluuloja poistamassa Tansanian ylängöillä

To 18.2.2021 klo 18:30

Kuluttajat hurahtavat milloin mihinkin halutessaan terveellistä sapuskaa suuhunsa. Yksi sellainen hedelmä on avokado, jota on ollut Selänteenkin kaupoissa jo vuosikaudet tarjolla. Avokadon kulutus Euroopassa kasvaa vuosittain noin kahdeksan prosenttia. Tätä vihreää hedelmää himoitaan siinä piilevän hyvän rasvan vuoksi, vaikka maku ei sinällään ole kovin häävi. Meillä kaupoissa myytävät avokadot ovat yleensä joko kivikovia tai ylikypsiä. Avokado on väriltään vihreä ja sisällä on noin viiden sentin halkaisijaltaan oleva siemen.

Ympäristöaktivistit puolestaan ovat syyllistäneet avokadon viljelyä, koska yhden hedelmäkilon tuottamiseen tarvitaan tuhat litraa vettä. Useissa avokadon tuottajamaissa vesi tahtoo olla muutenkin kortilla. Lisäksi hedelmät tuodaan meille jopa Etelä-Amerikasta saakka. Se ei ole äkkipäätä ajatelleen kovin kestävää kehitystä.

Minulle tarjoutui tilaisuus matkustaa sinne, missä pippuri ja avokado kasvaa. Olin pari viikkoa sitten Tansanian lounaisosan ylängöillä tutustumassa avokadoviljelmiin. Harhaluulo Afrikan peräkylien kehittymättömyydestä keikahti minun silmissäni aivan päälaelleen. Avokadonviljely oli tuonut hyvinvointia moniin perheisiin niin, että vuorille oli rakennettu uusia taloja ja lapsia oli pistetty yksityiseen kouluun.

Toinen harhaluulo rutikuivasta Afrikasta sai toisenlaisen mielikuvan. Avokadon viljelymailla sataa vuodessa 1500 mm vettä. Suomessa keskimääräinen sademäärä vaihtelee vuosittain 500-650 mm välillä. Ylänköalueiden vehmaus oli silmiinpistävää. Avokadon sadonkorjuuta oltiin siellä aloittelemassa tälle keväälle. Liki 250 sopimusviljelijää myyvät luomuavokadoa suomalais-tansanialaiselle yritykselle. Koko tuotannon arvoketju oli sertifioitu eikä lapsityövoimaa näkynyt missään.

Selvitin myös, miksi meidän kaupoissa avokadon laatu vaihtelee. Syynä on se, että hedelmät poimitaan joko liian raakoina tai liian kypsinä. Niinpä poimijoita oli Tansaniassa koulutettu keräämään juuri väriltään ja kuiva-ainepitoisuudeltaan oikeat hedelmät. Maistoin siellä auringon kypsyttämää avokadoa, joka oli todella herkullisen makuista.

Tansania on ollut Selänteen alueellakin yksi kehitysavun ja lähetystyön kohdemaa. Siellä on saatu paljon aikaan varsinkin koulutuksen hyväksi ja talous kasvaa kuuden prosentin vuosivauhtia. Mutta kokonaisuudessaan maa on vielä todella alikehittynyt. Bruttokansantuote henkeä kohti on noin 1000€ vuodessa. (Suomessa n. 45 000€). Silti käynti Afrikassa jättää pääkoppaan miljoonia kysymyksiä, joita viisaat ovat yrittäneet ratkoa vuosikymmenten ajan. Minulle selvisi ainakin kolme tärkeintä asiaa, miten kehitystä voidaan parantaa. Ne ovat koulutus, työhalu ja luottamus. Näistä viimeksi mainittu taitaa olla kuitenkin tärkein tekijä.

Kirjoittaja on Selänne-lehden ”grand old man”

#