torstai 4.3.2021 | 01:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jukka Puranen kolumnissaan: Pitäis alkaa rupeemaan

To 18.2.2021 klo 13:30

Luonnonvalon määrä on lisääntynyt joulusta jo tosi paljon. Aurinko paistaa korkeammalta ja keskipäivällä ilma lämpenee kylmästä yöstä. Ajankohta on hyvä ainakin abiturienteille, joilla lukuloma on alkanut ja lisääntynyt valo antaa uutta energiaa. Aloittaminen on varmaan se vaikein laji monelle, kun opetus on loppunut ja pitäisi alkaa ihan ite. Itsellä ainakin on monen asian suhteen ollut sellaista oiretta. Huolestuneena olen seurannut auringon valaisemia ikkunoita ja miettinyt, milloin eräs toinen tässä ruokakunnassa asuva henkilö huomaa ikkunoiden likaisuuden ja siivousinto puskee päälle. Ei millään jaksaisi taas alkaa. Antaahan se aurinko voimaa, mutta ei sekään silti kaikkeen pysty.

Kesäurheilulajien harrastajilla esimerkiksi juoksijoilla on kohta peruskuntokausi ohi ja maaliskuussa pitäisi ruveta hankkimaan vauhtia. Kunnollinen juoksija on siitä omituinen laji, että se ei löysäile, kuin lyhyen aikaa ihan loppusyksyllä. Ei kannata semmoista pitää kaverina, jos on ongelmia rupeemisen kanssa. Turhan takia vaan masentuu. Mistä sitä repii aina joka kerta sen innon lähteä painamaan pitkin tietä. Nuorena sitä intoa vielä oli. Eräs ystäväni totesikin tässä, että mitä tuota rehkii hulluna terveytensä vuoksi, kun on kehitetty hyvät ohitusleikkaukset ja muut. Sitä paitsi eräs päättävässä asemassa oleva lääkäri totesi kysyttäessä pitkistä hoitojonoista, että tiettävästi kukaan ei ole hoitojonoon kuollut. Onko sitä muuta niin hyvää paikkaa elää, kuin hoitojono jos siellä ei ainakaan kuole? Leikkauksen jälkeen on sitten eri asia.

Formulatalleilla on myös taas rupeemisen paikka, kun kisojen alkuun on enää muutama viikko. Montaa osaa ei enää moottorista saa puuttua, jos aikoo lähtöviivalle ehtiä. Ilmanputsari korkeintaan saa olla irti, mutta pultit on oltava jo ostettuna. Kannattaa tarkistaa onko ne millisillä kierteillä vai tuumakierteillä. Kuskeilla on varmaan viimeiset tyhjennysharjoitukset menossa, jotta mahtuvat ahtaaseen ohjaamoon eikä autoon tulisi liikaa painoa. Voi hyvin kuvitella sitä metakkaa italialaisen temperamentin tuntien, jos tässä vaiheessa huomataan, että kuski on liian lihava Ferrarin autoon. Saattaa olla Räikkösen konsti kaikkein paras, että ei syö hirveästi, mutta juo sitten senkin edestä.

Varmaan tämä lopputalvi tässä menee näitä rupeemisia miettiessä ja niihin valmistautuessa. D-vitamiinia jos tankkaa ja C:tä ottaa kyytipojaksi siihen kylkeen, niin jospa rupeeminenkin alkaisi sujua. Koronarokote on sitten pisteenä i:n päälle.

Kirjoittaja on kulttuuriin hurahtanut reisjärvinen metallimies

#