torstai 4.3.2021 | 02:16
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Pihla Ampula opiskelee uteliaitten ihmisten alalla – Hänen salainen haaveensa on tulevaisuuden työpaikka ulkoministeriössä

Emilia Tiitto
To 18.2.2021 klo 09:49

Valmistuttuaan lukiosta Pihla Ampula vietti välivuoden ja etsi seuraavaa opinahjoaan googlailemalla. Yliopistojen tarjontaan tutustuminen tuotti tulosta, sillä Ampula löysi koulutusohjelman, josta ei ollut aikaisemmin kuullutkaan.

– Opiskelen Helsingin yliopistossa kolmatta vuotta kulttuurien tutkimuksen kandiohjelmassa. Pääaineen sai valita ensimmäisen vuoden lopulla kahdeksasta eri vaihtoehdosta, minä valitsin alue- ja kulttuurintutkimuksen.

Alue- ja kulttuurintutkimuksessa tutustutaan kattavasti moniin eri kulttuurialueisiin.

– Tämän kevään aikana kirjoitan kandini, jotta valmistun tavoiteajassa toukokuussa, ja voin jatkaa syksyllä maisteriopintoihin. Kandidaatintutkielmani aihe liittyy Skotlantiin ja populaarikulttuuriin.

Populaarikulttuuri eli musiikin, tv:n ja elokuvan tutkimus on yksi Ampulaa kiinnostava kokonaisuus. Toinen kokonaisuus on historia.

– Osa kursseista on puhtaasti pelkkää historiaa, osassa yhteiskunnalliset teemat ja historia kietoutuvat toisiinsa. Historian opiskelulta ei kuitenkaan voi millään kurssilla välttyä.

Yksittäisten kurssien teemat vaihtelevat laajasti. Opinto-alan monitieteellisyys näkyy yhteiskuntaopin, maantieteen, mediatutkimuksen sekä uskonto- ja historiatieteiden sekoittumisena.

– Meillä oli Yhdysvaltain presidentinvaaleihin keskittyvä kurssi, jossa käsiteltiin, miten vaalien etenevät ja mitä kansainvälinen media sanoo vaaleista. Mielenkiintoisia olivat myös kurssit alkuperäiskansoista, jazz-musiikin historiasta ja Balkanin konflikteista, Ampula listaa.

Vaikka osa kursseista määräytyy tutkintorakenteen mukaan, on Ampula saanut valita ison osan kursseistaan omien mieltymystensä perusteella.

– Sivuaineella on paljon vaikutusta siihen, mihin suuntaan omaa työllistymistään haluaa ohjata. Esimerkiksi viestintä ja markkinointi vie eri suuntaan kuin taidehistoria.

Ampulan isoin sivuaine on Yhteiskunnallinen muutos, joka sopii Latinalaisen Amerikan tutkimuksen pariksi. Ampula on lukenut Pohjois-Amerikan ja Latinalaisen Amerikan tutkimusta erillisinä kokonaisuuksina.

Yksi Ampulalle useimmiten esitetty kysymys lienee, mihin alalta voi työllistyä.

– Periaatteessa emme saa ammattinimikettä, vaan olemme asiantuntijoita. Paljon riippuu siitä, mitä opintoja on valinnut ja mihin alueeseen erikoistuu. Esimerkiksi Latinalaista Amerikkaa opiskellut voi olla valmistuessaan Argentiinan ja Latinalaisen Amerikan asiantuntija.

Asiantuntijan palveluita voivat tarvita niin Supo kuin ulkoministeriö.

– Valtio on yksi isoin työllistäjä, mutta myös kolmannen sektorin järjestöt, kuten Maahanmuuttoinstituutti, Pelastakaa Lapset ja Taksvärkki työllistävät meitä. Alamme avaa tosi paljon ovia, ovet pitää vain osata löytää.

Ampula itse on miettinyt järjestöpuolta, mutta salaisena haaveenaan hän pitää ulkoministeriötä.

– Valmistumisen jälkeen diplomaattiura on mahdollinen, kuten myös yliopistolle tutkijaksi jääminen. Sitäkin olen miettinyt, sillä pidän opiskelusta.

Ampulasta uuden kulttuurisen asia oppiminen on aina mielenkiintoista. Kulttuurilla Ampula ei tarkoita vain korkeakulttuuria vaan kulttuuria, jossa ihmiset alueella elävät.

– On mielenkiintoista tietää, miten jollakin alueella asutaan, mikä toimii ja mikä ei. Miksi-kysymys on meille kaikista tärkein: pitää ymmärtää, miksi kulttuuri on sellainen kuin se on.

Ampula pitääkin opiskelemaansa alaa uteliaitten ihmisten alana.

– Tiedonhalun on oltava suurta. Pieni kunnianhimo auttaa oman tietopohjan kartoittamisessa. Lukemisesta ja kirjoittamisesta pitäminen ovat toki plussaa, kuten myös hyvät istumalihakset.

Koska yliopisto-opiskelu on koronan vuoksi suoritettu pääsääntöisesti etänä, on Ampula viettänyt suurimman osan kuluneesta vuodesta kotipaikkakunnallaan Haapajärvellä. Helsinkiin Ampula muutti aikoinaan juuri koulun takia.

– Jos olisin saanut valita kaupungin vapaasti, en ehkä olisi valinnut Helsinkiä. Opiskelukaupunkina Helsinki on hyvä ja keskustakampuksemme sijaitsee aivan Senaatintorin vieressä.

Lähiopiskelun lisäksi korona on estänyt harjoittelut ulkomailla ja rajoittanut opintotarjontaa.

– Tietenkin kaipaan yhteisöllisyyttä, mutta vuodessa etäopiskeluun on jo tottunut. Vaikka meidän ala ei tarvitsekaan laboratorioita tai konkreettista opiskelupaikkaa, me kaikki toivomme, että pääsisimme pian palaamaan luentosaleihin.

#