maanantai 29.11.2021 | 13:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Anitta Oertel kolumnissaan: Parempaan suuntaan

To 28.1.2021 klo 13:30

Minun näkökulmastani olemme ihmiskuntana matkalla uuteen ja parempaan suuntaan, huolimatta tai kenties juuri siitä syystä, että meneillään on rajapyykki: aikamme pandemia. Perusasiat ovat nousseet pintaan ja muun muassa kulutus laskenut. Emme tarvitsekaan niin paljon kaikkea mahdollista.

Mutta on kulutuksen ja ylenpalttisuuden kääntöpuoli huomattu jo ennen koronaakin. Esimerkiksi lihan kulutus on Suomessa laskenut, tosin ei lähellekään 1960-luvun tasolle. Suomalaiset kuluttivat (söivät) Luonnonvarakeskuksen tilaston mukaan eläimiä lähes 80 kiloa henkilöä kohti vuonna 2019. Kokonaiskulutus laski edellisestä vuodesta noin 1,5 kiloa/henkilö. Saksassa lihan kulutuksessa on sama laskeva suunta kuin Suomessa. Viljan kokonaiskulutus puolestaan kasvoi Suomessa reilut kaksi kiloa henkeä ollen 81 kiloa.

Minä en ole kuulunut eläinten syöjien lajiin 1980-luvun puolivälistä asti, paitsi vielä syön jonkin verran kalaa ja kananmunia. Nekin ovat eläimiä, mutta niitä ei lasketa lihan kulutukseen. Ehkä tämäkin asia vielä muuttuu, kun ihmiskunta kehittyy viisastuen ja osaa uudistaa ja muuttaa eläinsuhdettaan.

Sanapari lihaa korvaavat tuotteet, joka nyt monen suussa pyörii, mainoksissakin, voisi olla toisinkin päin, sillä jossain vaiheessa on alettu korvata luontainen kasvisravinto eläinten lihalla. Niin kuin nyt tilastoistakin näkyy. Vielä 1960-luvulla syötiin Suomessa lihaa kolmisenkymmentä kiloa henkilöä kohti. Kasvu, joka nyt siis on taittunut, on ollut minun elinikäni aikana hurjaa.

Ihminen tarvitsee muun muassa proteiinia, mutta siihen ei tarvita lihan massatuotantoa, eikä lihan tarvitse tämän tietämyksen ja teknologian kehittymisen ansiosta enää korvata pähkinöitä, palkokasveja ja viljaa. On parempia, myrkyttömimpiä ja eettisempiä tapoja saada ravintoa. On tarjolla monenlaista valmistetta soijasta, kaurasta ja pavuista ja Saksassa sinilupiinista! Sinilupiini on nimittäin myös hyvä eurooppalainen vaihtoehto soijalle, ei pelkästään lihalle, sillä sadassa grammassa lupiinijauhoa on proteiinia noin neljäkymmentä grammaa. Saksassa sinilupiinin siemenistä (Lupinus angustifolius) valmistetaan muun muassa lugurttia (jogurttia) ja jäätelöä, lupiinijuomaa sekä jauhoa että rouhetta.

Onneksi kehityksen pyörät ovat siis taas kääntyneet ja välivaiheena voi vain pitää sitä, että ihmiset ahtavat itseensä suuria määriä eläimiä.

Huomio: sinilupiinia ei pidä sekoittaa myrkylliseen komealupiiniin!

Kirjoittaja on 15 vuotta Pyhäjärvellä, nykyään Saksassa asuva vapaa toimittaja

#