torstai 4.3.2021 | 02:02
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Koti TV tarjoaa arkiliikuntaa ja muistikuntoutusta ikäihmisille – Lihasharjoittelu saa nivelet liikkumaan ja lounaan sulamaan

Emilia Tiitto
Ti 26.1.2021 klo 12:04

Haapajärven päivätoiminnassa on vauhdikas meno jo lounasaikaan. Jalat suoristuvat, polvet koukistuvat ja lantiot pyörivät hyvään malliin. Tänään Koti TV:n liikuntaharjoitteita suorittaa neljän hengen ryhmä, jota fysioterapeutti Jussi Körkkö ja lähihoitaja Jonna Pihlajaniemi avustavat.

– Nostakaa polvi kohti kattoa niin ylös kuin se nousee. Varokaa kuitenkin, ettette lyö sillä itseänne leukaan, ryhmässä naureskellaan.

Puolentunnin jumppahetken jälkeen saa istahtaa takaisin sohvalle.

– Hyvältä tuntui. Ei tästä mitään haittaa ole, päivätoiminnan asiakkaat virkkovat.

Päivätoiminnassa käytettiin hyödyksi uutta Koti TV -kanavaa, joka tarjoaa arkiliikuntaa ja muistikuntoutusta ikäihmisille. Viikoittain toistettavien kunto-ohjelmien lisäksi tv-kanava näyttää muistikuntoutusta sekä kulttuurillista ja opetuksellista sisältöä. Viimeksi päivätoiminnan porukka pääsi esimerkiksi virtuaaliselle museokierrokselle.

– Yleensä olen pitämässä päivätoimintaa yksin, joten valmiita ohjelmat helpottavat päivän suunnittelua, Pihlajaniemi tuumaa.

Koti TV pyörittää ikäihmisille suunnattua ohjelmaa joka arkipäivä yhdestätoista yhteen asti. Kotikuntoutustiimin fysioterapeutti Körkkö toivoo, että ikäihmiset oppisivat hyödyntämään kanavan tarjoamaa sisältöä kotonaan. Etäkuntoutusta voi harjoittaa myös vuodeosastoilla, asumispalveluissa ja kotihoidossa.

– Ikäihmisten kannattaa tehdä harjoitteita oman voinnin mukaan. Koti TV:ssä ohjeet ovat selkeitä ja liikkeet helppoja.

Körkön mukaan Koti TV:n tarjoamat harjoitteet voivat auttaa ikäihmisten lihasvoiman ja kestävyyden ylläpidossa.

– Liikunta parantaa elämänlaatua ja minäpystyvyyttä. Se on myös tehokas keino sairastumisia vastaan, sillä hyvä pohjakunto auttaa äkillisissä sairastumisissa. Säännöllinen lihasharjoittelu voi ehkäistä esimerkiksi 2-tyypin diabeteksen puhkeamista.

Erityisen iloinen Körkkö on siitä, että uusi tv-kanava on madaltanut ikäihmisten liikuntaan osallistumisen kynnystä.

– Harjoituksia tulee tehtyä ehkä helpommin, kun joku on niitä ohjaamassa.

Koti TV:tä voi katsoa kesäkuun loppuun asti netissä osoitteessa kotitv.fi. Pohjois-Pohjanmaalla POPsoten mahdollistamana kanava näkyy antenni-tv-talouksissa paikalla 33 sekä DNA-kaapeli-tv-talouksissa kanavapaikalla 66. Kanava on täysin maksuton.

– Palvelukuntayhtymän alueella kannattaa olla yhteydessä esimerkiksi kotikuntoutustiimin fysioterapeuttiin, jos oma tai läheisen kunto alkaa mietityttämään, Körkkö vinkkaa.

Myös päivätoimintaan haetaan mukaan kotikuntoutustiimin kautta.

– Päivätoiminta on ennaltaehkäisevää toimintaa, joka kohdistetaan ensisijaisesti kotona asuville ikäihmisille. Toiminnan tavoitteena on tukea ikääntyneiden itsenäistä kotona asumista, kuten myös fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista toimintakykyä, Pihlajaniemi kertoo.

Ikäihmisten kuntouttavaa päivätoimintaa toteutetaan Selänteen jokaisessa kunnassa jokaisena arkipäivänä. Yhteisten ruokailu- ja kahvihetkien lisäksi päivät sisältävät liikuntaa, leivontaa, luovaa toimintaa ja yhdessä pelailua ja jutustelua.

– Monet tykkäävät käsitöistä, maalaamisesta ja piirtämisestä. Varsinkin kevät- ja kesäaikaan myös ulkoilemme yhdessä

#