lauantai 16.1.2021 | 10:30
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Heikki Syrjäniemi pakinassaan: Luopumisen viimeinen laulu

To 7.1.2021 klo 18:30

Työyhteisöni minulle kaavailema muistotilaisuus tai tarkoitan paremminkin läksiäistilaisuus jouduttiin siirtämään loitommaksi. Erehdyin nimittäin matkustamaan joulun viettoon Sotkamon vaaramaastoon. Vaaroja siellä tuntuikin olevan, sillä etelän elävien nokkavarsissa kantama koronavirus oli päässyt kulkeutumaan Kainuun nälkämaahan.

Jouluaattona Vuokatin alueella oli todettu yksi koronatapaus. Myöhemmin samojen seurueiden sisällä havaittiin tusinan verran uusia sairastuneita. Mutta työyhteisössäni koettiin minun altistuneen koronalle ja siitä ne varotoimenpiteet aivan oikeutetusti tulivat. Eli kyseessä oli sellainen läheltä piti tilanne eikä mikään sairastuminen.

Törmäsin siellä Sotkamon raitilla muihinkin haapajärvisiin, mutta enpä paljasta tällä kertaa ketä siellä jututin. Joutuvat vielä koulumaailman tavoin kotiarestiin. Sanon vain, että he ovat paikkakunnan niin sanottuja silmää tekeviä ja kansankynttilöitä. Jotenkin se aina helpottaa sosiaalista painetta, kun sanoo niin kuin pikkupoikana ilkeydenteossa, että oli siellä muitakin.

Joululoma hujahti perin virkistävissä merkeissä enkä onnistunut edes jalkaani katkaisemaan Vuokatin liukkailla rinteillä. Jouluaamuna herkistyin miniän kanssa laulamaan Katinkullan saunamaailman löylyissä joululauluja. Kohta löylyn ja joulun henki houkutteli lauteille muitakin joulunviettäjiä. En ole koskaan kokenut saunassa niin mahtavaa akustiikkaa kuin Katinkullan kivisaunassa. Holvikaaren mallisessa saunassa laulu kajahti kuin kirkossa konsanaan. Lauloin Sylvian joululaulunkin aivan kuin Sakari Topelius aikoinaan Sisiliassa sypressien tuoksuissa. Samantyylinen sauna on muuten reisjärvisellä Niskakosken Ahtilla Lestijärven rannalla. Kelpaa siellä Ahtin laulaa ja kylpeä muikunpyynnin jälkeen.

Minut on siis 31.12.2020 vapautettu lopullisesti Selänne-lehden taloudellisista ja tuotannollisista vastuista, kuten nykyisin asia arvokkaasti ilmaistaan. Takana on yhdentoista vuoden työputki markkinointitehtävissä. Olen siis onnistunut siirtämään mahdollista konkurssia yksitoista vuotta. Siitä voin koko sydämestäni kiittää kaikkia ilmoitusasiakkaita. Asiakkaat ovat mahdollistaneet Selänne-lehden menestymisen. Olen saanut vuosien varrella tehdä mielekästä työtä ilmoitusasiakkaiden kanssa. Työ on tuonut mukanaan paljon hyviä ystävyyssuhteita koko Selänteen alueella.

Täysin toimettomaksi en kuitenkaan meinaa heittäytyä, vaan jatkan vapaana toimittajana niin kauan kuin lystää ja minun kynälleni on kysyntää. Kai nämä ovat juuri niitä työstä aiheutuvia vieroitusoireita, mistä moni on varoitellut. Sitä on vain tottunut aamulla heräämään työhön ja toimeen.

Porisin viikolla Someron hiihtoladulla Kopolan Leilan kanssa. Meillä tuntui olevan Leilan kanssa samanlainen näkemys työn ja arkirutiinien tärkeydestä ihmiselle. Hiihtoladulla meitä siivitti menemään myös uudenvuodenlupauksen aiheuttama voimaantumisen tunne. Minä hiihdin perinteisellä tyylillä ja Leila mennä hujotteli vapaalla.

Yhteistä oli viivytystaistelu elämän ladulla.

Kirjoittaja on Selänne-lehden "grand old man"

#