lauantai 16.1.2021 | 11:07
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Uusi dronelaki astui voimaa viime vuoden viimeisenä päivänä – Jatkossa kaikkien droneja käyttävien, niin harrastajien kuin ammattilaistenkin pitää rekisteröityä, perehtyä dronejen lennättämiseen ja pääsääntöisesti suorittaa koe

Satu Kangas-Viljamäki, Emilia Tiitto
Ke 6.1.2021 klo 07:00

Koko EU:n dronelennättämisen yhtenäistävä asetus astui voimaan 31.12.2020. Jatkossa kaikkien droneja käyttävien, niin harrastajien kuin ammattilaistenkin, pitää rekisteröityä, perehtyä dronejen lennättämiseen ja pääsääntöisesti suorittaa koe. Lennätyskäytäntöihin uudistus tuo muutamia muutoksia, mutta perusasiat turvalliseen lennättämiseen säilyvät jatkossakin.

Euroopan unionin asetusta dronejen käyttämisestä alettiin soveltaa 31.12.2020 alkaen. Uusi dronelaki yhtenäistää droneja koskevat säädökset koko EU:n alueella. Suomalaisille dronejen käyttäjille uudistus tuo velvollisuuden rekisteröityä dronetoimijarekisteriin. Aikaisemmin ilmoitusvelvollisuus on koskenut vain ammattilaisia. Rekisteröinnin ulkopuolelle jäävät vain ne dronejen käyttäjät, jotka lennättävät alle 250 g painavia kamerattomia tai leluiksi määriteltyjä droneja. Kaikki kamerallisia droneja lennättävät dronejen käyttäjät kuuluvat siis rekisteröinnin piiriin.

Kaikkien dronejen käyttäjien tulee jatkossa perehtyä dronejen lennättämistä koskeviin sääntöihin ja pääsääntöisesti suorittaa koe. Tavallisille droneharrastajille riittää yleensä verkkotentin suorittaminen. Rekisteröityminen ja mahdollisuus verkkokokeeseen avautuivat vuodenvaihteen tuntumassa.

Dronetoiminta jaetaan uuden lain myötä eri kategorioihin omine vaatimuksineen. Luokat ovat avoin luokka, johon suurin osa harrastajista kuuluu, sekä erityinen ja sertifioitu -luokat, joita koskevat tiukemmat vaatimukset. Avoimen luokan sisälle lasketaan kuuluvaksi kolme alaluokkaa, joissa dronejen painoa, käyttöaluetta ja koulutusvaatimuksia määritellään tarkemmin. Mikäli toiminta ei ole mahdollista avoimessa luokassa, toiminnalle pitää hankkia joko erityisen tai sertifioidun luokan toimintalupa.

Avoimessa luokassa suurin sallittu lentokorkeus laskee uuden lain myötä entisestä 150 metristä 120 metriin. Lentokorkeuden lisäksi dronejen massarajat muuttuvat, sillä avoimessa luokassa dronet voivat painaa maksimissaan 25 kiloa. Uudistuksista huolimatta turvallisen lennättämisen periaatteet säilyvät. Avoimessa luokassa droneen pitää yhä säilyttää näköyhteys eikä ihmisjoukkojen yllä tai lentokentän läheisyydessä saa lennättää. Tärkeää on myös muistaa yksityisyydensuoja ja kotirauhan noudattaminen.

Dronestansa jo aikaisemmin ilmoituksen tehneet, lentotyötä tekevät, voivat jatkaa vanhoilla kansallisilla säädöksillä 1.1.2022 asti. Kerhotoiminnan piirissä harrastavat sen sijaan voivat jatkaa kansallisilla säädöksillä 1.1.2023 asti. Kansallisen määräyksen lisäksi kerhossa harrastavan on noudatettava oman kerhonsa ohjeita ja sääntöjä. Itsekseen droneja lennättävien tulee toimia uuden dronelain mukaan vuodesta 2021 alkaen.

HaapajärvinenVeijo Toivoniemi on harrastanut dronekuvausta noin kolmen vuoden ajan.

– Yleensä käytän dronea kuvauskauden alkaessa keväällä, mutta myös talvella jonkun verran.

Dronen avulla Toivoniemi ottaa maisemakuvia sekä kuvaa pyynnöstä omakotitaloja. Uuteen tiukentuneeseen lakiin Toivoniemi on jo ehtinyt perehtyä.

– Lentokorkeus laskee 150 metristä 120 metriin, mutta itse olen erittäin harvoin lennättänyt edes 120 metrissä. Parhaat maisemakuvat saadaan alle sadan metrin korkeudella, kun taas omakotitalokuviin riittää noin 50 metrin korkeus.

Toivoniemi kokee uusien säännösten tulevan tarpeeseen, sillä hänkin on huomannut, että useilla dronejen käyttäjillä on taipumusta rikkoa rajoja ja ihmisten yksityisyyttä.

– Nälkä kasvaa helposti syödessä ja joku voi haluta testata, kuinka korkealle dronella pääsee. On kuitenkin tärkeä huomioida ilmailulaki ja ihmisten yksityisyys.

Vaikka dronejen suosion huippu alkaa jo olemaan ohi, arvelee Toivoniemi kiinnostusta kuvauskoptereita kohtaan silti löytyvän.

– Suosio on laskussa, mutta edelleen droneja hankitaan, sillä nyt niitä saa halvalla netistä.

#