sunnuntai 27.11.2022 | 19:46
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Suomen elämäntarina-yhdistys lopettaa – Tarinaniskennän SM-kilpailut jatkuvat

Outi Levä
Ti 22.12.2020 klo 14:28

Suomen Elämäntarinayhdistys perustettiin Kärsämäellä elokuussa vuonna 1999. Sen voimanainen oli opettaja ja kirjailija Anja Vähäaho. Jäseniä yhdistyksessä oli yli neljäsataa eri puolilta Suomea, Ruotsista, Saksasta ja Ranskasta.

Yhdistys järjesti kirjoittajakoulutusta ja kirjoituskilpailuja sekä ylläpiti omaelämäkerrallisten tekstien arvostelupalvelua. Se julkaisi Elämäntarina-lehteä ja Suomen Elämäntarina-akatemia julkaisi EPOOKKI-kirjasarjaa.

Näkyvin tapahtuma oli heinäkuun puolivälissä Kärsämäki-päiviin liittyvä viikonlopun pituinen Elämäntarina-festivaali. Tarinaniskennän Suomen mestaruudesta on kilpailtu vuodesta 2002 lähtien. Elämäntarinallisesti ansioituneita henkilöitä ja yhteisöjä on palkittu Elämänmalja-palkinnolla.

– Toimintaa on pyöritetty vuosia talkoilla. Viimeisinä kahtenakymmenenä vuonna on tapahtunut rakenteellisia ja kulttuurisia muutoksia. Yritimme kehittää toimintaa ja etsiä uusia ideoita. Kulttuurituet ovat vähentyneet viime vuosien aikana, korona on vain osasyy. Emme saaneet toimintaa uudistettua ja heikko talous vei viimeisetkin mahdollisuudet, sanoo yhdistyksen puheenjohtajana viimeiset neljä vuotta toiminut Keijo Isola.

Isolan mukaan kulttuurin merkitys on moniulotteinen eikä se ole rahalla mitattavissa. Tarinat kuljettavat ihmiskuntaa uskomattomalla voimalla.

– Tarinaideaa on järkevää edelleen käyttää kunnan mainonnassa. Tarinoita voitaisiin käyttää enemmän myös yritysten imagon luomisessa ja tuotemarkkinoinnissa, uskoo Isola ja toivoo, että Tarinaniskennän SM-kilpailuja jatketaan Kärsämäellä tavalla tai toisella.

#