sunnuntai 29.11.2020 | 01:15
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ihan ”perätön” juttu – Samuel Vainio rakensi kaksikeulaisen auton ja todisti, että ihminen pystyy mihin vain jos halua riittää

Satu Kangas-Viljamäki
Ke 18.11.2020 klo 15:50

Siinä se nököttää, kaksipäinen Volkswagen Golf, eikä sitä voi katsoa hymyilemättä.

Auto ei ole vielä valmis, mutta kyllä se ”käy ja kukkuu”. Minä nimittäin istuin auton kyydissä ja voin todistaa, että eteenpäin mentiin ja tiellä pysyttiin. Tosin vain Samuel Vainion pihatiellä Haapajärvellä, sillä yleiselle tielle kaksikeulaisella autolla ei ole asiaa.

Vainio on rakentanut autonsa itse, ihan yksin ja omaksi ilokseen.

– Hankin kaksi vanhaa Golfia pojilleni peltoautoksi, mutta sitten päähäni pälähti tehdä ”spedepasaset” ja rakentaa niistä kaksikeulainen auto. Pojat eivät uskoneet, että osaisin, joten pakkohan minun oli onnistua ja näyttää, että isä osaa, Vainio kertoo.

Hän on rakentanut autoaan omalla pihallaan, paljaan taivaan alla.

Rakentamisen aikana Vainio on huomannut, että auto on luonut ihmisiin ja etenkin nuoriin positiivista energiaa.

– Tämä todistaa myös sen, ettei kaikkeen kivaan aina tarvita sitä uusinta ja kalleinta, vaan tällaisista vanhoista romuistakin voi luoda omilla käsillä jotain uutta ja hyvää.

Vainion Golfissa on kaksi bensiinimoottoria, kaksi rattia, kaksi vaihteistoa, kahdet polkimet ja neljä istuinta.

– Tätä voi ajaa kaksin tai yksin siten, että laittaa vain toisen ratin lukkoon.

Valmistusprosessin vaiheita Vainio ei avaa tarkasti, sillä hänen mukaansa kaikki autot ovat yksilöitä, eikä tähän työhön ole olemassa valmista kaavaa.

– Jos sanotaan, että aloitin työn rälläköimällä autot kahtia niin se varmaan kertoo riittävästi. Ei se nyt ihan niin yksinkertaista ollut, mutta sanotaan nyt vaikka noin. Auton rakentamisen jokainen työvaihe on suunniteltava tarkasti läpi, ja kyllä minä sitä olen aika paljon pyörittänytkin mielessäni.

Toistaiseksi Vainion kaksikeulainen Golf on vielä aika karun näköinen ja kuuloinen. Pakoputket ovat vielä hieman vaiheessa ja auton maalaus suunnitteilla.

– Lopputulos on huomiota herättävä, sen voin luvata, Vainio sanoo.

Mutta mitä tapahtui Golfien peräpäille, ettei tästä nyt ihan perätön juttu tulisi?

– Hitsasin ne yhteen ihan vain niiden liikuttamisen helpottamiseksi. Lopputuloksesta tuli kuitenkin aika hauskan näköinen, joten katsotaan nyt mitä niistä keksii kun aika tulee. Tuolla ne ovat pihalla pressun alla odottamassa.

#