sunnuntai 29.11.2020 | 00:44
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Hiisijärven kämpän ensimmäiset kunnostustalkoot pidettiin viime lauantaina – Eteinen sai lähtöpassit, samoin savusaunan kiuas

Ma 16.11.2020 klo 13:01

Marraskuisen harmaana lauantaiaamuna 14.11. Hiisijärvelle lähtevän polun alkupäähän on kokoontunut innokas yhdentoista hengen talkooporukka.

Hiisijärven kämpän kunnostustyöt saatiin vihdoin polkaistua käyntiin myös käytännön tasolla.

– Reisjärven entisen yhteismetsän alueella sijaitseva kämppä on alun perin rakennettu metsäsavotoilla työskennelleiden käyttöön. Savotoiden tukikohtana se on toiminut aina kahdeksankymmentäluvun alkupuolelle saakka, kertoo talkoissa mukana ollut yhteismetsän entinen jäsen Erkki Koskela.

Alueen maastot vaihtelevat komeiden kankaiden ja laajojen luonnontilaisten soiden välillä. Vaikeakulkuisten maastojen takia hakkuut suoritettiin talvisin. Soiden läpi jäädytettävät talvitiet olivat tuolloin ainoa mahdollisuus puunkuljetuksiin.

– Jossakin vaiheessa keskusteltiin myös mahdollisuudesta rakentaa alueelle tieverkostoa, mutta jo paljolti käytettyjen hakkuumahdollisuuksien takia kiinnostusta hankkeelle ei löytynyt, kertoo Koskela.

Metsähallituksen ostettua yhteismetsän Hiisijärvi ja sitä ympäröivät maastot liitettiin METSO-ohjelman mukaiseen metsien suojeluun, ja kämppä jäi huoltamattomaksi satunnaisten retkeilijöiden majapaikaksi.

Pari vuotta sitten Metsähallitus ilmoitti, että kämppä puretaan. Maaselän Latu päätti tarttua toimeen kämpän pelastamiseksi.

Neuvottelujen ja yhteisen sävelen löytymisen jälkeen Metsähallitus vuokrasi kämppäalueen Maaselän Ladulle. Keväällä 2020 yhdistys päätti hakea hankkeelle Leader-rahoitusta. Rahoitus mahdollistaa kämpän ja saunan kunnostuksen lisäksi pitkospuiden rakentamisen kämpän polulle. Asiasta saatiin alustava myönteinen päätös lokakuun loppupuolella, ja näin toteutus pääsi käyntiin.

Yhdistys perusti kämppätoimikunnan johon kuuluvat Veijo Tahkokorpi, Jouko Hirvasaho, Pekka Saaranen, Hannu Peltokangas, Markku Mielityinen ja Hannu Virtanen. Toimikunta vastaa pääosin suunnittelusta, toteutuksesta, tarvikehankinnoista sekä talkoopäivien järjestämisestä.

Talkoolaisia tarvitaan jokaisena ilmoitettuna rakennuspäivänä, ja pienikin panos on erittäin tervetullutta.

Ensimmäisenä talkoopäivänä kämpän vanha lautarakenteinen eteinen purettiin. Eteinen oli kärsinyt pahoja kosteusvaurioita huonokuntoisen katon takia, ja se päätettiin purkaa pois lisävahinkojen ehkäisemiseksi. Itse kämppäosan katto on hyväkuntoinen yhteismetsän osakkaiden laittaman peltikatteen ansiosta, ja kämppä on säilynyt kuivana.

Samalla kertaa rannassa olevan savusaunan kiuas purettiin. Remontissa sauna nostetaan irti maasta ja sen alimmat hirsikerrat uusitaan. Rakennus myös sisustetaan uusiksi, ja saunaan tulee jatkuvalämmitteinen lämminvesisäiliöllä varustettu kiuas.

Myös itse kämpän etuseinän lahovikoja kärsineet hirret uusitaan, kamina vaihdetaan sekä sisustusta muutetaan enemmän alkuperäisen kämpän mallin mukaiseksi.

Kunnostuksen valmistuttua aluetta tullaan käyttämään yö- ja päiväretkien, vaelluskurssien, Nuku yö ulkona ym. tapahtumien tukikohtana. Varmasti yksi tärkeimmistä käyttökohteista tulee olemaan myös kämpän vuokraus kaikille halukkaille. Vuokratuloilla on tarkoitus kattaa puuhuolto sekä muita ylläpitokustannuksia. Mitään voittoja vuokratuotoilla ei pyritä tekemään, vaan vuokra pidetään kohtuullisella tasolla ja alue kaikkien saavutettavissa.

Hiisijärvellä kokee helposti olevansa osa luontoa. Kaukana ovat liikenteen äänet, eikä katuvalojen kajastus näy talvi-iltaisin tähtitaivasta ihaillessa. Kesäaamuisin kuikat huutelevat järvellä, ja metsäpeuran näkeminen ei ole kovin harvinaista läheisillä soilla. Kävelymatkaa kämpälle tulee lähimmältä hiljaiselta metsäautotieltä n. 1,4 km. Reitti tullaan merkitsemään maastoon näkyvästi.

Hannu Virtanen

Maaselän Latu

#