sunnuntai 29.11.2020 | 00:30
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ratsastusharrastus vei Pepin, Mintun ja Aikun mukanaan – Se on paljon muutakin kuin hevosen selässä istumista: siinä oppii hoitamaan ja käsittelemään hevosia sekä huoltamaan varusteita. Sen parista saa uusia kavereita, oppii toimimaan ryhmässä ja auttamaan kavereita, minkä lisäksi ratsastus on vielä hyvää liikuntaakin

Kaija Tuompo
Pe 13.11.2020 klo 11:40

Kiuruvedellä sijaitsevassa Hirvijärven ratsutallissa tuoksuu kuiva heinä ja kuuluu lempeitä, vaimeita hörähdyksiä. Olen menossa tapaamaan kolmea pyhäjärvistä ratsastusharrastajaa.

Tallilla ollaan täydessä työn touhussa, hevosia valjastetaan ja satuloidaan alkavaa tuntia varten. Nuoret tytöt puikkelehtivat komeiden hevosten välissä ja kiinnittävät tottuneesti varusteita paikoilleen. Valjastamisen lomassa hevoset saavat lempeitä taputuksia ja rapsutuksia, joista he kiittävät hörähtelemällä. Kun hevoset alkavat olla valmiita siirtymään maneesille, on tytöillä aikaa kertoa hieman harrastuksestaan.

– Aloitin harrastuksen noin kuusi vuotta sitten ja tykkään tosi paljon. Tykkään hevosista ja tulen mielelläni tänne puuhastelemaan niiden kanssa. Harjoittelen vähän kaikkea, maastoa, koulua ja esteitä. En vielä ole tehnyt tarkkoja tulevaisuuden suunnitelmia, mutta työstä hevosten kanssa voisi tulla jopa ammattini. Käyn tunneilla vähintään kerran viikossa, kertoo 14-vuotias Peppi Halonen.

Vuotta vanhempiMinttu Leskinen, on myös harrastanut ratsastusta noin kuusi vuotta. Hän ratsastaa 1-7 kertaan viikossa ja on ollut mukana myös nuorten estekilpailuissa.

– Aluekilpailuissa olen kahtena vuonna sijoittunut toiseksi, samoin Ypäjän kisoissa. Esteratsastuksen lisäksi harrastan myös kouluratsastusta. Olin täällä viime kesänä kesätöissä ja tykkäsin työstä vaikka se olikin fyysisesti aika raskasta. Tällä hetkellä tuntuu, että haluan pitää ratsastuksen vain mieluisana harrastuksena, Minttu Leskinen pohdiskelee.

ViisitoistavuotiasAino-Kaisa “Aikku” Kuosmanen ratsastaa myös kouluratsastusta ja esteitä. Myös hän on käynyt mittaamassa yhteistyötaitojaan hevosen kanssa nuorten estekilpailuissa.

– Aluemestaruuskisoissa olin puhtaan radan suorituksella jaetulla ykkössijalla. Tämä on todella mukava harrastus ja myös minä olin täällä kesätöissä. En vielä ole tehnyt mitään tarkkoja tulevaisuuden suunnitelmia, mutta yksi varteenotettava vaihtoehto tulevaisuuden ammatiksi voisi olla ratsastuksenohjaaja koulutus, Aikku Kuosmanen miettii.

Kaikki tytöt ovat yhtä mieltä siitä, että ratsastusharrastus on paljon muutakin kuin hevosen selässä istumista.

– Täällä oppii hoitamaan ja käsittelemään hevosia ja huoltamaan varusteita. Täällä saa uusia kavereita, oppii toimimaan ryhmässä, auttamaan kavereita tarvittaessa ja tämä on hyvää liikuntaa, he sanovat.

Ratsastusharrastuksen voi aloittaa vaikkapa käymällä muutamalla tutustumistunnilla. Tallilta saa lainaksi kypärän ja kumisaappaat riittävät ratsastusjalkineiksi, eli varusteitakaan ei kokeiluun tarvitse hankkia.

Ratsastustunneilla käytettävät hevoset ovat tottuneita ja luotettavia, kokeilutunnilla ohjaaja on koko ajan mukana.

– Sitten jos harrastus vie mukanaan, kuten meille kävi, voi pikkuhiljaa hankkia varusteita. Oikean kokoinen kypärä on ehdottomasti tärkein, joustavat ratsastushousut ja hyvät saappaat lisäävät ratsastusmukavuutta. Varusteita löytyy monen hintaisia ja alkuun pääsee ihan kohtuullisella summalla, tytöt toteavat.

Ratsastustalleille on yleensä jonkin verran matkaa ja niinpä tyttöjen perheissä on perustettu kuljetusrinki. Kukin vuorollaan ottaa koko porukan kyytiin ja hoitaa tytöt talleille ja takaisin.

– Homma toimii hyvin ja matka ei estä mukavan harrastuksen pariin pääsemistä, Minttu, Peppi ja Aikku kiittelevät ja siirtyvät maneesille harjoittelemaan hevosen kanssa kommunikointia.

#