sunnuntai 7.3.2021 | 23:09
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Suomessa kehitetty Brain relief -hoidon tavoitteena on syvärentoutuminen – Menetelmässä yhdistetään vuosituhantisia aasialaisia ja suomalaisia painallus- ja hierontatekniikoita, kuten vyöhyketerapiaa ja intialaista päähierontaa

Outi Levä
To 12.11.2020 klo 09:54

Kärsämäen Pieni Vanhan kunnantalon huone on hämyisä. Hoitosänky mahtuu vain nurkasta nurkkaan. Leena Ylikoski levittää sängylle lakanan ja pyytää asettumaan makuulle niin, että niska osuu pöydän päässä olevan aukon kohdalle, peittelee lämpimän peiton alle ja säätää rauhoittavan musiikin sopivaksi. Hän istuutuu pääpuoleen. Brain relief-käsittely voi alkaa.

– Olen itse etsinyt monenlaisia apukeinoja stressin taltuttamiseksi. Olen tutustunut esimerkiksi vyöhyketerapiaan, hermoratahierontaan, akupunktioon, homeopatiaan ja ravitsemuksellisiin keinoihin. Tämän hoitomuodon löysin vuosi sitten. Näin mainoksen ja halusin oppia sen itse. Huomasin, että Brain Relief on hyvin vaikuttava ja nopea keino auttaa laskemaan stressitasoa. Haluan tarjota tätä palvelua myös muille, kertoo Ylikoski.

Brain relief -hoito on kehitetty Suomessa. Hoidon tavoitteena on syvärentoutuminen. Tässä menetelmässä yhdistetään vuosituhantisia aasialaisia ja suomalaisia painallus- ja hierontatekniikoita, kuten vyöhyketerapiaa ja intialaista päähierontaa.

– Stressi syö ihmistä, kehoa ja mieltä rasittaen esimerkiksi perhe-elämää ja aiheuttaen monia sairauksia. Tarmon pitäisi pulputa ihmisestä itsestään ja toiminnan tason pitäisi olla luovaa ilman stressin luomaa kovaa painetta. Vain tyytyväinen ja hyvinvoiva ihminen on yhteiskunnallekin tuottava. Elämässä pitäisi selvitä terveellä tavalla ja siinä mielenrauha on tärkeä tekijä, miettii Ylikoski.

Kevein ottein Ylikoski käsittelee niskaa, päätä ja hartioita, siirtyy käsiin jalkoihin ja takaisin päähän ja kasvoihin. Hoidon tavoitteena on syvä rentoutuminen. Jossakin vaiheessa tipahdan koiranuneen, unen ja valveen rajamaille. Kuulen musiikin, tunnen kosketuksen. Parasympaattinen hermosto säätelee kehon rauhallisuutta ja rentoutta ja rauhoittumiseen vaikuttavat sekä kosketus että hoidon rytmiin synkronoitu rauhoittava musiikki. Mielihyvää ja rauhoittumista edistävien välittäjäaineiden, kuten oksitosiinin, tuotanto kehosssa aktivoituu ja stressihormoni kortisolin tuotanto laskee. Hapensaanti paranee kun hermoratoja aktivoidaan erityisesti päässä ja raajoissa. Hoito ei lupaa vaivojen tai sairauksien paranemista tai lievittymistä. Sen hyödyt ovat yksilöllisiä ja samallakin henkilöllä eri elämäntilanteista riippuvaisia. Hoidosta voi olla hyötyä esimerkiksi levottomiin jalkoihin, esiintymisjännitykseen, nukahtamiseen, alakuloon ja ylivilkkauteen.

– Brain relief -hoito voi olla ihmisille hyvinkin vaikuttava ja elämän laatua nostava, minulle hoitajana luonteva ja riittävän helppo hoitamisen muoto. Näiden hoitojen tekeminen muun työn ja tehtävien ohessa sopii minun omaan päivärytmiin hyvin. Tämän toiminnan myötä elämääni on tullut vain hyviä asioita. Tämä työ ei rasita minuakaan, päinvastoin, perustelee Ylikoski, maatilan emäntä ja perheenäiti, hoitajaksi ryhtymistään.

Vajaan tunnin kuluttua olo on kevyt, kuin olisi päiväunilta herännyt. Brain relief -hoidosta on kehitetty myös koti- ja perhekäyttöön tarkoitettu AUVO-verkkokurssi. Sen on koettu helpottavan stressiä, tehostavan palautumista, nopeuttavan unen saantia ja parantavan unen laatua.

#