sunnuntai 29.11.2020 | 00:46
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Haapajärven arviointiyksikkö saa Hautaloilta kiitosta – Laurilla on nyt kaikki hyvin

Satu Kangas-Viljamäki
To 12.11.2020 klo 06:00

Haapajärven arviointiyksikössä on rauhallinen tunnelma. Väki istuu yhteisissä tiloissa, he katselevat televisiota ja seurailevat hoitajien touhuja.

Pyhäjärvinen Lauri Hautala istuu lähimpänä televisiota ja miettii, mistä junan ääni kuuluu? Ja toden totta, kun ilmastoinnin ääntä pysähtyy kuuntelemaan tarkemmin, se muistuttaa junan kohinaa. Hautalalla on tästä päätellen hyvä kuulo. Kysyttäessä Lauri kertoo olonsa olevan hyvän ja siltä hän näyttääkin.

Hautala on asunut arviointiyksikössä syyskuun viimeisen päivän illasta ja odottaa vakituista paikkaa arviointiyksikön kanssa samassa rakennuksessa sijaitsevaan Hoitokoti Koivikkoon.

– Täällä on todella hyvä hoito. Lauri on rentoutunut ja avautunut entiseksi itsekseen, hän laulaa paljon ja on tyytyväinen, Laurin puoliso Pirkko Hautala kertoo.

– Hoitajat ovat ammattitaitoisia. Kaikki hoitavat työnsä hyvin ja koko Koivikossa on vahva ”me”-henki, hän kiittelee ja kertoo Laurin sokeudesta ja muistisairaudesta.

Ennen Haapajärven arviointiyksikköä Hautala asui Esperi Hoivakoti Jaatisessa.

– Lauri asui siellä Peruspalvelukuntayhtymä Selänteen myöntämän palvelusetelin turvin, ja hoitosopimus tehtiin meidän ja hoivakodin välille 25.9.2018, Pirkko Hautala kertoo.

12.3.2020 Esperi Hoivakoti Jaatinen irtisanoi Hautalan hoitosopimuksen ja perusteli päätöstä Laurin ongelmakäytöksellä.

– Sanottiin, että Lauri olisi väkivaltainen. Hän on sairastanut muistisairautta viimeiset kymmenen vuotta. Hänen kuntonsa romahti vuonna 2018, kun hänen saamansa lentsu yltyi niin pahaksi, että hänet kiidätettiin Ouluun. Toipilasvaiheessa hän kaatui Pyhäjärven terveyskeskuksessa ja mursi lonkkansa, mikä vei kuntoa entistä huonommaksi. Väitän, että hän pelkäsi ja puolustautui, kun hän ei muista eikä näe, Pirkko puolustautuu.

– Keskustelin asiasta Esperin aluepäällikkö Santtu Karppinen kanssa ja lauantaina 9.4.2020 minulle ilmoitettiin kirjallisesti, että irtisanominen on laitettu toistaiseksi jäihin koronan vuoksi, ja että Laurin asioista pidetään hoitosuunnitelmapalaveri osapuolten kesken, Pirkko Hautala kertoo.

Elokuussa Esperi Hoivakoti Jaatisessa työskentelevä lähihoitaja kertoi Pirkolle, että Laurin hoito päättyy syyskuun lopussa.

– Minä en ottanut sitä täydestä, koska se ei tullut johtajan suusta, eikä hoitosuunnitelmaa oltu tehty, Hautala ihmettelee ja kertoo, kuinka viikkoa ennen syyskuun loppua heille tarjottiin hoitopaikkaa Muhokselta.

30.9.2020 noin kello 13 Pirkko meni tapaamaan Lauria, kuten aina, jolloin hänelle ilmoitettiin, että käsillä on Laurin viimeinen hoitopäivä.

– Pidimme puhelinneuvottelun vielä samana päivänä kello 17, johon osallistui Esperin aluepäällikkö Karppinen, Esperi Hoivakoti Jaatisen uusi johtaja, Peruspalvelukuntayhtymä Selänteen hoito- ja vanhustyönjohtaja Virpi Jaatinen sekä poikamme Timo ja minä. Tilanne ei muuttunut sillä miksikään, vaan meille sanottiin, että Laurin hoito päättyy sinä päivänä kello 24. Jaatinen ilmoitti, että Lauri viedään arviointiyksikköön, mistä minä en ollut kuullut mitään, enkä tiennyt mikä se onkaan.

Hautalat pakattiin invataksiin kello 18 ja matka kohti tuntematonta alkoi.

– Silloin minua pelotti, että mihin tässä oikein mennään. Jännitin, millainen vastaanotto meitä Haapajärvellä odottaa, mutta hoitajat siellä ovat kohdelleet meitä koko ajan erittäin ystävällisesti, Pirkko kertoo.

Häntä harmittaa, jos näin hyvää yksikköä ollaan lakkauttamassa.

Selänteen hoito- ja vanhustyönjohtaja Virpi Jaatinen ei voi kommentoida yksittäistä tapausta, mutta kertoo yleisellä tasolla palvelusetelin toimivan niin, että Ppky Selänteellä on valvontavastuu, mutta hoitosopimus on palveluyksikön ja asiakkaan välinen sopimus.

Esperi vastaa tapahtuneeseen yleisellä tasolla

Kun Selänne-lehti kysyi Esperin Santtu Karppiselta kommenttia tapahtuneeseen, hän kertoi, että Esperi ei kommentoi henkilöstöään tai asukkaitaan koskevia yksityisasioita.

– Yleisesti ottaen voimme kertoa, että asukkaiden sopimusten irtisanomisiin päädytään erittäin harvoin ja vain erityisen painavista syistä. Irtisanominen voi koskea joko palvelusopimusta tai vuokrasopimusta. Mikäli irtisanominen koskee vain palvelusopimusta, voi asukas edelleen asua kodissa ja tällöin palveluita tuottaa asukkaalle toinen palveluntuottajataho, Karppinen vastaa sähköpostilla lähetettyihin kysymyksiin.

Karppinen kertoo, että Esperin toimintamallissa haastavat tilanteet käydään aina läpi sekä tilaaja-asiakkaan eli kunnan tai kuntayhtymän sosiaalipalveluista vastaavien kanssa sekä asukkaan tai hänen edustajansa kanssa. Samalla keskustellaan eri vaihtoehdoista. Mikäli irtisanomiseen päädytään, ilmoituksen asukkaalle tai hänen edustajalleen tekee yksikön esimies.

– Irtisanominen on kaikkien osapuolten kannalta aina harmillista ja erityisesti näin on silloin, kun kyseessä on hauras ikääntynyt. Jos kokonaistilanteen arvioinnissa kuitenkin päädytään irtisanomiseen, niin pyrimme huomioimaan sen, että asukkaalle muutos olisi mahdollisimman vähäinen ja se tapahtuisi mahdollisimman sujuvasti. Jokaiselle hoivattavalle ja kaikille osapuolille on kuitenkin parempi, että asukkaalle löydetään tarkoituksenmukainen hoivapaikka.

KOMMENTTI

Kommentti

Laurin tapaus herättää minussa enemmän kysymyksiä kuin antaa vastauksia.

Peruspalvelukuntayhtymä Selänteen yhtymävaltuusto kokoontuu tänään päättämään palvelurakenneuudistuksen toteutumisesta ja minua askarruttaa, jääkö alueen vanhusten hoiva jatkossa liiaksi yksityisten laitosten varaan? Jos jää, toteutuuko kaikkien hoiva reilusti ja tasa-arvoisesti? Entä mikä on vanhuksen oikeusturva sopimuksen purkamisen hetkellä, entä Laurille tarjottu paikka Muhoksella? Mikä on vanhukselle sopiva etäisyys kotoa ja omaisista? Miten otetaan huomioon omaisten mahdollisuus kulkea ja tavata hoivassa asuvaa?

Jos joku viisas osaa vastata näihin kysymyksiin, otan vastaukset hyvin mielelläni vastaan ja kerron ne muillekin.

Satu Kangas-Viljamäki

#