lauantai 28.11.2020 | 23:59
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Mansikkaa tuli vain kolmannes normisadosta – Lupaprosesseihin kaivataan joustavuutta

Outi Levä
Pe 23.10.2020 klo 08:00

Mansikan viljelijät toivovat, että ensi talvi kohtelisi mansikoita ja niiden viljelijöitä hellemmin kuin viime talvi.

Viime kesän mansikkasato ei ollut viljelijöiden mukaan toivotunlainen ja koronakin aiheutti epävarmuutta tiloilla. Poimijoita saatiin kuin saatiinkin tiloille riittävästi.

Kuukasjärven marjatilalla satokesä ei ollut kuitenkaan katastrofi, sillä tunnelivadelma pelasti.

– Mennyt talvi oli paha, talvi kuritti mansikkakasvustoja ja talvituhot olivat suuria. Poimijoista sen sijaan ei ollut pulaa. Tunnelimansikasta sentään saatiin jonkinlainen sato, sanoo Olli Kuukasjärvi.

Kuukasjärven tilalla oli kymmenen vietnamilaista poimijaa ja parikymmentä ukrainalaista, jotka ovat poimineet Kuukasjärvillä aikaisemminkin.

Olli Kuukasjärvi suunnittelee jo ensi kesää.

– Ensi kesäksi istutamme jälleen uusia mansikantaimia kasvamaan. Tunnelivadelman istutus alkaa jo huhtikuussa. Silloin tulevat ukrainalaiset työntekijät jälleen, sanoo Kuukasjärvi.

Kimmo Mustaparta Mansikkarannan tilalta sanoo, että talvituhot olivat myös hänen tilallaan valtavat ja satoa saatiin vain kolmannes normaaliin kesään verrattuna.

– Istutin viime vuonna kahdelle hehtaarille uusia mansikantaimia. Kaikki paleltuivat. Siinä menivät taimet, istutuspalkat, sadon menetykset ja kaikki muukin.

Mustaparta sanoo, että mansikalla oleva neljä hehtaaria on hiukan liian vähän ja alaa pitäisi lisätä. Poimijoita hän sai kutsutuksi omilla kutsuilla kuusi ja lainatuksi naapuritilalta viisi. Kaikki olivat ukrainalaisia. Tuleva talvi on pärjättävä omin avuin, katokorvauksia ei tule.

– Investoinnit ovat nyt jäissä, mutta talven yli ja ensi kesään pärjätään. Sen verran pitää aina olla jemmassa, että eteenpäin päästään. Katokorvauksia viljelijöille ei ole tullut enää vuosikausiin eikä marjanviljelijöille ikinä, sanoo Mustaparta.

Huonosti meni Korholan mansikallakin. Yli yhdeksän hehtaaria mansikkaa tuotti Ilpo Korholan mukaan vain 30-40 prosenttia normisadosta.

– Jokainen lohko kärsi tammikuulta lähtien lumien sulamisesta ja jäätymisestä. Jääkerroksia muodostui samoin kuin nurmillekin. Poimijaongelmaa ei ollut, kun ei ollut paljoa poimittavaa. Meillä oli vajaa kaksikymmentä poimijaa, joista yleensä puolet on ollut venäläisiä ja toinen puoli ukrainalaisia. Nyt venäläiset eivät päässeet tulemaan ollenkaan. Muutama ulkomaalainen kausityöntekijä, opiskelijoita, jotka eivät päässeet täältä kotiin sekä pari-kolme suomalaista. Töihin kysyjiä oli kyllä keväällä useampia, joiden kanssa sovittiin poimimisesta, jos marjaa tulee. Poimijoiden hankkiminen teetti ihan hirveästi ylimääräistä työtä ja varsinkin paperityötä. Lupaprosesseilta odottaisin parempaa joustavuutta, sanoo Korhola ja aikoo hävittää entistä kasvustoa normaalia enemmän.

Korhola ajatteli uusia viime kesänä vain noin 30-40 aaria, mutta nyt on uusittava pari-kolme hehtaaria enemmän. Se näkyy vielä kahden kolmen kesän tuotannossa.

#