sunnuntai 7.3.2021 | 22:50
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Kuntabarometrin palkinto tuli aiheesta – Yrittäjien ja kunnan yhteistyö saumatonta Kärsämäellä

Outi Levä
To 15.10.2020 klo 15:00

Kärsämäki nousi Yrittäjien kuntabarometrin ykköseksi pienimpien, alle 10 000 asukkaan kuntien joukossa. Kyselyyn vastanneista yrityksistä 80 % oli yrittäjäyhdistyksen jäseniä ja kolmasosa yksinyrittäjiä tai yrityksen työntekijämäärä oli 2-9 henkilöä.

Kuntien elinkeinopolitiikkaa arvioitiin arvosanoilla 1-5. Sekä koko maan että Pohjois-Pohjanmaan elinkeinopolitiikka saivat arvosanan 2.97, kun Kärsämäen arvosana oli 4.10. Elinkeinopolitiikan asema kunnassa sai arvion 4.20, infrastruktuuri 4.10, yrityslähtöisyys 4.00, yrityspalvelut 3.80, kunnan hankintapolitiikka 3.44 ja koulutus ja osaaminen 3.43.

Jokainen vastaaja piti tärkeimpänä kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyyttä, seuraavina elinkeinopolitiikan asemaa kunnassa ja kunnan hankintapolitiikkaa.

Päätöksenteon yrityslähtöisyys on yritysten kannalta avointa ja tehokasta ja yritykset otetaan huomioon jo päätösten valmisteluvaiheessa. Hankintansa kunta jakaa pienten ja keskisuurten yritysten näkökulmasta sopiviin osiin, tiedottaa hankinnoista ja kutsuu yrityksiä vuoropuheluun tulevista hankinnoista. Kunnan omat yhtiöt eivät kilpaile yritystoiminnan kanssa.

Yrittäjäyhdistyksen sihteeri Virpi Ruotsalainen allekirjoittaa kunnan yritysmyönteisyyden.

– Teemme kunnan kanssa yhteisiä hankkeita, kuten joku aika sitten päättynyt Kärsämäki kartalle -hanke. Jos jotakin yrittäjiin liittyvää tapahtuu, niin kuntaan otetaan yhteyttä. Kunta suhtautuu uusiin ideoihin erittäin myönteisesti, sanoo Ruotsalainen.

Vastaajien mielestä kunta on onnistunut erinomaisesti tai hyvin uusien yrityksien saamisessa kuntaan. Kärsämäen yrityspalveluja hoitaa NIHAK.

Yrittäjien mielestä se tukee yritysten kehittämistä, antaa tietoa yrityspalveluista ja pitää yhteyttä yrityksiin. Vastaajien mielestä elinkeinopolitiikka on kunnassa tärkeää ja kunta on vetovoimainen yritys- ja asuinpaikka. Myös kunnan viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden koetaan arvostavan yrittäjyyttä.

Kunnan infrastruktuuri saa kiitosta: liikenne- ja tietoliikenneyhteydet tukevat yritysten toimintaa ja saavutettavuutta, kaavoitus huomioi yritysten tarpeet ja lupa-asiat käsitellään sujuvasti. Kunta edistää toimillaan osaavan työvoiman saamista yrityksiin ja koulujen yrittäjyyskasvatus on työelämälähtöistä.

Kärsämäen yrittäjät ry on pienten ja keskisuurten yrittäjien ja yritysten yrittäjä-, elinkeino- ja työpoliittinen etujärjestö. Se edistää yrittäjyyttä, tervettä kilpailua ja yritysten välistä yhteistyötä, tekee aloitteita ja esityksiä sekä antaa lausuntoja. Se toimii yhteistyössä Suomen yrittäjien keskusliiton ja Pohjois-Pohjanmaan aluejärjestön kanssa. Puheenjohtajana toimii Pasi Mikkola.

– Yhdistyksessä on nyt 47 jäsentä. Tänä vuonna olemme saaneet mukaan puolenkymmentä uutta yritystä. Joulunavaustapahtumasta on olemassa suunnitelma, jos se voidaan toteuttaa ja syyskokouksessa ikivanhat konekirjoituskoneella kirjoitetut säännöt muutetaan vastaamaan Suomen yrittäjien mallisääntöjä, sanoo Ruotsalainen.

#