maanantai 26.9.2022 | 05:03
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Heikki Syrjäniemi pakinassaan: Sudet hyökkäävät meidän ruokakupille

To 15.10.2020 klo 18:30

Nyt ei ole kyse mistään susihukkanen ja Punahilkka-sadusta. Nyt on tosi kyseessä. Metsissä taistellaan lihasta tänä syksynä sanan varsinaisessa merkityksessä kynsin ja hampain. Sudet ovat hyökänneet laumoittain samoille apajille hirvenmetsästäjien kanssa. Eikä siinä vielä mitään, susihukkasille näyttää kelpaavan metsästyskoiratkin ruoaksi. Lyhyen ajan kuluessa on joutunut suden suuhun neljä koiraa alueellamme jos Haapavesikin lasketaan meidän kinkeripiiriin.

Eikä tuo liene kumma jos metsästäjillä on vitsit vähissä. Koiran kouluttaminen metsästykseen ei tapahdu aivan hetkessä ja vaatii taloudellisia panostuksia. Lisäksi koiran omistajat lapsineen kiintyvät omaan hauveliin. Tässä tilanteessa pitäisi metsästää tietoisena siitä, että oma koira ei välttämättä palaa ajosta takaisin hengissä.

Pohjois-Pohjanmaan alueella pyörivät susilaumat ovat ehtineet aiheuttaa muutakin vahinkoa. Muutama vuosi sitten Kärsämäen Luonuanperällä sudet tappoivat monta vasikkaa ja tänä kesänä sudet iskivät kahdesti Kalajoella lammaskatraaseen.

Tavoitin eilen Korkeakosken Armaksen hirvipassista. Armaksella ei sinällään ollut susia mitään vastaan. Niitä on vain yksinkertaisesti liikaa ja väärillä alueilla. Armaksen mielestä susien suojelijoiden pitäisi itse korvata koiranomistajille koituneet vahingot.

Siinä keskustelussa nousi esille myös kuinka suojelusta on tullut niin kohtuutonta ja byrokraattista. Sillä välin kun uusia lakiesityksiä kaatoluvista valmistellaan, sudet ovat syöneet jo monta koiraa suihinsa. Eniten metsästäjiä tuntuu sapettavan tapaus, missä nurmeslainen mies puolusti koiraansa ampumalla suden hengiltä. Nurmeksen pyssymies joutuu vastaamaan nimittäin teoistaan käräjillä ja hyvässä lykyssä mennään Pelsolle kuokkimaan.

Kirjoittaja on Selänne-lehden grand old man

#