lauantai 24.10.2020 | 05:44
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Autoliiton Heikki Jylkkä jakoi kaikille ekaluokkalaisille heijastinliivit ja heijastimet – Nyt näkyy pimeällä joka iikka!

Satu Kangas-Viljamäki
To 15.10.2020 klo 12:00

Autoliiton Heikki Jylkkä jakoi viime perjantaina kaikille Reisjärven ekaluokkalaisille heijastinliivit ja heijastimet.

– Heijastin pitää olla, että autoilijat näkee meidät paremmin, 1A-luokalla oleva Olli Sorola ja 1B-luokalla oleva Aku Hylkilä tiesivät.

– Tiellä pitää muistaa aina katsoa joka suuntaan, ettei tule autoja ennen kuin menee tien yli, pojat myös tietävät ja kertovat, että kummankin kotoa löytyy heijastimia jo entuudestaan.

– Sitten mulla on takissa sellasia heijastusjuttuja, Hylkilä kertoo.

Jylkkä puolestaan muistutti lapsia pitämään heijastimia tunnollisesti ja muistamaan, että heijastinta kuuluu pitää hieman alempana.

– Ei olkapäässä, vaan heijastimen tulisi roikkua lähempänä polvea. Sieltä se näkyy parhaiten kaikkialle, Jylkkä opasti.

Kun kysyimme Ollilta ja Akulta, aikovatko he pitää juuri saamiaan heijastinliivejä, pojat vakuuttavat yhdestä suusta:

– Kyllä aiotaan!

Autoliitto muistuttaa, että näkeminen ja näkyminen ovat eri asioita.

Jalankulkija kokee usein valheellista turvallisuudentuntua nähdessään lähestyvän auton valot tai ollessaan katuvalojen valokeilassa. Koska ympärillä tuntuu olevan riittävästi valoa vaikka lehden lukemiseen, jalankulkija helposti luulee, että myös hänet havaitaan.

Tilanne on täysin erilainen auton ohjauspyörän takaa tarkasteltaessa. Autoilijan mahdollisuudet havaita ilman heijastinta kulkeva jalankulkija ovat todella huonot riippumatta siitä, onko tieosuudella valaistus vai ei. Jalankulkija häviää helposti erilaisten mainosvalojen sekaan. Tumma vaatetus heikentää havaittavuutta entisestään.

– Heijastimen ansiosta suojatielle pyrkivä jalankulkija havaitaan ajoissa ja autoilijalle jää näin tilaa ja aikaa väistää, Autoliitosta tiedotetaan.

#