maanantai 15.8.2022 | 04:02
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Sudet tappoivat kaksi metsästyskoiraa Selänteen alueella viime viikonloppuna – Metsästäjät kertovat, mitä jahdissa tarkalleen ottaen tapahtui

Satu Kangas-Viljamäki
To 15.10.2020 klo 07:54

Sudet tappoivat viime viikonloppuna Selänteen alueella kaksi metsästyskoiraa, viisi ja puolivuotiaan suomenajokoira Raidan Pyhäjärvellä ja yksi ja puolivuotiaan jämtlanninpystykorva Noviisin Köpin Haapajärvellä.

Perjantain tapahtumat käynnistyivät aamupäivällä, kun pyhäjärvinen Pekka Ojala lähti Raidan kanssa jänisjahtiin Parkkimalle.

– Raita ehti ajaa noin puoli tuntia, kun sen ääni loppui. Ihmettelin ensin, että miten noin hyvästä haukusta tulee hukka, mutta kun Raita ei näyttänyt liikkuvan tutkassa lainkaan, isonsin kuvaa ja näin miten se liikkui ensin noin viisi metriä eteen ja sitten taakse. Sudet eivät tulleet vielä siinäkään vaiheessa mieleeni, kun lähdin koiran luo, Ojala kertoo.

Kun Ojala löysi koiransa, haukun katkeamisesta oli kulunut noin 20 minuuttia.

– Löysin Raidan, se oli raadeltu todella pahoin. Sen toinen kylki oli jo siinä vaiheessa syöty.

Petoyhdyshenkilö kävi tutkimassa tapahtumapaikan, mutta polkeentumisen vuoksi susien määrää ei voitu enää varmuudella todeta. Raatelujäljistä miehet päättelivät kuitenkin, että paikalla oli enemmän kuin yksi susi.

– Yksi elukka ei voi kiskoa kahteen suuntaan yhtä aikaa, Ojala toteaa synkkänä, ja kertoo koiran kuoleman tuntuvan päivä päivältä raskaammalta.

– Raita oli minulle niin mieluinen koira, ettei sen mieluisampaa voi olla. Olimme alkuviikostakin yhdessä jänismetsällä ja saimme saalista. Laitoin nuotion metsään ja siinä me istuimme yhdessä pitkän tovin. Sen kanssa pystyin nauttimaan metsästyksestä ja metsässä liikkumisesta, Ojala kertoo.

Se, mikä tekee tilanteesta huolestuttavan, on susien pelkäämättömyys.

– Olin tuulen yläpuolella, vajaan 200 metrin päässä Raidasta. Sudet tiesivät ihan varmasti, että olen siellä. Tapahtumapaikan lähellä, noin 500 metrin päässä on asutusta, minkä lisäksi alueella oli useampi metsäkone töissä. Aamulla mietin paikan tarkkaan ja kuvittelin, että menemme turvalliselle alueelle.

Lauantaina, Kuonan metsästysseuran hirviporukkaan kuuluva nivalalainen Juha Karsikas päästi Köpinsä hakulenkille Koposperällä.

– Ensimmäinen hakulenkki suuntautui noin kilometrin päähän, vähän väärän suuntaan, mistä hain Köpin pois. Sitten laitoin Köpin samasta paikasta uuteen hakuun. Noin 350 metrin päästä alkoi haukku. Kuulostelin haukkua hetken, sillä haukkutyyli ei sinänsä ensin paljastanut mitään, mutta oli epätavallisen katkonaista. Tämä herätti epäilyksen susista, minkä jälkeen lähdin juoksemaan paikalle ja näin yhden suden lähtevän minua karkuun. Olin paikalla noin viidessä-kymmenessä minuutissa. Löysin Köpin makaamassa maassa etu- ja takapäähän sekä rintaan purtuna, Karsikas kertoo.

Karsikas oli hankkinut Köpille kevlar-susiliivin, kun kuuli susien tappaneen koiran Haapajärvellä pari viikkoa sitten.

– Liivin ansiosta Köpi oli vielä hengissä ja veimme sen nopeasti eläinlääkäriin Haapajärvelle. Siellä Köpin vammat tutkittiin ja se sai hoitoa. Luulimme, että Köpi selviäsi, mutta neljä tuntia myöhemmin Köpi kuoli kotonaan, Karsikas kertoo allapäin.

Karsikas vei koiran kuoleman jälkeen Nivalan eläinlääkärille tutkittavaksi, missä Köpille tehtiin ruumiinavaus.

– Avauksessa löytyi molempien reisien lähentäjälihasten ja kudosten täydellinen repeäminen sekä ihonalainen verenvuoto.

Vaikka Köpin tarina sai surullisen lopun, Karsikas uskoo susiliivin olevan hyvä suoja.

– Susi yrittää aina ensin purra koiran selkärangan poikki ja liivi estää sen. Se antaa koiralle ja sen omistajalle pienen hetken toimia, vaikka eihän tavallisella koiralla ole mitään mahdollisuuksia sutta vastaan, eikä varsinkaan laumaa vastaa.

Petoyhdyshenkilö kävi tutkimassa tapahtumapaikan ja totesi jälkien perusteella, että Köpin kimppuun oli käynyt neljän suden lauma.

Tapahtumapaikalta on noin 700 metriä lähimpään asutukseen, ja tapahtumapaikan ympärillä oli useita jahtiporukkaan kuuluvia miehiä passissa, jotka pyrkivät olemaan koiran välittömässä läheisyydessä niin hyvin kuin mahdollista.

Parkkiman metsästyseuran puheenjohtaja Jan Mustaparta kertoo koko jahtiväen olevan huolissaan.

– Itse kukin miettii nyt, että uskaltaako koiraa enää laskea metsään. Metsässä haukkuva koira on kuin ruokakello sudelle, Mustaparta pohtii ja sanoo pitävänsä omat koiransa häkissä.

– Lumen tulo voi ehkä helpottaa tilannetta, kun jäljet näkyvät sitten paremmin.

Mustaparran mukaan näkö- ja jälkihavaintoja susista on paljon.

– Tämän seudun, missä Ojala oli Raitansa kanssa metsällä, uskottiin olevan kohtuullisen turvallista, lähimpiin taloihin 500 metriä. Suden kuuluisi pelätä ihmisen ääniä ja hajuja. Miten näiden susien kanssa nyt sitten pitäisi elää? Uskaltaako sitä enää päästä lapsia koulutiellekään, Mustaparta pohtii ja jatkaa:

– Kukaan ei tiedä paljonko susia näillä seuduilla todellisuudessa on.

Sunnuntaina sudet hyökkäsivät koiran kimppuun myös Haapavedellä.

Koiran käyttöä on nyt harkittava vakavasti

Selänne-lehti kysyi Riistakeskuksen suunnittelijalta ja SusiLIFE-projektissa mukana olevalta Jaakko Alalantelalta, mitä metsästäjien tulisi nyt tehdä?

– Sulan maan aikana metsästäjien tulisi vakavasti harkita, käytetäänkö koiria ollenkaan ennen kuin tiedetään missä lauma liikkuu. Lumen aikana ne saadaan paremmin jäljitettyä, jolloin voidaan metsästää siellä, missä lauma ei liiku. Varmasti tätä paikallistasolla jo mietitäänkin, Alalantela vastaa.

Sulan maan aikana tilanteeseen on vaikea puuttua muutenkaan.

– Susia voidaan poistaa poikkeusluvalla, vahinkoperusteella tapauskohtaisesti, jotka kaikki katsotaan yksitellen. Se tarkoittaa, ettei mitään yksiselitteistä vastausta ole, milloin sudelle myönnetään kaatolupa, Alalantela kertoo.

Jotta kaatolupa saadaan, ongelmayksilö täytyy pystyä yksilöimään, mikä sekin on sulan maan aikana lähes mahdotonta.

– Lumen tulo helpottaa tätäkin, sillä jäljistä voidaan päätellä paljon. Lumi helpottaa myöskin itse pyynnin toteuttamista.

Kysymykseen pihakoirin turvallisuudesta Alalantela vastaa näin:

– Koiraa ei saisi jättää yöksi metsään ja ylipäätään kaikkien koirien irtipitämiseen olisi nyt syytä kiinnittää huomiota. Sudet tappavat niin metsästystilanteissa kuin pihalla olevia koiria. Riski on olemassa siihenkin.

Jos suden kohtaa lenkkipolulla, susi poistuu normaalitilanteessa paikalta jo hyvissä ajoin.

– Jos niin ei käy, ääneen puhuminen yleensä riittää. Jos susi ei sittenkään lähde, on ihmisen syytä lähteä tilanteesta tulosuuntaansa, Alalantela neuvoo.

#