lauantai 24.10.2020 | 05:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Haapajärven yläasteen C-siiven kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus valmistui: Suurimmat ongelmat ilmastoinnissa ja alapohjan painumisessa

Satu Kangas-Viljamäki
To 15.10.2020 klo 07:51

Haapajärven yläasteen C-siiven kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus valmistui syyskuussa ja sen tulokset julkaistiin 1.10.2020 heti henkilökunnalle esittelyn jälkeen.

– Tutkimukset kohdistuivat C-siipeen, sillä muut koulun osat on käyty jo läpi, rehtori Jari Nahkanen kertoo.

Yläasteen C-siipi on rakennettu alkujaan vuonna 1967. Rakennus on peruskorjattu vuonna 2003, jolloin C-siipi on rakennettu laajennuksella kiinni muuhun koulurakennukseen.

17 vuotta sitten tehdyn peruskorjauksen yhteydessä C-siiven alapohjarakenne on purettu ja korjattu, ulkoseinän ja yläpohjan lämmöneristeet ja ilmanvaihtojärjestelmä on uusittu.

C-siiven kuivatusosat eli salaojat, sadevesijärjestelmä ja perusmuurin salaojittava lämmöneristys on asennettu vuonna 2018. Samana vuonna C-siipeen on tehty kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus Kiwa Inspectan toimesta, jolloin ulkoseinästä otettiin kolme materiaalinäytettä, joista yhdessä oli viite vauriosta, yhdessä heikko viite vauriosta ja yhdessä ei viitettä vauriosta. Alapohjasta oli havaittu hajujen kantautumista alapohjasta sisätilaan.

– Selänteen ympäristötarkastajat suosittelivat kuitenkin, että näytteet tulisi ottaa tasaisin välien kaikista tiloista, ja näin tehtiin, Nahkanen sanoo.

Uusimman tutkimuksen suoritti Widetek insinööritoimisto, joka kartoitti ulkoseinärakenteen yleiskuntoa materiaalinäyttein eri ilmansuuntaan aukeavista ulkoseinistä. Ulkoseinästä otettiin 8 materiaalinäytettä, joista 7/8 ei havaittu mikrobikasvua ja yhdessä on epäily mikrobikasvusta. Tuloksien perusteella ulkoseinärakenteessa ei ole kosteusvaurion aiheuttamaa mikrobivauriota.

Ulkoseinässä havaittiin vuotoilmareittejä läpivientien ja ikkunapenkkien alla, joiden kautta rakenteesta pääsee epäpuhtauksia ja kuituja sisäilmaan.

Alapohjan havaittiin painuneen kuvaamataidon ja tekstiilityön luokassa. Painuma on seurausta todennäköisesti puutteellisesta alapohjan sepelin tiivistyksestä tai tiivistystä ei ole tehty kerroksittain.

Rakennuksen kantavat väliseinät on valettu anturan päälle ja lattiavalu on valettu väliseinää vasten puskuun. Valun kutistuman myötä on tullut vuotoilmareittejä lattia-seinä saumakohdasta alapohjasta sisäilmaan.

Painuman seurauksena ei ole ollut seurauksena LVIS-teknisiä ongelmia, mutta painuma on aiheuttanut vuotoilmareittejä alapohjaan, ja paikoin muurattujen väliseinien halkeilua ja palkkien tasoitteiden vaurioita. Muutoin alapohjarakenteessa ei havaittu kosteuden nousuun viittaavaa kosteutta.

Se sijaan siivoojien taukotilassa olevan WC:n lattian muovimaton alusta oli kostea. Muovimaton alustan kosteus nousi hyvin lähelle muovimaton liima-aineen kriittistä kosteusrajaa RH 85 %, jolloin on riskinä muovimaton liima-aineen hajoamista ja mahdollisia päästöjä sisäilmaan.

– Lattia on jo kuivatettu, Nahkanen kertoo.

Yläpohja tarkastettiin aistinvaraisesti. Yläpohjassa ei havaittu kosteusvaurioita tai muita vaurioon viittaavia jälkiä. Yläpohjan lämmöneristys on epätasainen, minkä vuoksi kylmäsiltojen kautta tapahtuu energiahukkaa.

C-siiven ilmanvaihdossa havaittiin puutteita. Teknisen työn luokassa erillispoistot käynnissä ollessaan luovat tilaan voimakkaan alipaineen, jota automaatiojärjestelmä ei kykene tasapainottamaan riittävän nopeasti nykyisellä toteutuksella.

– Se hyvä puoli tässä on, ettei C-siivestä löytynyt juurikaan kosteutta, vaan sen ongelmat johtuvat pääosin ilmastoinnin säädöistä. Alapohjan painuminen on aiheuttanut rakennukseen ilmarakoja, mistä alipaineistettu ilmastointi on vetänyt alapohjan ilmaa sisätiloihin, Nahkanen summaa.

– Haapajärven yläasteen hankesuunnittelutyöryhmä on esittänyt sivistyslautakunnalle, että C-osan tutkimuksen perusteella tehdään korjaussuunnitelma, jossa muun muassa ilmanvaihto korjataan ja tehdään tarvittavat tiivistyskorjaukset koko C-osalle ja että korjaukset toteutetaan vuonna 2021. Oma päätösehdotukseni on samansisältöinen ja tulen esittämään sivistyslautakunnalle ja edelleen tekniselle lautakunnalle, kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle, että C-siiven korjausta aikaistetaan suunnitellusta ja että se tehtäisiin heti A- ja B-osan remontin perään. Ajatus on, että koko koulu olisi remontoitu ja kunnossa ensi lukuvuoden alussa, sivistysjohtaja Veijo Tikanmäki kertoo.

Rehtorin toiveissa on, että remontin valmistuttua tehdään säännöllisin väliajoin seurantatutkimuksia, jotta pystyttään varmistamaan remontin onnistuminen ja sisäilmanlaatu. Tämä yhdistettynä sisäilmakyselyyn antaa varmasti riittävästi tietoa kulloinkin.

Korjaustyöt etenevät koulun ehdoilla

Haapajärven yläasteen A- ja B-siivissä aloitettiin mittava remontti kaksi vuotta sitten.

– Työ alkoi rakennuksen ulkopuolisilla töillä, mistä se eteni sisälle. Jo saman vuonna ryhdyimme purkamaan kellaritiloissa olevista luokista ja kuivattamaan niitä. Kuivatuksen ja tiivistyskorjausten jälkeen lattiat pinnoitettiin hengittävällä, keraamisella laatalla, Haapajärven kaupungin kiinteistöpäällikkö Jouni Laajala kertoo.

Sen jälkeen työ on edennyt huone kerrallaan koulun ehdoilla.

– Vanhat pinnoitteet ovat pian 20 vuotta vanhoja, joten vaihdamme samalla muovimattoja myös 2. ja 3. kerroksen luokissa. Käytäville on suunnitelmissa laittaa laatoitus suuremman kulutuksen vuoksi. Samalla uudistamme muita pintoja ja reagoimme, mikäli remontti paljastaa meille uusia ongelmakohtia.

Laajala painottaakin sitä, miten rakennusta täytyy aina katsoa kokonaisuutena, eikä remonttia voi koskaan tehdä vain olemassa olevan suunnitelman pohjalta.

– Jos työn edetessä paljastuu jokin korjaamista vaativa paikka, se pitää korjata, vaikka se ei suunnitelmassa olisikaan.

Yläkoulun korjaaminen etenee omassa tahdissaan, vaikka teknisellä toimella riittää työtä.

– Kartanon päiväkodin muutto tehdään syyslomalla, samoin viimeviikolla pelastuslaitokselta vapautuneissa väistötiloissa on menossa muutostyöt K.J.Ståhlbergin koulun tarpeisiin, Laajala summaa.

#