perjantai 5.3.2021 | 06:25
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Älä koskaan sano ”Ei koskaan” – Tarmo Lipsonen ryhtyi yrittäjäksi 30 vuoden tauon jälkeen

Satu Kangas-Viljamäki
To 8.10.2020 klo 19:12

Pyhäjärven yritysrekisteriin ilmestyi syyskuun alussa uusi yritys, Koulutettu Hieroja Tarmo Lipsonen.

– Opiskelin hierojaksi Kaustisella ja valmistuin ammattiin viime keväänä, Lipsonen kertoo.

– Opiskelin sekä klassisen hierojan että urheiluhierojan pätevyydet ja nyt käyn Kaustisella opiskelemassa jäsenkorjausta, vaikka vuosi sitten vannoin vaimolleni, etten enää ikinä lähde koulun penkille, hän nauraa.

Lipsonen on paljasjalkainen pyhäjärvinen, Airi ja Eino Lipsosen poika. ”Vanhoille pyhäjärvisille” nuo nimet kertovat enemmän kuin tuhat sanaa, sillä Lipsoset pitivät kyläkauppaa Suurlavan lähellä yli 40 vuotta.

– Äiti touhusi monien perheiden asiat niin, että he pystyivät hankkimaan lapsille vaatteita ja urheiluvälineitä, kuten suksia, Lipsonen kertoo.

Siltä kaupalta myös Tarmo-poika lähti maailmalle - ainakin hetkeksi.

– Ajoin 80-luvun alussa, armeijan jälkeen kirjastoautoa Rautavaaralla muutaman vuoden, mutta tulin aina viikonlopuksi kotiin kaupalle avuksi. Lopulta minun piti päättää, jäänkö sinne vai tulenko kotiin, sillä jatkuva edestakaisin kulkeminen alkoi ottaa voimille.

Lipsonen palasi kotiin ja ryhtyi jatkamaan vanhempiensa työtä kyläkauppiaana.

Kyläkauppiaana ja perunan viljelijänä Lipsonen viihtyi 80-luvun lopulle saakka, jolloin hän päätti lopettaa kaupan pidon.

– Kauppa ei enää kannattanut kuten ennen, ja etenkin äidille se oli todella kova paikka.

Kun kauppa sulki ovensa, Lipsonen ajatteli, ettei enää ikinä ryhdy yrittäjäksi – Niinpä niin, mutta juuri siinä hetkessä Lipsosella oli mielessään kaksi vaihtoehtoa; joko hän lähtee linja-auton kuljettaja- tai hierojakouluun. Linja-auton kuljettajan koulutus alkoi aikaisemmin, joten sinne hän lähti ja viihtyi uudessa ammatissaan 28 vuotta.

– Se ura päättyi lopulta Raaheen, missä sain tauolla ”määrittelemättömän kouristuskohtauksen”. Se oli niin raju, että olin vääntänyt olkapääni paikoiltaan sen aikana. Jouduin sairauslomalle, mutta lääkärit eivät löytäneet kohtaukselle syytä.

Lipsonen oli sairauslomalla vuoden päivät, haki eläkettä, mutta ei saanut sitä.

– Hain apua kummikuntouttajalta, jonka kanssa teimme monenlaisia testejä siitä, mitä minä voisin vielä tehdä. Lopulta päädyin opiskelemaan hierojaksi. Se on kai aina kiinnostanut minua, sillä olen aina halunnut auttaa muita ihmisiä.

Nyt pari vuotta myöhemmin Lipsosen kouristeluun on löytynyt syykin, epilepsia.

– Sen lääkitys on vielä vähän haussa, mutta poissaolokohtauksia ei ole enää ollut, eikä asiakkaan tarvitse pelätä niitä. Kerron niistä kaikille ihan avoimesti ja neuvon, mitä tehdä, jos käytökseni yhtäkkiä muuttuu poissaolevaksi.

Lipsosen työhuone sijaitsee hänen kotonaan.

– Hierojalle tullaan usein silloin, kun ollaan oltu kipeitä jo pidemmän aikaa. Näin toki voi toimia, mutta parempi olisi, jos asiakas tulisi hierojalle jo vähän aikaisemmin. Silloin tilanne ei pääsisi niin pahaksi.

Lipsosen mukaan normaalin, työssä käyvän ihmisen olisi hyvä käydä hieronnassa noin kerran kuukaudessa.

– Se pitää lihakset auki ja rentoina. On tutkittu, että hieronta lisää valkosolujen määrää kehossamme ja lisää sitä kautta vastustuskykyämme.

Urheilijan lihashuollolle ei voi asettaa tiettyjä aikaraameja, sillä urheilijan hieronnan tarve riippuu lajista, treenin määrästä ja kovuudesta sekä hänen yksilöllisestä tarpeestaan.

#