perjantai 30.10.2020 | 00:06
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Heikki Syrjäniemi pakinassaan: Poliisien valtuudet ovat kortilla

To 8.10.2020 klo 18:30

Hulluksi on taas maailma mennyt. Ilmastoaktivistit leiriytyivät pääkaupungissa keskelle katua kahliten itsensä toisiin mielenosoittajiin. Kehotuksista huolimatta möykkäsakki juntturoi vastaan eivätkä inahtaneetkaan mihinkään. Sitten poliisi sumutti pikkuisen pippurikaasua naamaan ja hyvässä lykyssä poliisit joutuvat syytteeseen. Kantelijoiden mukaan se on kohtuutonta voimankäyttöä. Asiaa voidaan toki tulkita monella tapaa. Itse näkisin kohtuuttomana voimankäyttönä jos sinitakkiset heittäisivät asiakkaitaan niska-persusotteella mustanmaijan peräseinään niin että kolina käy. Tai käyttäisivät siekailematta pamppua olan takaa. Olen varmasti liian mustavalkoinen ajatuksiltani. Siksi minusta ei ole juristia tullutkaan.

Sosiaaliseen mediaan oli levinnyt jo trikkikuva, missä poliisi suihkutti ”inisiöitten” nokkaan Ohovia, eli sääskiöljyä. Demokraattiseen yhteiskuntaan kuuluu toki mielenilmaukset, kunhan inisiät pysyvät oikeilla paikoilla ja lain sallimissa rajoissa. Nyt poliisioperaatio sitoi 24 poliisipartiota yhteen paikkaan. Mitä mahtoi sekin operaatio maksoi veronmaksajille? Entäpä jos samaan aikaan olisi tarvittu poliisivoimia jossain muualla, missä olisi ollut tosi hätä.

Mitähän täällä päin sanottaisiin jos ilmastoaktivistit leiriytyisivät Pyhäsalmen keskustaa halkovalle Ollintielle tai Kärsämäen keskustaa halkovalle nelostielle. Ensin pitäisi näillä seuduilla odotella puolesta tunnista kahteen tuntiin, kunnes kaikki poliisin erikoisyksiköt olisivat paikalla. Sen jälkeen olisi vuorossa ystävällinen maanittelu, missä kehotettaisiin porukkaa tien sivuun. Tähän on siis tultu. Ei ole kadehdittavaa poliisinkaan homma.

Ilmastoaktivisteilla tuntuu olevan tärkeää saada medianäkyvyyttä. Siinä he ovat onnistuneetkin, sillä he saivat minunkin sapen kiehumaan ja puuttumaan asiaan. On vain arveluttavaa jos hyvän asian puolesta käytetään kansalaistottelemattomuutta. Kysymys olisi samasta asiasta jos joku soittelisi hätänumeroon pilapuheluja, jotta saisi ilmastoasioille medianäkyvyyttä.

Kirjoittaja on Selänne-lehden "grand old man”

#