perjantai 5.3.2021 | 05:10
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Hirsitalorakentamisen suosio kasvaa – Kärsämäelle rakennetaan kolme hirsitaloa samana kesänä

Outi Levä
To 24.9.2020 klo 10:00

Useina vuosina omakotitaloja on Kärsämäellä rakennettu vuosittain vain yksi. Tänä kesänä hirsirakentamisesta on tullut ilmiö, kun kuntaan rakennetaan kolme Kontio-hirsitaloa.

Timo Ojan taloa rakennetaan avaimet käteen -toimituksena Venetpaloon, Pyhäjoen varteen vanhan talon viereen. Ulkoseinät ja katto ovat valmiina, putkistot asennettu ja lattia valettu. VieskaKodin Vesa Savolaisen mukaan vanha laskukaava lattialaatan kuivumisesta, viikko per sentti, ei päde.

– Pian saadaan lämmöt päälle ja kuivuminen alkaa. Lattiasta mitataan kosteudet ja otetaan näytteet. Mittaamalla varmistetaan, että kosteutta rakenteisiin ei jää. Putkistot ovat uretaanieristeisiä, jolloin kondensiovaaraa ei ole, sanoo Savolainen.

Ojan talo lämpiää maalämmöllä ja puulla. Talo on jo maalattu punaiseksi ja hirsi jää näkyville sisäpinnoissa.

– Hirsiset sisäpinnat vahataan valkoisiksi ja väliseinät tehdään levyrakenteisina. Kallio tuli vastaan seitsemässä metrissä, kun putkea porattiin maahan. Tähän tulee leivinuuni ja puuhella ja tuonne sauna ja puukiuas. Taloon tulee siis kaksi savuhormia, esittelee Oja.

Oja kaavaili uuden talonsa huonejärjestystä ruutupaperille. Siitä alkoi yhteistyö Savolaisen omistaman VieskaKodin kanssa, joka on rakentanut puu- ja hirsitaloja sekä rivitaloja muuttovalmiina, täyden palvelun periaatteella jo kolmekymmentä vuotta.

– Talon voi valita valmiista malleista tai toimitussisältö räätälöidään asiakkaan yksilöllisten tarpeiden ja vaatimusten pohjalta. Rajoituksia talon mallin suhteen ei ole, sanoo Savolainen.

Keväällä talonsa rakentamisen aloittivat Katri Ahlholm ja Tero Ylitalo. Se nousee parin sadan metrin päähän Ojan talosta.

– Palokunta poltti rakennukset pihapiiristä ja uusi talo rakennettiin samalle paikalle missä vanha talo oli. Valitsimme avaimet käteen -talon. Pohjatyöt teimme itse. Väliseinät tulevat hirsipaneeleista. Talon lämmittää ilmalämpöpumppu, sanovat Ahlholm ja Ylitalo.

– Kävimme katsomassa molempien yritysten rakentamaa hirsitaloa, joilta tarjoukset otimme. Parista muuttovalmiista tarjouksesta valitsimme VieskaKodin. Heillä on kattava dokumentointi kaikista rakennusvaiheista, joista he ottavat kuvat. Tulee talo oikein tehtyä, sanoo Ylitalo.

Muuttovalmiin talon valintaa Ahlholm perustelee helppoudella. Molemmat vanhemmat käyvät töissä ja lapset ovat pieniä.

– Viime joulun alla muutimme vuokralle tähän lähelle. Vuokrarahalla makselee jo omiakin seiniä, sanovat Ahlholm ja Ylitalo ja suunnittelevat muuttamista uuteen kotiin alkuvuodesta.

Ennen joulua uuteen kotiin suunnittelee muuttavansa Saviselässä asuva Levän perhe. Se joulu tosin on vähintään reilun vuoden päässä. Minna ja Timo Levän omistama talo jouti kuntonsa vuoksi purettavaksi. Perhe asuu edelleen pihan toisella puolella 80-luvulla rakennetussa ja kymmenkunta vuotta sitten peruskorjaamassaan talossa, jonka tilat eivät vastaa perheen käyttötarpeita.

– Keittiö on ahdas ja siihen mahtuu vähän kaappeja. Luonto-, erä- ja koiraihmisinä kaipaamme reilunkokoista arkieteistä, sanoo Minna.

– Olemme vasta nelikymppisiä ja ajattelimme, että ehdimme asua yhden talon, perustelee Timo.

Levät aloittivat talon suunnittelun vuodenvaihteessa, ensin ruutupaperille, sitten tietokoneella. Useiden esitteiden ja muutaman tarjouksen jälkeen kumppaniksi valikoitui VieskaKoti.

– Koimme, että saamme kokonaisvaltaisimman ratkaisun ja rakennuspalvelun. Neuvotteluissa Savolainen kuunteli toiveitamme ja osasi saman tien sanoa, mitä mikäkin muutos vaikuttaa ja maksaa. Pystyimme valitsemaan juuri sellaisia tila- ja materiaaliratkaisuja kuin haluamme, sanovat Levät.

He valitsivat säältä suojaan -ratkaisun. Timo ja Minnan isä, Aimo Laitila, tekivät pohjatyöt ja valoivat anturan. VieskaKoti rakentaa sokkelin, seinät, katon ja terassit sekä tekee sähkö- ja LVI-työt. Alan ammattilaisena Timo haluaa sisustaa talon itse.

#