sunnuntai 17.1.2021 | 12:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijamme pohtii tekstissään "Parempaa tulevaisuutta" suuria ikäluokkia ja sitä, miten selviämme heidän hoitotarpeestaan ja mitä toimenpiteitä meidän mahdollisesti pitäisi nyt tehdä

Ke 16.9.2020 klo 15:14

Suurten ikäluokkien hoivatarve on kohta käsillä. Selvitäänkö siitä? Ei, jos ei jotain tehdä, sillä yhteiskunnan resurssit eivät yksinkertaisesti nykyisellä menolla riitä.

Aalto-yliopiston ja Itä-Suomen tutkijaryhmä (Olli-Pekka Ryynänen, Erkki Vauramo, Teemu Malmi ja Ville Koikkalainen) on laatinut tutkimusraportin ”Sote ja suuren ikäluokan ikääntymisen ongelmat – selviämispolun etsintää”. Siinä etsitään keinoja, joilla voitaisiin sote-palvelujen laatu ja riittävyys sekä talous saada turvattua. Tänä aikana, jolloin jotkut pitävät kiinni vanhoista rakenteista ja jotkut katsovat enemminkin tulevaisuuteen, raportti tarjoaa hyödyllistä ajateltavaa. Se näyttänee suuntaa sote-uudistuksellekin. On varmaan Selänteenkin alueella tarkkaan mietittävä päätöksiä, jotta pystytään toteuttamaan kaikki tarpeellinen.

Tutkijaryhmä on arvioinut, että ikääntymisestä aiheutuva lisätarve olisi rahallisesti noin puolen miljardin euron luokkaa. Tähän pääsemiseksi tarvitaan palvelurakenteen ja palveluprosessien uudistamista. Keskeistä on ajattelutavan muutos. Hallinnoimisesta on päästävä johtamiseen ja on rakennettava uudenlainen palveluverkko. Se tarkoittaa, että pienistä itsenäisyyteen tottuneista yksiköistä on tehtävä nykyaikainen palvelukokonaisuus. Eli koko palveluprosessi on uudistettava.

Erityisen kriittisesti raportissa suhtaudutaan pitkäaikaiseen vuodeosastohoitoon. Suomen 50 vuotta vanha järjestelmä on saatettava uudenaikaisemmalle tasolle. Tutkijat korostavat, että muualla Euroopassa hoitoprosessia on muutettu jo 1970-luvulta lähtien siten, että vuodeosastolla saa hoitaa vain tietty määrä vuorokausia. Tämän jälkeen potilaan tilanne arvioidaan, hän siirtyy kuntoutusyksikköön tai tarvittaessa hoiva jatkuu siihen keskittyneessä erikoisyksikössä. Samalla lopetetaan terveyskeskusten pitkäaikaishoito. Tutkijoiden mukaan Suomi poikkeaa ainoana Euroopassa tästä järjestelmästä. Meillä terveyskeskuksissa on edelleen pitkäaikaisia vuodeosastoja. Ja mikä oleellisinta: kaikesta puuttuu systemaattinen kuntoutus! Tutkijaryhmän mielestä on korkea aika nykyaikaistaa hoito ja lopettaa passivoiva laitoshoito, joka tekee useista hoidettavista pitkäaikaispotilaita, vaikka edellytykset olisivat kuntoutua. Tämä makuuttaminen on juuri kalleinta ”hoitoa”. Tutkijat ehdottavat lisäkapasiteettia nimenomaan kevyeen hoivaan ja kuntoutukseen. On myös perustettava laaja maakunnallinen kuntoutusyksiköiden verkko. Tässä verkostossa voidaan hyödyntää terveyskeskusten lakkautettavien vuodeosastojen henkilökuntaa ja tiloja. Lähialueellamme raportin osoittamaan suuntaan on menty esimerkiksi Haapavedellä ja Reisjärvellä.

Selänteenkin alueella mietitään parhaillaan, miten saadaan rahat riittämään kaikkeen tarpeelliseen. Siinä onkin paljon pohdittavaa. On tullut aika päättää, ollaanko yksi yksikkö vai yksiköitä yksikön sisällä. Yhteiskunta alkaa olla siinä pisteessä, että jos Selännettä ei nähdä yhtenä kokonaisuutena, toimivien palveluiden järjestäminen alkaa olla mahdotonta. On tullut aika uudenlaiseen ajatteluun, samalla tavalla kuin 1970-luvulla, kun alueen sairaaloita lakkautettiin. Uusi aika vaatii kokonaisuuden hahmottamista. Yksi askel siihen suuntaan voisi olla vaikka tutustuminen yllä mainittuun raporttiin.

Mietiskelijä

Julkaisemme mielipiteen poikkeuksellisesti nimimerkillä

#