perjantai 5.3.2021 | 06:39
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Lumilinkojen kolmas kausi käynnistyi positiivisissa tunnelmissa – Wieska-tuotetta tehdään Reisjärvelläkahdessa vuorossa

Satu Kangas-Viljamäki
To 17.9.2020 klo 10:00

Ny-Tek Oy on toiminut Reisjärven keskustassa, Levonperäntien varrella jo neljä vuotta.

– Ostimme Näppä lumilingon liiketoiminnan Leppävirralta kolme vuotta sitten, päivitimme malliston ja lanseerasimme sen markkinoille Wieska-brändin alle, yrittäjä Jari Huotari kertoo.

Lumilinkojen sekä Wieska-lanojen myötä yrityksen liiketoiminta on painottunut yhä enemmän maatalouskoneista kiinteistönhoidon laitteisiin.

– Maatalouspuoli on sinänsä pysynyt myynnin osalta entisellään, mutta yrityksen kasvun myötä se kattaa enää vain noin 20 prosenttia liikevaihdostamme. Miltei koko yrityksemme kasvu on syntynyt Wieska-kiinteistöhuoltokoneista, Huotari jatkaa.

Lumilinkojen kolmas kausi Ny-Tekillä on käynnistynyt ja lumilinkoja tehdään tällä hetkellä kahdessa vuorossa.

Toiminnan kasvaessa Ny-Tek on joutunut panostamaan erityisesti tuotannon ohjaukseen.

– Mietimme koko tuotantoprosessimme uusiksi viime vuonna, purimme hallissa olleet väliseinät ja siirrymme vuosikello-ajatteluun ja jaksotettuun tuotantoon, Huotari kertoo.

– Se oli pakon sanelema juttu, sillä ennen tuotannossa oli yhtä aikaa valmistuksessa useita konemalleja ja meiltä loppui yksinkertaisesti tuotantotila kesken, yrittäjä Toni Nybacka sanoo.

Jaksotetussa tuotannossa Ny-Tek valmistaa tietyn ajan vain yhtä konemallia ja siirtyy hallitusti uuden jakson alussa seuraavaan malliin, jolloin tavaraliikenne ja tuotannonohjaus on tehokkaampaa.

– Olemme pyrkineet ohjaamaan jälleenmyyjiä ennakkotilaus ajatteluun, jolloin tilaukset saadaan tehtaalle riittävän ajoissa ja varmistetaan koneiden saatavuus ennen sesonkia. Ihan kohtuudella jälleenmyyjät ovat tämän jo oppineetkin, Nybacka kiittelee.

Kevät on Ny-Tekillä hieman hiljaisempaa.

– Silloin voisimme lisätä yhteistyötä jonkun toisen yrityksen kanssa esimerkiksi sopimusvalmistajana, kuten tällä hetkellä tehdään jo mm. Finnlacton harjalaitteiden kanssa, Nybacka pohtii.

Oman tuotannon ohella Ny-Tek tuo maahan myös englantilaisia Albutt-rehukoneita. Vastavuoroisesti Albutt:n avulla pyritään saamaan myös omia tuotteitamme brittien markkinoille.

– Vientimarkkinoita on kartoitettu myös laajemmin Itämeren alueelta ja ensimmäiset koneet on toimitettu Ruotsiin ja Viroon. Päätuotteet joilla vientimarkkinoille pyritään on kuivikkeenlevittimet ja pohjoismaiden osalta lisäksi lumilingot. Kuivikkeenlevittimissä on markkinoille tulossa uusi hiekanlevitykseen soveltuva malli. Hiekka on kuivikemateriaalina yleistynyt maailmalla ja myös Suomessa siihen ovat moni tila siirtynyt, Nybacka kertoo.

Ny-Tekin palkkalistoilla Reisjärvellä on tällä hetkellä 15 ihmistä.

– Olemme siirtäneet alkutuotannon hyvin pitkälle alihankkijoille pääasiassa Sieviin ja Nivalaan. Pulverimaalaus ostetaan Kälviältä sekä Torniosta, jossa myös kasataan Pohjois-Suomeen toimitettavat lingot. Tornio sijaitsee keskeisellä paikalla linkojen markkina-aluetta ja sillä saadaan tasoitettua hyvin meidän kapasiteettia sesonkiaikana.

Jos Ny-Tekin koko tuotanto alusta loppuun kotiutettaisiin, Reisjärven tehdas jäisi auttamattomasti pieneksi.

– Mikäli kasvuvauhti jatkuu tulee varasto- ja tuotantotilojen laajennus kuitenkin ajankohtaiseksi.

#