torstai 1.10.2020 | 03:18
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Jokilaaksojen Pelastuslaitos kehottaa kansalaisia varautumaan tulevaan syysmyrskyyn 16.9.2020 klo 12.00 – 17.9.2020 klo 23.00

Satu Kangas-Viljamäki
Ke 16.9.2020 klo 09:37

Jokilaaksojen pelastuslaitos kehottaa kansalaisia varautumaan tulevaan syysmyrskyyn.

Tuuli voimistuu keskiviikkopäivän aikana ja tuuli voi paikoin olla vaarallisen voimakasta, lisäksi sademäärät voivat ilmatieteenlaitoksen mukaan olla paikoin erittäin runsaita.

Kansalaisten kannattaa kerätä pihalta pihakalusteet ja muu irtain tavara, joka voi tuulessa lentäessään aiheuttaa lisävahinkoja. Erityisen vaarallinen voi olla irtonainen suuri trampoliini, joka voi lentäessään aiheuttaa suurta vahinkoa. Trampoliini kannattaa kiinnittää maahan varsinkin aukeilla alueilla, johon tuuli pääsee puhaltamaan.

Pihapiirissä olevien suurten pihapuiden kunto kannattaa tarkistaa, ajoneuvot kannattaa siirtää talliin tai pois puiden välittömästä läheisyydestä. Rakennusten ikkunat ja ovet kannattaa sulkea, tarkista etenkin että kattoikkunat ja parvekelasitukset ovat kiinni.

Rannikkoalueilla ihmisiä kehotetaan varautumaan meriveden pinnankorkeuden mahdolliseen muuttumiseen myrskyn aikana.

Kovan myrskyn aikana kannattaa siirtyä sisätiloihin turvalliseen rakennukseen pois ikkunoiden läheisyydestä, telttakatokset, kevyet rakennelmat tai ulkorakennukset eivät välttämättä ole turvallisia. Omaisuusvahinkoja ei kannata lähteä korjaamaan ulkotiloihin myrskyn aikana.

Myrskyrintamat ovat tilanteita, joissa mm. hätäkeskus ja pelastuslaitos joutuvat välittämään ja suorittamaan lyhyessä ajassa kymmeniä jopa satoja tehtäviä. Tämän vuoksi pelastuslaitos perustaa hätäkeskuksen avuksi tarvittaessa oman johtokeskuksen, johtokeskus jakaa tehtävät alueelle. Johtokeskuksen perustamiseen varaudutaan myös tulevina päivinä, pelastuslaitos seuraa säätilan kehittymistä myrskyn aikana.

Pelastuslaitoksen oma johtokeskus priorisoi tehtävien kiireellisyyden, kaikkein vakavimmat ja kiireellisimmät tilanteet hoidetaan ensin. Jokaisessa kohteessa käydään, mutta jokaiseen kohteeseen ei ehditä välittömästi, pelastuslaitos kehottaa ihmisiä maltillisuuteen tällaisissa tilanteissa ja mikäli esim. kaatunut puu ja/tai tulvavesi ei välittömästi uhkaa ihmisiä tai omaisuutta voi asiasta ilmoittaa viranomaisille hieman myöhemmin.

Kokonaisuudessaan pelastuslaitos on valmistautunut myrskytehtäviä varten, kuten raivaamaan kaatuneita puita, pumppaamaan sadevesiä ja korjaamaan muita mahdollisia omaisuusvahinkoja. Sähkölinjoille kaatuneiden puiden raivaamisessa pelastuslaitos saa tarvittaessa apua sähköverkkoyhtiöiltä.

#