sunnuntai 17.1.2021 | 12:16
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Puinnit käynnissä parasta aikaa – ”Nyt vain toivotaan hyviä puintikelejä”

Satu Kangas-Viljamäki
Pe 11.9.2020 klo 13:17

Puinnit ovat käynnistyneet koko Selänteen alueella.

– Toki litisteeksi menevän viljan puinnit on aloitettu jo aikaisemmin. Satotasot vaihtelevat laidasta laitaan, joillakin tiloilla vilja on onnistunut jopa poikkeuksellisen hyvin, toisilla päinvastoin. Nyt vain toivotaan hyviä puintikelejä, maaseutujohtaja Pasi Liikanen kertoo ja jatkaa, ettei alueellisia eroja sinänsä ole, sillä alueemme sadekuurot ovat olleet tänä kesänä yhtenäisiä.

– Idempänä tilanne voi olla jopa hiukan parempi, siis Pyhäjärvellä.

Raskaammilla mailla viljat ovat jääneet kevyiksi, ja useilla paikoilla vilja pakkotuleentui aikaisin.

– Se on aiheuttanut viljaan jälkiversontaa, mikä hankaloittaa sekä puintia että kuivausta. Litisteessä jälkiversonta ei onneksi kuitenkaan niin haittaa.

Liikasen mukaan turvemaita moititaan usein, mutta tänäkin kesänä niiltä on saatu likipitäen parhaimmat sadot.

– Turvemaalla on hyvä kosteuden pidätyskyky, Liikanen perustelee.

– Jos tästä jonkin yhteenvedon haluaa tehdä, niin ruoka ei lopu eläimiltä ensi talvena kesken. Nyt kasvitiloiltakin tarjotaan nurmirehuja eläintiloille. Nyt tarvittaisiin mieluummin lisää eläimiä.

Selänteen alueella kasvatetaan eniten ohraa.

– Se on ollut alueemme ykkönen jo kauan helppoutensa vuoksi. Nurmi on onnistunut hyvin kautta linjan, varsinkin kesän toinen sato.

Maissia on viljelty Reisjärven Kalajalla menestyksekkäästi myös tänä kesänä, samoin Haapajärven Oksavalla, vaikka Reisjärvellä maissia kokonaisuudessaan viljeltiin tänä vuonna vähemmän kuin viime vuonna. Maissin viljelyala pieneni ja Pyhäjärvellä ei tänä vuonna ollut lainkaan maissia.

– Maissin kylvö ei ole halpaa, ja se on loppukesän pakkaselle hyvin herkkä, Liikanen kertoo.

Tänä kesänä peltojen kiusana on ollut peltovalvatti. Normaalisti sen torjunta on helppoa, mutta tänä vuonna ruiskutukset olisi pitänyt tehdä juuri silloin, kun sää oli kuumimmillaan ja kuivimmillaan.

– Kasvien stressitaso oli jo valmiiksi niin korkealla, että moni tila jätti ruiskutukset tekemättä.

Luomutilat ovat olleet tänä vuonna hyvin huolissaan valvatin leviämisestä, sillä luomutilalla sen torjunta on huomattavasti hankalampaa. Se tehdään pääasiassa ihan käsin kitkemällä.

– Viimeinen vaihtoehto sen torjunnassa on peltojen laittaminen kesannolle.

Liikasen mukaan monet tilat ovat käyneetkin valvatin kimppuun tänä kesänä raivaussahan kanssa.

Valvatti leviää tuulen mukana leijuvien siementen kautta, ja yksi kasvi voi tuottaa tuhansia siemeniä, kookas yksilö jopa 6000 siementä

– Tänä kesänä peltoihin jää paljon valvatin siementä.

#