torstai 1.10.2020 | 05:16
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Satu Kangas-Viljamäki pääkirjoituksessaan: Kotoisin ei mistään

To 10.9.2020 klo 15:30

Kuulin luotettavalta taholta huhun, ettei minulle voi soittaa ja kertoa huoliaan tai juttuvinkkejä, koska en ole haapajärvinen. Mitä ne reisjärviset nyt haapajärvisten huolista ymmärtäisi! Ei tietenkään mitään, ymmärtäähän sen - heh!

Mutta yllätyksen nyt kerron teille, olen entinen haapajärvinen! Asuin tuossa Katteluksenkujalla (Haapajärven keskustassa) nuorena useamman vuoden. Syntyisin olen nivalalainen, ja sukuni puolesta vahvasti myös sieviläinen. Pyhäjärvelle minulla on taas vahvat siteet kesäasumisen ja lomailun johdosta – Ikäni olen siellä kesäni viettänyt, joten sekin paikka on minulle erittäin tuttu.

Jos jollakulla on asiaan jotain nokan koputtamista, niin kärsämäkisillä. Se on alueemme ainoa pitäjä, missä en ole pidempiä aikoja oleillut. Kunhan käynyt ja kipaissut.

Kaikesta tuosta edellä mainitusta sekamelskasta johtuen minulle on kehkeytynyt levoton sydän, joka ei koe mitään paikkaa erityisesti omakseen. Minulle koti on ihmisissä, ei paikoissa. Omasta puolestani voisin asua ihan missä tahansa alueemme kunnista. Minulle ne kaikki ovat yhtä arvokkaita, enkä toden perään näe niiden huolissa ja murheissa suuriakaan eroja. En, vaikka melkein suurennuslasin kanssa niitä välillä tutkin.

Summa summarum, kyllä minulle voi ja pitääkin soittaa. En ole vielä tähän päivään mennessä oppinut lukemaan kenenkään ajatuksia, eikä meillä toimittajilla toistaiseksi ole kaiken tietävää kristallipalloakaan, mistä näkisi vaikkapa sen, että Parkkilassa pidetään tanssit (keksin esimerkin omasta päästäni). Jos kukaan ei kerro minulle mitään, juttuja on todella vaikea tehdä.

#