torstai 1.10.2020 | 03:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Mika Katajamäki hartauskirjoituksessaan: Kiitollisuudesta

Su 13.9.2020 klo 10:00

”Kiittäkää Herraa! Hän on hyvä. Iäti kestää hänen armonsa.” Psalmi 136:1

Kun katsot elämääsi taaksepäin, mitä ajattelet? Minkälaisia vaiheita olet kokenut päästyäsi tähän päivään? Onko mielessä kiitos: tämän kaiken olen saanut nähdä ja kokea. Vai jäytääkö sisintä katkeruus: miksi minä olen joutunut kokemaan tämän kaiken? Vai näetkö oudon tyhjyyden: mihin elämä on mennyt?

Kiitollisuus olisi toivottavaa, sillä tämä on sinun elämäsi, ainutkertainen Jumalan lahja.

Usein ihmiset vastaavat kysymykseen onko Jumala hyvä vai paha sen perusteella, miten hyvin tai huonosti elämä heitä kohtelee. Jos maailma näyttää varjopuolensa, Jumalasta tulee yleinen syntipukki. Häntä sopii hyvin syyttää onnettomuuksista, nälänhädästä ja kärsimyksestä. Silloin on unohtunut, että meillä on yhteinen elämä, jossa meille on annettu tehtäväksi pitää huolta toisistamme.

”Jumala on ollut hyvä.” Tämä lause on muutaman kerran hiljentänyt minut täysin. Silloin, kun olen kuullut sen ihmiseltä, joka on kokenut elämässään kovia: menetyksiä, sairautta, lähestyvän kuoleman. Vaikka kaikki puhuu vastaan, silti: Jumala on ollut hyvä. Hän ei antanut helppoa tietä, mutta oli vaikeassa mukana ja kantoi elämää. Tällaista ei oikein voi toiselle käskeä, mutta itse voin yrittää nähdä Jumalan hyvän vaikutuksen omassa elämässä.

Kun katson omaa elämääni taaksepäin, näen kaksi asiaa: ensinnäkin olen usein unohtanut kiittää kaikesta hyvästä, jota olen saanut. Toiseksi huomaan, että tarvitsen armahdusta, anteeksiantamusta, ihan välttämättä. Tässä hetkessä yritän opetella tyytyväisyyttä ja kiitollisuutta, tästä mitä elämä on juuri nyt. En tiedä mitä vastoinkäymisiä tai mitä onnea minun varalleni elämässä vielä on.

Kun katson eteenpäin elämässä, tiedän tarvitsevani tarkoituksen, lupauksen ettei tämä kaikki ole turhaa, sattumanvaraista olemista. Varsinkin kun kerran joudumme vastakkain elämän rajallisuuden kanssa. Kun meiltä viedään kaikki mihin olemme luottaneet. Nuoruus jää taakse, terveys pettää, enkä pysty ostamaan aikaa takaisin. Jokainen arvioikoon itse, mihin luottaa, kun kaikki otetaan pois.

Jumala vastaa: Jeesus Kristus meille annettu vastaus, kun kaipaamme armoa tai tarkoitusta elämään. ”Syntisi on annettu anteeksi.” Taivas, elämä Jumalan luona on elämämme päämäärä ja oikea kotimme. Siinä on merkitys, jota mikään ei koskaan vie meiltä pois.

”Kiittäkää Herraa! Hän on hyvä. Iäti kestää hänen armonsa.”

#