perjantai 5.3.2021 | 06:10
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Esa Huhtakallio edistää kärsämäkisten hyvinvointia: "Hyvinvointi on itsensä hyväksymistä, liikunnallisuutta ja yhteisöllisyyttä"

Outi Levä
Pe 28.8.2020 klo 10:00

Haapajärvinen Esa Huhtakallio aloitti Kärsämäen hyvinvointiohjaajana kesäkuussa. Koronan ja lomakauden vuoksi hän sanoo, että työhön perehtyminen on parhaillaan menossa ja tehtäväkenttä mietinnässä. Huhtakallio “perii” osan töistä eläkkeelle jäävältä liikunta-nuorisosihteeri Riitta Manniselta, mutta pohtii omaa rooliaan kärsämäkisten hyvinvoinnin edistämisessä.

– Mielestäni hyvinvointiin liittyy eniten kolme asiaa: itsensä hyväksyminen, liikunnallinen aktiivisuus ja yhdessä oleminen eli yhteisöllisyys. Jos yhteisöllisyyttä ei vaalita, siitä seuraa yksinäisyys ja masentuminen.

Huhtakallio on opiskellut yhteisöpedagogiksi ja jo ennen opintojaan hän sanoo miettineensä yhteisön merkitystä ihmisen hyvinvoinnille.

– Yhteiskunta muotoilee kulttuuria ja yksilökeskeisyys on tällä hetkeää kaikki kaikessa. Varsinkin kaupungeissa asutaan yksin pienissä asunnoissa, mutta myös täällä. Nuorille tärkeät yhteisöt voivat muodostua vaikka e-urheilusta, sanoo Huhtakallio.

Elektroninen urheilu on tietotekniikkaa hyödyntävää kilpaurheilu. Hänellä on siitä omakohtaista kokemusta, sillä hän on toiminut joukkueen valmentajana ja kapteenina opiskeluaikoinaan.

– eSport on nykyisin yksi suosituimmista harrastuksista nuorten keskuudessa ja siinä on sekä hyviä että huonoja puolia. Pelatessa oppii englantia. Pelatessa voi löytää hyviä kavereita, joiden kanssa on muutakin yhteistä tekemistä. Oma pelikaverini Latviasta oli täällä pari viikkoa ja me paitsi pelasimme, myös kalastimme ja saunoimme. ESports voisi olla täällä yksi kerhotoiminnan muoto, vastapainona pelaajien kannattaisi liikkua.

Eri liikuntamuodot ovat Huhtakalliolle tuttuja. Hän sanoo pelanneensa jalkapalloa ja salibandya sekä harrastaneensa karatea. Hän haluaakin lisätä ihmisten yhdessä olemista liikunnallisin keinoin.

– Haluaisin saada ihmisiä tekemään yhdessä mukavia asioita, perustaa toimintaryhmiä ja niille tekemistä. Aikuisille lajikokeiluita, vaikkapa köysiratoja ja frisbeegolfia, tyttöjen liikuntakerho, pelivuoroja pojille ja miehille. Liikuntavuoroja tavan tallaajille. Elämäntaparyhmiä, joissa käydään läpi liikkumista ja ravitsemusta. Kulttuuri on tärkeä kaiken ikäisille, varsinkin ikäihmisille. Niillä kaikilla on vaikutus ihmisen hyvinvointiin. Niitä toimintoja järjestetään, joille on kysyntää, toivoo Huhtakallio.

Huhtakallio kehuu Kärsämäen liikuntapaikkoja. Yksi tehtävä on nuorisotalon ylläpito, jossa hän aikoo itse ohjata vähintään yhden illan viikossa. Muina iltoina ohjaajana toimii Mika Pesonen.

#