perjantai 5.3.2021 | 06:25
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Johan-Antti Kivilahti hyppäsi hopealle Kalevan Kisojen miesten seiväshypyssä tuloksella 531 – Tavoitteena kultainen arvokisamitali

Satu Kangas-Viljamäki
To 27.8.2020 klo 15:28

Haapajärven Kiilojen Johan-Antti Kivilahti teki toissa viikonloppuna pidetyissä Kalevan kisoissa huikean suorituksen. Hän sijoittui toiseksi miesten seiväshypyssä tuloksella 531, ja rikkoi samalla oman henkilökohtaisen ennätyksensä peräti 21 sentillä.

Finaalin ensimmäisessä hypyssä rima oli 495 senttimetrin korkeudella.

– Käytin pienempää sauvaa ja hyppäsin ekalla yli, Kivilahti kertoo.

Samoin meni korkeus 508. 521:n kohdalla Kivilahti hyppäsi ensimmäisen yrityksensä liian pienellä seipäällä.

– Vaihdoin seipään viisimetriseen toisella yrityksellä, mutta sekin hyppy epäonnistui. Kolmas yritys sitten onnistui, minkä jälkeen 531 menikin jo helposti yli.

Kivilahdella on ollut hankaluuksia kisoja edeltävissä verryttelyissä, eikä hän ole saanut hyppyjä läpi lämmittelyvaiheessa ollenkaan.

– Sellaisesta tilanteesta on aina vaikea lähteä kisaan, mutta kun kisatilanteessa sitten saa oikeasta fiiliksestä kiinni, tässä on lopputulos.

Kalevan Kisojen voiton vei Mikko Paavola Alajärveltä samalla tuloksella kuin Kivilahti. Paavolan voitto ratkesi pudotusten määrällä, joita Paavolalla oli aiemmista korkeuksista vai yksi. Kilpailun kolmas oli Karhulan Tomas Wecksten tuloksella 521 ja neljäs Tampereen Urho Kujanpää tuloksella 508.

Haapajärven Kalakankaalta kotoisin oleva Kivilahti kiinnostui seiväshypystä jo viisivuotiaana.

– Olen kokenut yksilölajit ja yleisurheilun omakseni pienestä pitäen. Isoveljeni Veli-Matti on myös hypännyt seivästä ja voitti aikoinaan seitsemän SM-mitalia nuorten sarjassa.

Kivilahti lähti peruskoulun jälkeen suoraan Kuortaneen urheilulukioon, missä hän vasta toisella luokalla koki ”ahaa”-elämyksen ja ryhtyi treenaamaan seiväshyppyä tavoitteellisesti ammattivalmentajan johdolla.

– Lapsuudenaikainen idolini, Haapajärveltä kotoisin oleva Mikko Latvala työskentelee Kuortaneella ja hänestä tuli valmentajani. On mahtavaa treenata jonkun sellaisen johdolla, joka todella tuntee lajin. Häneen on helppo luottaa, Kivilahti kiittelee.

Lukion jälkeen Kivilahti kävi armeijan ja palasi sitten Kuortaneelle opiskelemaan. Ensi keväänä hän saa valmiiksi liikunnanohjauksen perustutkinnon.

Kivilahden treeni koostuu hyvin pitkälle voimaharjoittelusta.

– Se toimii minulla parhaiten. Juoksunopeutta kehitetään koko ajan ja nyt olemme aloittaneet telinevoimistelun, missä tehdään liikesarjoja omaa painoa hyväksikäyttäen. Se kehittää liikkuvuuttani. Juoksunopeutta ei voi koskaan olla liikaa.

Kivilahden tavoitteena on saavuttaa jossain vaiheessa kultainen arvokisamitali.

– Ainakin Jani Lehtosen 90-luvun alussa tekemä Suomen ennätys 583 pitäisi saada rikki. Onneksi seiväshyppy on sellainen laji, ettei siinä tule aivan heti ikä vastaan. Sen parissa on tehty ennätystuloksia jopa nelikymppisenä.

Seiväshyppy on kuitenkin laji, jossa harva pystyy työskentelemään ammattilaisena.

– Töissä on käytävä, ihan niin kuin muutkin, jos meinaa elää. Wilma Murto lienee ainoa suomalainen seiväshyppääjä, joka voi keksittyä ainoastaan harjoittelemaan.

Kivilahden kisakausi päättyi Kalevan Kisoihin, ja viimeisen viikon hän on levännyt ja nukkunut hyvin.

– Nyt aloittelen peruskuntokautta, keskityn voiman ja kestävyyden lisäämiseen. Nyt saa onneksi painokin taas nousta jonkin verran, Kivilahti huokaa.

Seiväshypyn hallikausi alkaa tammikuussa, jolloin hänen päätavoitteensa on SM-halleissa.

– Sitten levätään taas hetki, minkä jälkeen alkaa kunnon rakentaminen tuleviin ulkokisoihin, jotka alkavat normaalisti kesäkuussa.

#