perjantai 5.3.2021 | 06:24
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

St. Lake Golfin viheriöille Pyhäjärvelle mahtuu uusia puttaajia – Kaunis ympäristö on osa golfkokemusta

Outi Levä
Ke 12.8.2020 klo 13:54

Niemelänrannassa Pyhäjärvellä on pelattu golfia ensi vuonna jo kolmekymmentä vuotta. Käytännön toimintaa pyörittää St. Lake Golf Club ry -niminen seura, joka vuokraa St Lake Golf Oy:ltä kenttää ja toimitiloja.

Vuosiin sisältyy monen talkoolaisen työpanos käytännön tekemisessä ja hallinnoinnissa. Nykyinen seuran puheenjohtaja Leo Pihlajaharju sanoo pelanneensa golfia jo 23 vuotta.

– Golf on yksi hienoimpia lajeja ja liikuntamuoto. Golfaajien sanotaan elävän viisi vuotta muita pitempään. He kun kävelevät tätäkin kenttää kiertäessään jopa kymmenen kilometriä. Golf on seurapeli, joka sopii nuorille, sanoo Pihlajaharju.

Golfia voi pelata yksin tai yhdessä. Se sopii sekä nuorille että muorille. UKK-instituutin tekemän tutkimuksen mukaan pelaaja kävelee kierroksen aikana yli kahdeksan kilometriä ja kuluttaa energiaa yli tuhat jopa kaksituhatta kilokaloria. Sydämen syke golfpelin aikana nousee yli sataan minuutissa, mikä vastaa 60 prosenttia koehenkilöiden maksimisykkeestä. Verenpaine laskee. Hyvä kolesteroli lisääntyy ja huono sekä triglyseridit vähenevät. Säännöllisen golfin pelaaminen saa aikaan myönteisiä muutoksia kehon koostumuksessa. Pyhäjärven kentällä pelataan noin 8000 kierrosta vuodessa, kierroksen pituus on keskimäärin noin viisi kilometriä.

Golf haastaa aivoja ja tekee hyvää mielelle. Pelaaminen on sosiaalista ja leppoisaa. Pyhäjärven kenttää markkinoidaankin “Leppoisan golfin ystäville”. Golfkenttä voi olla yksi paikkakunnan markkinointivalteista ja paikkakunnalle muuttamisen syy.

– Siihen, että muutin Pyhäjärvelle, oli kaksi syytä: järvi ja golf. Ja golf oli syy numero yksi. Golf on minun ja monen muun hyvän terveyden salaisuus. Golf on hyvä harrastus ikääntyvälle. En viitsisi tiellä kävellä, sanoo uusi Golf Oy:n hallituksen puheenjohtaja Eero Niskanen.

Niskanen aikoo pistää hihat heilumaan:

– Kentän peruskunnostusta ei ole tehty ja jääpolte tuhosi väyliä. Savipohja vaatii hiekkaa, maanäytteet otetaan, kalkitaan ja lannoitetaan. Veden kulut turvataan ja poisto-oja perkataan sekä vesiesteitä kunnostetaan, ettei levä pääse niihin kerääntymään. Suunnitelmissa on myös väyläkoneen hankinta, sanoo Niskanen.

Golfkentät ovat kaikkialla hienoissa maisemissa. St. Lake Golfin 9-reikäiseltä kentältä Pyhäjärvi näkyy peräti seitsemältä väylältä. Maiseman kauneuden huomasi myös ´Suomen golfin ykkösasiantuntija´, Jari Koivusalo, joka viime vuonna opasti avaamaan järvinäkymän. Nyt hänen vinkkinsä nelosväylän rannassa kuuluu:

– Upean näköinen tämä on nytkin, mutta vaatisi vähän rannan laittoa. Jos saisin paikalle kaivinkoneen, niin vähän muotoilisin ja talkoilla keräisin pois isompia kiviä. Silloin rantaheinikkoa voisi hoitaa koneella, ideoi Koivusalo.

Koivusalo toimii Suomen Golfliiton kenttäasiantuntijana. Hän on liikuntatieteiden maisteri, suorittanut golfkenttämestarin erikoisammattitutkinnon Kainuun ammattiopistossa ja golfkenttäarkkitehdin tutkinnon Edinburghissa Skoltannissa. Hänen tehtävänään on yhteistyö kenttämestareiden kanssa, peliolosuhteiden ja kenttien hoidon kehittäminen ja tietokantojen kerääminen. Liiton tavoitteena on saada laji hiilineutraaliksi vuoteen 2030.

Koivusalo listaa kentän hyviä puolia, hienoa maastoa, järven rantaa ja kentän kuntoa. Toiminta on myös taloudellista.

– Vaasan ammattikorkeakoulun tekemän tutkimuksen mukaan golfkenttien väyläkohtainen kulu päivää kohti on keskimäärin 135 €. Teillä se on vain 91 €. Kaunis ympäristö on osa golf-kokemusta. Tänne johtavan tien varrella kasvaa mahtavia mäntyjä. Järven ranta, toimiva klubitalo, hyvin tehdyt viheriöt. 9-reikäinen on varmasti sopiva tänne, sanoo Koivusalo.

St. Lake Golfin käyttäjistä monet ovat sekä yhtiön osakkaita että seuran jäseniä. Osakkaita on 116, joista pyhäjärvisiä ja kiuruvetisiä eniten sekä haapajärvisiä, muutama kärsämäkinen ja loput ympäri Suomen. Vieraspelaajien määrä on noussut kymmenyksellä. St. Lake Golf Clubin toiminnanjohtaja ja sihteeri Tapani Röytiön mukaan golfharrastus on edullista moneen muuhun lajiin verrattuna.

– Me koulutamme golfareita, järjestämme Green Card -kursseja muutaman kerran kesässä ja räätälöityjä koulutuksia välittömästi. Vuokraamme välineitä. Kentälle sopii uusia pelaajia. Täällä on väljää, tänne pääsee aina pelaamaan ilman ajanvarausta, sanoo Röytiö ja toivoo runsaasti uusia puttaajia.

#