sunnuntai 17.1.2021 | 11:43
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Puoli vuotta Euroopan solidaarisuusjoukoissa avaa nuoren ajatuksia: Beyza lopetti tupakanpolton, Angelin haaveena oma Kattilakoski

Outi Levä
Ti 28.7.2020 klo 13:30 | päivitetty to 08:46

Turkkilainen Beyza Gelget on pian asunut Kärsämäellä puoli vuotta. Maaliskuun alussa vaihtoon tuli myös espanjalainen Angel Munoz Villa.

Nuoret tulivat Kärsämäelle nuorisovaihtoon Euroopan solidaarisuusjoukkojen kautta. Se on EU:n tukema vapaaehtoisohjelma, jossa nuori saa kansainvälistä kokemusta ja tutustuu toisen maan ihmisiin ja kulttuuriin. Wikipedian mukaan solidaarisuus tarkoittaa yhteisvastuuta, yhteenkuuluvuuden tunnetta ja myötämielisyyttä kanssaihmisiä kohtaan sekä maailmanlaajuista kunnioitusta toisia ihmisiä kohtaan. Vapaaehtoistyö antaa nuorelle mahdollisuuden työskennellä pyyteettömästi jonkun yhteisen asian hyväksi, mahdollisuuden oppia uusia taitoja ja kehittää omaa osaamistaan. Solidaarisuusprojektit ovat nuorten itsensä ideoimaa ja toteuttamaa toimintaa. Toiminta Suomessa on Opetushallituksen alaista.

Beyza lensi helmikuussa synnyinkaupungistaan Istanbulista Suomen talveen. Hän on taideopettaja ja tarkoituksena hänellä oli toteuttaa täällä oman osaamisalansa projektia.

– Oli myöhäinen ilta, kun tulin. En ymmärtänyt englantia juurikaan. Käänsimme Sirpan kanssa kieltä kännykällä. Alussa oli vaikeaa, sanoo Beyza.

Kattilakosken kulttuuriosuuskunnan uusi toiminnanjohtaja ei ollut vielä aloittanut ja Beyzan otti vastaan osuuskunnassa tuolloin töissä ollut Sirpa Lassila.

– Meillä ei ollut yhteistä kieltä ja ohjasin ja näytin paikkoja ja asioita kädestä pitäen ja näyttäen, muistelee Lassila.

Tultuaan Beyza työskenteli päiväkodissa. Sitten tuli korona.

– Minulla oli paljon unelmia ja suunnitelmia ja työskentelin lasten parissa. Korona-aika on ollut pitkä aika täällä oloajastani. En voinut tehdä niitä töitä, joita olin suunnitellut. Joskus olin onnellinen, joskus ok. Mutta korona-aikana englannin taitoni on parantunut paljon. Jos ennen tänne lähtöäni olisin tiennyt, mitä tulee, olisin tullut silti, hän sanoo.

Koronasta huolimatta Beyza sanoo viihtyneensä. Hänen mielestään ihmiset hymyilevät ja ovat ystävällisiä. Erikseen hän mainitsee Eriikan ja Riikan sekä pizzerian Turkista kotoisin olevan perheen, jonka tiesi jo ennen Suomeen tuloaan asuvan täällä.

– Pidän Suomesta, kaikista suomalaisista ruoista ja varsinkin pullasta. Salaatit ovat erilaisia kuin meillä. Talvi on minusta oikein mukava ja luonto on tosi hyvä. Ja saunasta minä pidän, sanoo Beyza.

Kuun vaihteessa Beyza palaa Turkkiin. Hän on taiteen maisteri ja aikoo jatkaa työskentelyään taiteen parissa maalaamalla vesiväreillä ja tekemällä keramiikkaa, kuten patsaita ja koruja. Yksi asia jää pysyvästi Suomeen: hän lopetti täällä tupakanpolton!

– Suuri haaveeni on palata Suomeen ja päästä opiskelemaan taidetta Aalto-yliopistoon, sanoo Beyza.

Maaliskuun alussa vaihtoon tuli myös Angel Munoz Villa. Hän on kotoisin Espanjasta Granadasta. Hän viipyy täällä syksyyn saakka. Nyt 25-vuotias Angel on matkustellut paljon ja asunut eri maissa 13-vuotiaasta.

– Opiskelin viisi vuotta yliopistossa. Tänne tulin Italiasta, jossa olin vain pari päivää. Aikaisemmin työskentelin Amerikassa ja asuin Lontoossa puoli vuotta, hän sanoo.

Angel on muusikko ja hänen sydäntään lähellä on hip-hop-kulttuuri. Hän suunnittelikin toteuttavansa musiikkiprojektin, johon liittyisi workshopeja. Korona sotki hänenkin suunnitelmansa.

– Teimme sitten musiikkia puhelimella Zoomin avulla. Laitoin projektista mainoksia nettiin ja linkin, johon voi liittyä. Opetin lapsia luomaan musiikkia kännykällä. Vaikka korona esti kohtaamasta paikallisia ihmisiä, pystyin luomaan jotakin uutta paikalliselle yhteisölle. Sain työskennellä taiteen parissa niin kuin alun perin oli tarkoituskin, hän sanoo.

Kärsämäellä Angel sanoo viihtyneensä hyvin, vaikka meikäläisestä ruuasta hän ei sano kovin pitävänsä. Syyskuussa hän lähtee kotiin eikä halua jäädä kokemaan Suomen talvea.

– Nautin täällä olemisesta, luonnosta ja vapaudesta ja teen parhaani. Haluan matkustaa vielä, seuraavaksi ehkä Kiinaan, suunnittelee Angel.

Kärsämäellä hän sai kuitenkin idean, josta voisi tulla hänelle elämäntehtävä.

– Haluaisin luoda itselleni oman paikan, sellaisen kuin Kattilakoski, haaveilee Angel.

#