sunnuntai 9.8.2020 | 08:10
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Akileijat, tähtijasmikkeet ja luumupuut kukoistavat Arja Kujanpään puutarhassa – Suuri piha kätkee sisäänsä kirjavan ja korean puutarhan

Emilia Tiitto
Pe 24.7.2020 klo 08:00

Tietä molemmin puolin vartioivien porttipylväiden takaa aukeaa Arja Kujanpään kukoistava puutarha. Puu- ja kukkatarha rönsyilee kauniin hillitysti ympäri Kujanpäiden tonttia, jolla pörriäiset kuhisevat lennellessään kasvista seuraavaan.

– Puutarha alkoi muodostua heti, kun muutimme tähän. Liityin Haapajärven Viherpeukaloihin ja myöhemmin ystäväni tutustutti minut Nivalan ryhmään.

Viherpeukaloiden kautta Kujanpää on saanut pihalleen vaihdossa kasveja, kuten kultahelokin, joka on erityisesti pörriäisten mieleen.

– Piha muuttuu jatkuvasti. Kun lapseni olivat pieniä, heillä oli pihalla leikkikenttiä. Nyt hiekkalaatikon paikalle on tehty japanilainen puutarha.

Talon edessä kasvaa tien molemmin puolin erilaisia puita ja pensaita. Pisimpinä tuulessa huojuvat korkeat siniset ritarinkannukset.

– Keväällä penkistä nousevat ensimmäisenä esikot ja monivärisinä putkahtelevat akileijat, Kujanpää esittelee.

Humala-köynnös on peittänyt käytävän päässä olevan portin ja hernepuut seisovat komeana käytävän varrella. Talon seinustalla oleskelee rivi äitienpäiväruusuja, joiden Kujanpää tietää kukkivan vielä syksylläkin.

– Hernepuita ja rautatieomenapuita tykkään leikellä ja muotoilla. Muotoiluleikkaukset teen juhannuksen jälkeen.

Kujanpään rakkain kasvi löytyy talon takaa. Se on mustialanruusu Minette, pihan ensimmäisiä kasveja.

– Ruusu on peräisin mieheni kotipaikalta. Se on todella vanha, sillä meidän pihassamme se on ollut 30 vuotta ja mieheni kotipaikalla ainakin 60 vuotta. Annan Minettestä alkuja myös poikieni pihoihin.

Kaiken kaikkiaan Kujanpään pihalta löytyy yli 60 erilaista ruusua.

– Syksymmällä puskia pitäisi harventaa, Kujanpää suunnittelee.

Ruukuissa Kujanpäällä kasvaa kasveja, joilla on paha tapa kasvaa ja levitä hallitsemattomasti ympäri pihaa.

– Auringontähti ja viiruhelpi valtasivat villisti kukkapenkkini, joten siirsin ne erilleen, Kujanpää kertoo.

Pihan perällä nököttävään maakellariin Kujanpää kuljettaa kaikista arimmat kasvinsa talvehtimaan.

– Kellarissamme ei säilytetä juureksia ja kasviksia, vaan kasveja kolmessa kerroksessa. Vapun aikoihin kannan kasvit kasvihuoneeseen aloittelemaan kasvua.

Jo Kujanpäiden kellari on taideteos itsessään: oven viereisillä seinillä komeilee kiviä ja kiemurtelee oksamainen kuvaelma.

– Eräs taideopiskelija etsi projekteja, joita hän kuvaisi eri vaiheissa. Projektina hänelle suunnittelin ja tein kellarimme seinät.

Mikä olisikaan puutarha ilman kasvimaata? Kujanpään pihasta löytyy sekä iso peruna- että mansikkamaa. Lisäksi kasvamassa on runsaat määrät viinimarjoja, sipulia, hernettä, porkkanaa, valkosipulia, punajuurta ja lehtikaalta.

– Mitään ei saa olla liikaa: kaikkea on vain sen verran, minkä verran jaksaa hoitaa. Marjoja ja kasviksia meillä on oman perheen tarpeille.

Kujanpään kasvihuoneessa on tuloillaan muhkeita kurkkuja ja tomaatteja.

– Toisessa kasvihuoneessa kasvaa viinirypäleitä, joita viime kesänä tuli kolme ämpärillistä, Kujanpää sanoo näyttäessään jo vihreinä kuultavia viinirypäleitään.

Marjapensaiden lisäksi puutarhassa kukoistavat omena- ja päärynäpuut. Myös luumunalkuja on tuloillaan.

– Katoksen alla ruukuissa pidän harvinaisempia puita, kuten kultasadetta ja neidonhiuspuuta, joka ei tällä alueella yleensä menesty.

Talon takana pihan perällä sijaitsee puupuisto, josta on tunnistettavissa ainakin liuskalehtinen pirkkalankoivu ja kapealatvainen pylväshaapa. Tontin sivulla olevassa metsäpuutarhassa sen sijaan kasvavat alppiruusut ja puita pitkin nousevat köynnöskasvit.

– Kaksi vuotta sitten syksyllä kaivoin metsäpuutarhan viereen ojan kuunliljoja varten. Oja oli vaikea kaivaa, kun maa oli savista ja siitä nousi isoja kiviä.

Tammen alkuja putkahtelevaan metsään pääsee koristeellisen portin kautta.

– Poikani hävitti vanhan vuodesohvan, josta pelastin sängynpäädyn portiksi. Toinen osa sängystä on ruusujen tukena.

Metsäpuutarhaan pääsee myös ojan yli valkoista siltaa pitkin.

– Rakennutimme sillan kaksi vuotta sitten, jolloin meillä oli 40-vuotishääpäivä, Kujanpää paljastaa.

Kasvien lisäksi pihalta löytyy pieni pihasauna ja talon yhteydessä oleva poreallas.

– Meidän ei tarvitse lähteä täältä mihinkään, sillä meillä on kesämökki ja koti samassa paikassa, Kujanpää naurahtaa.

Pihalle on kätketty myös useita viimeisteltyjä istumapaikkoja, kuten huvimaja, mutta aina penkeille ei ehdi tai malta istahtaa.

– Pihalta löytyy aina jotakin paikkaamista tai korjaamista. Hoidan puutarhaa päivittäin, eikä sen jälkeen tarvitse enää lähteä lenkille askeleita hakemaan.

Kujanpää tietää, etteivät kasvit pysy ikuisesti hyväkuntoisina. Siispä ruusuja pitää olla harventamassa ja mansikkamaata uudistamassa säännöllisesti. Myös vanhat asetelmat saavat usein uudistusta.

– Parhaat ideat syntyvät hetken mielijohteista, yleensä myöhään illalla. Esimerkiksi lorisevan suihkulähteen tilalla oli vielä viime kesänä lipputanko.

Talvisin Kujanpää suunnittelee ja kesäisin toteuttaa ideoitaan. Vaikka puutarhahommat alkavat jo huhtikuussa ja jatkuvat pitkälle syksyyn, on niihin käytetty aika kaiken sen arvoista.

– Puutarhan hoitaminen on kuin terapiaa; sen parissa puuhailemalla huolet häviävät.

#