sunnuntai 9.8.2020 | 07:59
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Palikkakoulusta taideapurahan saajaksi – Arto Halmetoja kehittää kolmijalkaistaan teolliseen tuotantoon

Outi Levä
To 23.7.2020 klo 18:00

Lukeminen on humpuukia, ajatteli Arto Halmetoja, kun keväällä seitsemänkymmentäluvun loppupuolella päätti peruskoulunsa Kärsämäellä.

– Lukion suljin pois vaihtoehdoista ja menin “Piippolan palikkakouluun”, muistelee Halmetoja.

Koulu oli Piippolan Käsi- ja taideteollinen oppilaitos, nykyisin se on osa Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Jedua.

– Valmistuin sieltä penkkipuusepäksi, joka valmistaa vaikkapa keinutuoleja ja kapiokirstuja. Niitä minä en ole koskaan tehnyt, tuskin teenkään. Menin töihin sen aikaiseen Mänty Botnia Oy:hyn, jossa nostelin isoista työstökoneista kapuloita kasaan. Ei minusta ollut linjan jatkeeksi.

Muutama vuosi kului kotitilalla Niittyahossa Tapio-veljen kanssa maatalon töissä. Jurvan Käsi- ja taideteollisesta oppilaitoksesta Halmetoja pokkasi huonekalusuunnittelijan paperit 90-luvun alussa. Laman alla hänestä tuli puutöiden ja tuotesuunnittelun opettaja Tyrvään Käsi- ja taideteolliseen oppilaitokseen.

– Opetus muuttui tuohon aikaan ja muuttuu edelleen. Se sirpaloituu ja työtunteja on vain silloin tällöin. Oppilasaines heikkeni. Hyvistä Pisa-tuloksista huolimatta ammattikoulutuksen puolella tilanne on huono, kritisoi Halmetoja.

Vuosituhannen vaihteessa Halmetoja ryhtyi yrittäjäksi. Nyt hän on design-puuseppä ja tekee studiossaan uniikkeja kalusteita ja koriste- ja käyttöesineitä tilauksesta yksityis- ja yritysasiakkaille sekä kehittää omaa mallistoaan. Studio toimii Oriveden Wanhassa Meijerissä. Jo Jurvassa hänellä oli idea kolmijalkaisesta, kevyestä puutuolista.

– Toteutus oli vaikea ja aikapula vaivasi. Tuolin toteutus jäi muhimaan bittiavaruuteen ja alustavat suunnitelmat peränurkkaan pölyttymään. Henkensä pitimiksi oli tehtävä tilaustöitä. Onneksi niitä oli. Omia ideoita ei ehtinyt kokeilla eikä suunnitella. Kymmenien apurahahakemusten jälkeen vihdoin tärppäsi.

Taiteen edistämiskeskuksen (TAIKE) Pirkanmaan taidetoimikunta myönsi Halmetojalle puolen vuoden työskentelyapurahan tuolin suunnittelua varten.

– Viimeksi vastaava on myönnetty noin kymmenen vuotta sitten tekstiilisuunnittelua varten Taina Laaksoselle. Huonekalusuunnitteluun työskentelyapurahaa ei ole tietääkseni aikaisemmin myönnetty kenellekään, ne ovat menneet koru- ja tekstiilisuunnittelijoille. Tuntuu hyvältä ja antaa uskoa tulevaisuuteen, myhäilee Halmetoja.

Apuraha on puoleksi vuodeksi vajaa kaksituhatta euroa kuukaudessa, ja se takaa perustoimeentuloa ja antaa aikaa suunnitella.

– Ei tarvitse kaikkia tilaustöitä ottaa vastaan. Tarkoitukseni on, että kolmijalkainen tuoli tulee sarjatuotantoon. Missään tapauksessa se ei tule yksittäiskappaleina tehtäväksi.

#