tiistai 7.7.2020 | 18:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Heikki Syrjäniemi pakinassaan: Muistikuvat ovat usein pelkkää harhaa

Pe 26.6.2020 klo 19:30

Päivät menee nimiä muistellessa ja yöt vessassa hypätessä, tuumasi Hiidenkylän isäntä kerran juhannussaunassa. Nyt en keskity tähän jälkimmäiseen oirealueeseen, vaan jätän sen suosiolla urologien eli virtsateiden erikoislääkärien ropeloitavaksi.

Viikko sitten muistelin vuoden 1967 juhannustapahtumia, jotka rakentuivat monien silminnäkijöiden ja kuulopuheiden varaan. On muuten merkillistä huomata, kuinka samassa paikassa ja tilaisuudessa olevat henkilöt muistavat myöhemmin asioita eri tavalla. Kyse ei ole mistään dementiasta eli muistisairaudesta. Toinen kokee vain toisen tapahtuman voimakkaammin kuin toinen. Ja eihän meidän kaikkien aistit ja vastaanottimet ole aina terävimmillään, joten me horiskot unohtelemme herkästi asioita. Sitten vanhat tarinat etenevät suusta suuhun tasoittaen tietä meheville juoruille. Mutta paikkansa pitävyydellä ei ole aina merkitystä, kunhan saa nauraa hörönaurut kunnon väritetyille jutuille.

Vuoden -67 juhannustapahtumien tiimoilta minun piti soittaa Sorannan Matille, jonka muistiin luotan kuin pässin sarviin. Matti kertoi minulle, kuinka Kasinolta noussut lentokone töhhäytti pöpelikköön ja Sorannan Eino oli tarkkaillut tilannetta kiikarilla. Vaikka tapahtumista oli kulunut yli 50 vuotta, Matti oli tallentanut seikkaperäisesti perimätietoa aivokalvolle.

Meillä monilla tahtoo olla myös valikoivaa kuuloa ja muistia. On jopa tervettä meininkiä päästää monia ikäviä asioita toisesta korvasta ulos ja painaa ne ikuisesti unholaan. Valitettavasti meidän muisti toimii usein jopa päin vastoin. Sellaisten kavereiden nimet jäävät parhaiten mieleen, jotka ovat jääneet paljon velkaa tai haastaneet riitaa. Ja kukapa niitä hyväntekijöitä muistaa kovinkaan pitkään. Äiti Teresa ja Arvo Ylppö muistetaan herkästi 100 vuotta, mutta Aatu Hitler ja Osama Bin Laden muistetaan vähintään tuhat vuotta. Teille nuorille ikäpolville tiedoksi, että Äiti Amma teki arvokasta lastensuojelutyötä Intiassa eli oli ammana ikänsä. Arkkiatri Arvo Ylppö kehitti puolestaan suomalaisen neuvolajärjestelmän huippuunsa ja huiski tiehensä monet kulkutaudit pistäen piikillä pyllyyn.

Kirjoittaja on Selänne-lehden ”grand old man”

#