tiistai 7.7.2020 | 19:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Emilia Tiitto pääkirjoituksessaan: Ahkeralla hämähäkillä on suuri verkko

Pe 26.6.2020 klo 15:30

Näin kertoo vanha suomalainen sananlasku. Viime aikoina olen alkanut samaistua tuohon kahdeksanjalkaiseen lukkiin, sillä pari viikkoa sitten minun täytyi lopettaa lusmuiluni ja alkaa ahkeroimaan. Onneksi en ollut ehtinyt pölyttyä ja sammaloitua, vaan arkeen ja rutiineihin solahtaminen kävi täysin kivuttomasti.

Nyt olen täällä kutomassa verkkoa, joka itsestäni tuntuu järin suurelta. Verkkoselaimessani on auki päivittäin vähintään kymmenen välilehteä ja sovelluksia seitsemän erilaista. Hypin sammakon tavoin verkkosivustosta toiseen, kudon seittiä eri kanavien välille ja saan hiirenkin välillä sekoamaan ja jumittumaan.

Sanomalehteä lukiessa sitä harvemmin pysähtyy ajattelemaan, minkälaisilla keinoilla ja konsteilla se on kyhätty sellaiseksi kuin se on. Minkälaista yhteistyötä konsernin sisällä tehdään ja kuinka aina ollaan valmiita ottamaan vastaan lukijoiden ruusukimput ja risukasat. Harvemmin sitä muutenkaan keskittyy tarkastelemaan toisen työjälkeä, vaikka käyttäisi tältä saatuja palveluita ja hyödykkeitä ilonaan harva se päivä.

Suomalaista työtä voi juhlistaa muulloinkin kuin vain vappuna. Tottahan se on, että aina löytyy valittamisen aihetta ja ”minä olisin itse tehnyt tuonkin asian paremmin”, mutta ei yksi hämähäkki voi kutoa kavereidensakin seittejä.

Yritän tehdä omasta verkostani suuren, mutta myös kestävän. Vastuu ja itse asettamat tavoitteet saattavat välillä painaa seittiäni, mutta toivon, ettei se mene niistä rikki ja poikki ja puhki. Toisinaan pysähdyn katselemaan toisten työpanosta, ja otan niistä ihaillen mallia. Meitä ahkeria hämähäkkejä on tässä maassa nimittäin aikamoinen liuta, eikö totta?

#