tiistai 7.7.2020 | 19:44
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Satu Kangas-Viljamäki pääkirjoituksessaan: Ollaanhan sitten ihmisiksi

To 18.6.2020 klo 15:30

Jokilaaksojen Pelastuslaitos muistuttaa juhannuksen juhlijoita siitä, että alueellamme on voimassa metsäpalovaroitus. Se tarkoittaa, ettei nuotiota tai muuta avotulta saa sytyttää eli unohdetaan se juhannuskokkokin tällä kertaa ja pidetään tulitikut ”jemmapiilossa”.

Samalla pelastuslaitos muistuttaa, ettei alkoholi, veneily ja/tai autoilu sovi yhteen. No senhän sanoo järkikin – yritetään nyt vain pitää se järki mukana juhannuksen yli. Järkeä ei saa jättää minkään puskan juurelle, vaikka kuinka olisi hauskaa, sillä ilman järkeä juhlittu juhannus ei yleensä tuo kenellekään mitään hyvää.

Kaveriakaan ei saa jättää missään tilanteessa. Ei juhannuksena, ei arkena. Kaverista on pidettävä huolta aina, sillä ilman kaveria on ikävä olla.

1.1.-31.5.2020 meitä suomalaisia on hukkunut Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton tietojen mukaan jo 40. Se on 16 enemmän kuin viime vuonna samana aikaan, joten pidetään se järki mukana uintihommissakin.

Sovitaanko nyt ylipäätään niin, että meistä jokainen on juhannuksena ihmisiksi? Juhlitaan sillä tavalle, ettei meidän tarvitse ensi viikolla uutisoida yhtään kuolemaa tai maastopaloa tai mitään muuta ikävää selkkausta.

Viimeisenä vaan ei vähäisimpänä toivon, että aikuiset antaisivat lapsilleen raittiin juhannuksen. Se tuppaa unohtumaan monelta, että vanhemman ei tarvitse olla aikuisen oman arvionsa mukaan kummoisessakaan tuiterissa, kun hän jo käyttäytyy lapsen silmin pelottavasti.

Hyvää ja turvallista juhannusta!

#