lauantai 24.10.2020 | 05:52
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Reisjärven kk Nuorisoseura, Reisjärven harrastajateatteri ReTé ja Reisjärven kulttuurinystävät ryhtyvät rakentamaan Reisjärvelle omaa esiintymislavaa ja katettua katsomoa, Kulttuurikeskus Sampolaa – Työn pitäisi olla valmis vuoden 2021 lopussa

Satu Kangas-Viljamäki
Pe 5.6.2020 klo 20:00

Reisjärven kk Nuorisoseura, Reisjärven harrastajateatteri ReTé ja Reisjärven kulttuurinystävät ovat yhdistäneet voimansa, ja ryhtyvät rakentamaan Reisjärvelle omaa esiintymislavaa ja katettua katsomoa, Kulttuurikeskus Sampolaa.

– Olemme saaneet Keskipiste Leaderilta 74 000 euron avustuksen hankkeeseen, minkä lisäksi meidän omasta pussista pitää löytyä 20 000 euroa. Talkootyön osuutta hankkeeseen on laskettu vajaan 20 000 euron edestä, Mikko Huuskonen kertoo.

Hankkeen kokonaisbudjetti on 113 672,73 euroa.

Nimensä mukaisesti Kulttuurikeskus Sampola nousee Sampolaan, Reisjärven kirkonkylän Nuoriseuran omistamalle nuorisoseurantalolle, joka sijaitsee Kisatien koulun läheisyydessä, Savolanmäentien varrella.

– Lava ja teatteri nousevat Sampolan takapihalle, sillä itse päärakennus on suojelukohde, eikä siihen saa tehdä muutoksia, Huuskonen kertoo.

– Nuorisoseurantalon kunnostamiseen aioimme hakea tukea erikseen Suomen Kotiseutuliitolta, hän jatkaa.

Rakennusprojektin on suunniteltu kestävän kaksi vuotta.

– 250 hengen katsomon paikka on mitattu ja merkitty. Seuraavaksi täällä alkavat pohjatyöt, jotka teetetään ammatti-ihmisillä. Samoin katsomon ja katon teräsrunko tulee ammattilaisilta valmiiksi pystytettynä. Näin varmistetaan katsojien turvallisuus. Ja jos ihan totta puhutaan, tavoitteemme on saada kaikki valmiiksi hyvissä ajoin ennen virallisen aikataulun päättymistä, Jukka Puranen kertoo.

Teräsrungon toimittaja kilpailutettiin ja urakan hoitaa reisjärvinen Änäkkälän Teräs Oy.

Katsomoon tulee paneelivuori, minkä jälkeen katsomoon rakennetaan varsinaiset katsomon penkit, porrasaskelmat ja pohjat. Kattoon rakennetaan äänieristys siten, että itsekantavan peltikaton päälle asennetaan puulevyt ja kattohuopa, joka vaientaa esimerkiksi sateen äänet katsomosta.

Näyttämön pohjarunko tehdään kyllästetystä puutavarasta, jonka päälle tulee paksu filmivaneri. Näyttämön katoksi asennetaan vahva pressukatos, joka kiristetään vaijereilla paikoilleen.

Miksi kulttuuriväki sitten haluaa oman kulttuurikeskuksen, etenkin kun se vaatii isoja satsauksia ja paljon talkootyötä?

– Olemme haaveilleet omasta paikasta jo pitkään. Olemme toimineet toisten nurkissa yli kymmenen vuotta ja omalla näyttämöllä pääsisimme helpommalla lavasteiden ja rekvisiitan suhteen, Milla Puurula-Tilli kertoo.

Omalla lavalla lavasteita ja rekvisiittaa ei tarvitse siivota jokaisen harjoituksen ja näytöksen välillä pois, mikä edesauttaa yhä kunnianhimoisempien lavasteiden suunnittelua ja käyttämistä.

– Ulkonäyttämö myös vain jotenkin kuuluu suomalaiseen kesään ja ulos. Katettu katsomo suojaa yleisöä niin sateelta, tuulelta kuin auringon paahteeltakin, Puurula-Tilli kertoo.

Kulttuurikeskus Sampolan näyttämö ei suinkaan ole tarkoitettu vain ReTén käyttöön, vaan kaikille muillekin kulttuuritapahtumille.

– Kansalaisopistossa meillä on Reisjärvellä aktiivinen lasten ja nuorten teatteriryhmä sekä paljon muita esiintyjiä, kuten muusikoita, Puurula-Tilli sanoo.

Uusien tilojen myötä Tuomo Kokkoniemi, Jukka Puranen, Mikko Huuskonen, Asko Kestilä ja Milla Puurula-Tilli toivovat yhä useamman nuoren innostuvan kulttuuritoiminnasta.

– Kyllä se tässä iässä on jo ajateltava niin, että kaikki mitä tehdään, tehdään nuoria varten, Jukka Puranen summaa.

Harrastajateatteri ReTén oli tarkoitus esittää tänä kesänä Reisjärvi-päivien aikana reisjärvisen Tapani Hyvösen kirjoittama näytelmä, Tanssin sun kanssasi aamuun, mutta koronan aiheuttamat poikkeusolot siirsivät näytelmän esitystä vuodella.

– Jatkamme syksyllä sen harjoittelua, Puurula-Tilli kertoo.

#