keskiviikko 3.6.2020 | 05:41
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Taitoluisteluvalmentaja Tarja Kunnas vei treenit verkkoon: "Päätimme testata, miten treenit onnistuvat etänä, ja onnistuivathan ne"

Satu Kangas-Viljamäki
To 21.5.2020 klo 07:00

Kiuruvedellä, Pyhäjärvellä, Haapajärvellä, Haapavedellä ja Nivalassa työskentelevä, kuopiolainen taitoluisteluvalmentaja Tarja Kunnas siirsi taitoluistelutreenit verkkoon, kun koronasta johtuvat poikkeusolot ja rajoitukset astuivat voimaan maaliskuun puolessa välissä.

– Seurasimme tilannetta hetken, kunnes tajusimme poikkeusolojen voivan kestää hyvinkin pitkään. Pohdimme tilannetta yhdessä vanhempien kanssa ja päätimme testata, miten treenit onnistuvat etänä, ja onnistuivathan ne, Kunnas kertoo iloisena.

Kunnas on toteuttanut treenejä Skypen kautta, missä ryhmäliikunta on onnistunut yli odotusten.

– Alkuun epäilin, miten etätreeniin saadaan yhdessä tekemisen tuntua, mutta ei se lopulta ollut edes vaikeaa. Verkko ei anna mahdollisuutta siihen, että ihan jokaisella treeniin osallistujalla olisi kamera päällä, mutta yllätyksekseni treenien äänimaailma olikin se tärkeämpi juttu, Kunnas kertoo.

Mallivideo ei Kunnaksen mukaan toimi valmennuksessa, sillä video ei ole vuorovaikutteinen ja videon ääreltä on helppo lähteä tekemään jotain muuta.

– Etätreenistä puuttuu ainoastaan fyysinen kosketus, jolla yleensä korjaan luistelijan asentoa. Etätreenissä käytän siihen kuvia ja suullista ohjaamista.

Etätreeneistä innostuneena ja hieman yleisönkin pyynnöstä johtuen Kunnas aloitti koronan myötä myös etäjumppien pitämisen kotoa käsin.

– Ryhmäliikunnalle oli ja on edelleen hirmuinen tarve, kun saleille ei voi mennä. Skypen ryhmävideopuhelulla yhteen jumppaan voi liittää niin monta jumppaajaa kuin halutaan. Tunneilleni on osallistuttu Selänteen alueelta ahkerasti ja vielä kauempaakin, aina Liedosta saakka.

Tietotekniikan avulla jumppaajat voivat keskustella reaaliajassa, asiakkaat näkevät ohjaajan koko ajan ja ohjaaja näkee ne asiakkaat, joilla oma kamera on päällä.

– Moni arastelee edelleen tietokoneen ja uusien ohjelmistojen käyttöä, mutta ei se ole vaikeaa. Jos minunkaltaiseni ”tekniikkatampio” onnistuu siinä, onnistuvat varmasti kaikki muutkin. Jumppa on todellisuudessa vain muutaman klikkauksen päässä omasta olohuoneesta. Lapset ja nuoret osaavat käyttää tietokoneita ihan eri tavalla, ja minäkin kysyn hyvin usein neuvoa omalta muksultani.

Tarjan jumppaan pääsee, kun ilmoittautuu hänelle viimeistään varttia ennen jumpan alkua.

– Lähetän linkin asiakkaan sähköpostiin, ja linkkiä klikkaamalla ollaan saman tien jumpassa.

Vaikka korona-ajassa on paljon ikäviä asioita, on se tuonut mukanaan paljon hyvääkin.

– Jäät avautuvat kesäkuun alussa, mutta en usko kaikkien oppilaideni uskaltautuvan vielä silloin liikkeelle. Kesällä on yleensä muutoinkin vähemmän luistelijoita, niin voi olla, että etätreenillä mennään vielä lähes koko kesä. Totuus paljastuu sitten ensi syksynä.

Jumppien osalta Kunnas uskoo etätyön jatkuvan myös ensi talvena.

– En ole ehtinyt vetää jumppia vuosiin ja olen nauttinut niiden pitämisestä nyt todella paljon. Olen myös saanut uusia asiakkaita sellaisista ihmisistä, joille ryhmään tuleminen on syystä tai toisesta liian iso kynnys. Onhan se ihanaa, miten liikunnan iloa voi saada aikaan sellaisille ihmisille, jotka eivät normaalisti tulisi tunneille.

Etäjumppa ja -treeni säästävät myös aikaa ja luontoa.

– Siirtymiin ei mene enää niin kauan. Esimerkiksi Haapavedelle ajamiseen minulta kuluu kolme tuntia. Säästäähän se luontoakin, kun ajaa vähemmän. Ehkäpä jatkossa voisin pitää osan tunneista etänä ja osan livenä. Siinä mielessä tämä on ollut aivan mahtavan opettavainen kevät.

Tarja Kunnas

taitoluisteluvalmentaja, oma yritys - Tarjan Kammari

valmentaa kaiken ikäisiä, Selänteen alueella Pyhäjärvellä ja Haapajärvellä

aloitti luistelun4-vuotiaana

valmentanut 12-vuotiaasta saakka ja halusi pienestä pitäen siitä ammatin itselleen

fysioterapeutti, amk

perustanut luistelukoulun jo 18 paikkakunnalle

treenaa taitoluistelijoita kolmesti viikossa

vetää rankan hikijumpan sekä venyttely-rentoutus -jumpan kolmesti viikossa

#