keskiviikko 3.6.2020 | 06:30
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Heikki Syrjäniemi pakinassaan: Saiturit kuristavat talouden kuralle

Pe 22.5.2020 klo 20:00

Jolla on paikka paikan päällä, sillä on markka markan päällä, sanoi entinen isäntä Kärsämäen Venetpalosta. Taloudellinen elämä on aina järkevää. Pelimerkkejä kannattaa säästää aina hiukan pahan päivän varalle. Tiedä vaikka lonkkanivel sanoisi irti yhteistyösopimuksen ja syntyisi tarvetta koppimopon ostoon.

Järkevän rahankäytön ja turhan nuukuuden välinen raja on kuin veteen piirretty viiva. Parhaiten turha nuukuus tulee esille ystävyyssuhteissa. Jos tarjoat todelliselle saiturille vaikka kuppilassa kahvit, hän yleensä estelee vastapalvelun pelossa.

Saituri on sellainen, joka tinkaa joka ostoksesta viimeiseen tappiin saakka saaden yrittäjän korvista savun nousemaan. Saituri ilmestyy iltahämärissä ruokakauppoihin bongaamaan tuotteiden punaisia lappuja ja vanhentuneita tuotteita. Jos kaupassa on arvontakuponkeja, saituri täyttää varalta kymmeniä lappuja voiton varmistamiseksi. Kunnon kitupiikki menee kaupan sijaan tavaratalon takapihalla olevalle roskikselle kaivamaan ylijäämäsapuskaa. Ja kaikki on ilmaista. Saiturin korvissa soi kaiken aikaa säästä, säästä, säästä...

Kirkossa kolehtihaavin tullessa kohdalle, saituri löytää katosta yllättäen mielenkiintoisen ikonin, mitä hän pysähtyy hartaasti katselemaan. Kirkonmenojen jälkeen askel menee tietenkin ilmaisille kirkkokahveille.

Savelan Ransu sanoi kerran osuvasti turhasta nuukailusta. ”Kaikkein halvinta olisi ollut jos 30 vuotta sitten olisi järjestetty hiljaiset hautajaiset.”

Olen huomannut myös, kuinka pitkälle mennyt pihistelijä pyrkii vaikuttamaan kauhistellen ja syyllistäen lähipiirinkin ostoskäyttäytymistä. Mutta mitä tapahtuisi maailmantaloudelle jos kaikki kuluttajat olisivat itaraa sorttia? Voi vain kuvitella, miten maailmantalous seisahtuisi ja työttömien armeijat valloittaisivat kylänraitit ja koko talouselämä olisi lopullisesti kuralla.

#