keskiviikko 3.6.2020 | 05:33
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ylös, ulos ja luontoon – Kevätluonnosta iloa kaikille aisteille

Kaija Tuompo
Pe 22.5.2020 klo 10:00

Kevätsää on ollut kovin vaihteleva, välillä aurinko hellii, välillä saadaan rae- ja lumikuuroja. Luonnossa kevät etenee kuitenkin vakain, vaikkakin pienin askelin.

Nyt kannattaa pukea säänmukaiset ulkoiluvaatteet, pakata pieni eväsreppu sekä paljon aikaa ja uteliaisuutta mukaan ja lähteä lähiluontoon ulkoiluretkelle. Pyhäjärveltä löytyy muun muassa Vitikkamäen luontopolku, Rillankiven luontopolku ja Hiskinpolku, joiden varrelta usein löytyy myös tulipaikka vaikkapa välipalan valmistukseen.

Kun kulkee hitain askelin ja kaikki aistit avoinna, voi kuulla ja nähdä monenmoisia lintujen ääniä, värien, valon ja varjojen leikkiä metsässä ja polkujen varsilla sekä aukeavien silmujen, suon, sammaleen ja havujen tuoksuja.

Kun malttaa katsella, voi puissa nähdä luonnon muovaamaa taidetta niiden yksilöllisissä muodoissa ja värivivahteissa. Sankka kuusimetsä, pehmeä vihreä sammal, kelottuneita kantoja ja oksia – kun antaa mielikuvituksen viedä, saattaa suorastaan nähdä siellä peikkojen, menninkäisten ja keijujen tanssin.

Kun painaa korvansa kevätkoivun kylkeen, voi melkein kuulla mahlan virtaavan ja kuljettavan elinvoimaa aukeaville lehdille. Joka kevät on uusi kevät ja luonto heräilee vallitsevien sääolojen mukaan.

Rentouttavaan kävelyretkeen voi yhdistää myös muunlaisia aktiviteettejä. Jos kaipaa pientä tehotreeniä, kannattaa mennä vaikkapa Vuohtomäen lintutornille. Ylös torniin vievät kierreportaat haastavat mukavasti kroppaa ja jos puhtia riittää, ne voi kavuta useampaan kertaan. Siinä saa hyvän kuntoporrasharjoituksen ja kaupan päälle voi ihailla mahtavia maisemia.

Jos retken antimista haluaa nauttia vielä kotosallakin, kannattaa mukaan ottaa muutama paperipussi tai kori, joihin voi poimia villiyrttejä. Villiyrttejä toki löytää myös kotipihastaan, mutta mukava kohde, johon kannattaa suunnata on Korhosenniemi. Sieltä löytyy helppokulkuinen luontopolku, kasvistoltaan monimuotoinen pihapiiri ja niemenkärjessä hienolla paikalla oleva tulipaikka.

Korhosenniemeen tutustuessani sain mukaani Pyhäjärvisen luonnontuoteneuvoja Virve Toivasen.

Vaikka maasta oli noussut vain muutaman sentin kasvustoja, hän tunnisti piha-alueelta herkun toisensa perään. Sain maistella ja tuoksutella monia hienoja aromeja sekä samalla valtaisan määrän tietoa villiyrteistä ja niiden käytöstä.

Sen lisäksi, että niissä on makunystyröitä helliviä aromeja, niissä on valtaisa määrä kivennäis-, ja hivenaineita. Aloittelevalle villiyrttiharrastajalle sopii poimittavaksi helposti tunnistettavat lajikkeet, kuten nokkonen, poimulehti ja voikukka.

Vuoden 2018 superkasviksi valittu nokkonen sisältää muun muassa paljon piitä, rautaa ja C- vitamiinia. Kasvi sisältää myös tärkeitä A-, B-, E- ja K-vitamiineja. Nokkosessa on myös paljon rautaa.

Poimulehdet ovat parhaimmillaan silloin, kun lehdet ovat vielä suppuisia. Poimulehdissä on parkki- ja karvasaineita, salisyylihappoa, haihtuvia öljyjä, flavonoideja ja saponiineja. Perimätiedon mukaan poimulehti on nuorentava yrtti ja sitä kutsutaan myös naisten yrtiksi, koska siitä on todettu olevan apua naistenvaivoissa.

Voikukasta voi poimia syötäväksi juuret, lehdet, kukannuput ja kukinnot. Kukkavarsi sen sijaan kannattaa jättää syömättä. Voikukan lehdissä on muun muassa A-, B- ja C- ja E-vitamiineja, kalsiumia, rautaa sekä flavonoideja. Nitraatteja voikukka sisältää vähemmän kuin viljellyt salaatit, sillä se ei kerää nitraatteja itseensä.

– Kaikkien luonnonyrttien keräämisessä on muutama perussääntö, kertoo Virve Toivanen.

– Ensimmäiseksi on tärkeää, että tunnistaa keräämänsä yrtit. Ne kannattaa kerätä puhtaalta alueelta mahdollisimman nuorena. Villiyrtit voivat olla allergisoivia, joten se kannattaa huomioida niitä syödessä, ja vahvan makuisia yrttejä voi laittaa ruokaan aluksi pieniä määriä, hän opastaa.

Yrtit suositellaan poimittavaksi varjoisilta paikoilta, hanskat kädessä ja ne kannattaa huuhtaista ennen käyttöä.

– Jotkut yrtit, kuten esimerkiksi nokkonen, ryöpätään, ellei sitä kuivata käyttöä varten Toivanen jatkaa.

– Villiyrteistä ja niiden käytöstä löytyy myös tietoa netistä ja erilaisista oppaista. Jos asiasta innostuu enemmän ja haluaa tutustua myös oman pihapiirinsä syötäviin villiyrtteihin, kannattaa kilauttaa, tulen mielelläni opastamaan Virve Toivanen toteaa.

Sen lisäksi, että luonto rauhoittaa ja voimaannuttaa, se tarjoaa elämyksiä kaikille aisteillemme kunhan vain maltamme rauhoittua ja annamme sen tehdä niin.

#