keskiviikko 3.6.2020 | 06:40
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Reisjärven kunnan organisaatioon tulossa isoja muutoksia: Vapaa-aikalautakunnan, opetuksen, kulttuurin ja varhaiskasvatuksen asiat yhdistetään hyvinvointilautakunnan alaisuuteen ja kunnanhallitus/elinvoima- ja kehitys vastaa sekä hallituksen että teknisen lautakunnan asioista

Satu Kangas-Viljamäki
Ti 19.5.2020 klo 15:36

Reisjärvi

Reisjärven kunnanhallitus kokoontui maanantaina 18.5. isojen asioiden äärelle. Kunnanhallitus käsitteli mittavan toimenpideluettelon kunnan talouden tasapainottamiseksi ja päätti esittää sen edelleen kunnanvaltuustolle hyväksyttäväksi.

– Olemme lähestyneet talouden tasapainottamista siitä näkökulmasta, miten teemme oma työmme taloudellisemmin. Onnekseni voin todeta, että harva suunnittelemamme toimenpide vaikuttaa suoraan kuntalaisten arkeen, Reisjärven kunnanjohtaja Marjut Silvast kertoo.

Kurottavaa kuitenkin riittää, sillä Reisjärven kunnan on saatava kiinni 1,8 miljoonan euron alijäämä vuoteen 2023 mennessä.

Talouden tasapainottamisen ohjausryhmä esittää valtuustolle seuraavaa: Kunnan hallinto uudistetaan siten, että seuraavalla valtuustokaudella hallinnon muodostavat valtuusto, kunnanhallitus/elinvoima- ja kehitys, hyvinvointi ja tarkastus-tulosalueet/lautakunnat. Neuvostot, jaostot ja toimielimet säilyvät ennallaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vapaa-aikalautakunnan, opetuksen, kulttuurin ja varhaiskasvatuksen asiat yhdistetään hyvinvointilautakunnan alaisuuteen ja kunnanhallitus/elinvoima- ja kehitys vastaa sekä hallituksen että teknisen lautakunnan asioista.

– Näillä muutoksilla mahdollistetaan asioiden nopeampi käsittely, parempi tiedonkulku ja kokonaisuuksien hallinta, Silvast sanoo.

Organisaation uudistaminen, henkilökunnan ohjeistaminen, koulutus ja työhyvinvointitoimintaan satsaamisen lasketaan tuovan kunnalle 60 000 euron säästöt kolmen vuoden aikana.

Säästöjä etsitään myös elinkeinojen kehittämisestä, mahdollisesti elinkeinojen kehittäminen kunnan omana toimintana. Vuonna 2019 Haapajärvi-Nivala Seutukunta NIHAK ry:n jäsenyys maksoi Reisjärven kunnalle 15,50 euroa asukasta kohden, minkä lisäksi kunta satsasi samana vuonna aluekehitys- ja elinkeinopalveluihin 61 858 euroa.

Ohjausryhmä ehdottaa myös, että kunta siirtyisi yhden tuotantokeittiön malliin. Jo nykyisellä prosessilla tämä ehdotus toisi kunnalle reilun 80 000 euron säästöt ja mikäli tuotantoprosessi uudistettaisiin kokonaan, säästöä syntyisi 142 200 euroa vuodessa.

Kunnan hankintaprosessin uudistamisen lasketaan tuovan kunnalle säästöjä 20 000-70 000 euron säästöt tulevien kolmen vuoden aikana.

Säästöä syntyy tänä vuonna myös "luontojaan", kun uusi päiväkoti valmistuu ja kunta pystyy sen myötä luopumaan pienistä ja väliaikaisista varhaiskasvatuksen tiloista.

Kulttuuri- ja vapaa-aikapuolella säästöjä syntyy muun muassa kirjastossa käyttöön otettavasta omatoimikirjastosta, sekä kansalaisopistotoiminnan uudelleen järjestämisellä.

Latujen kunnossapidosta haetaan säästöjä joko taksojen korotuksella tai tason laskulla.

Yksi merkittävä säästö syntyy koulukuljetusten kilpailuttamisella yhdessä Haapajärven kanssa. Kilpailutuksen ansiosta hintojen arvioidaan alenevan noin 100 000 euroa. Kilpailutus on tehty tänä keväänä ja uudet hinnat astuvat voimaan elokuussa 2020.

Kuntakonsernissa tehokkuutta haetaan muun muassa sillä, että oma toimitusjohtaja valitaan vain niihin yhtiöihin, jotka tavoittelevat aitoa kasvua.

Menojen hillitsemisen lisäksi kunta tarvitsee myös lisätuloja. Niitä ohjausryhmä katsoo löytyvän pääasiassa korotettavista lupa-, valvonta- ja asiakasmaksuista joko lain sallimalle tasolle, maakunnan keskihinnan mukaan tai omakustannehintaan.

Oman lisänsä kunnan kassaan tuo kiinteistöveron pohjana olevan rakennus- ja huoneistorekisterin päivittäminen ja kiinteistöverotulojen lisääminen sitä kautta.

Kunnalla on myös omaisuutta, jota myydään. Suunnitelmaan kuuluu muun muassa Saarisen leirikeskuksen myynti, käytöstä poistettujen kiinteistöjen myynti, käytöstä poistetun kaluston myynti, metsäpohjien myynti sekä sora-alueiden ja louhosten hyödyntäminen tai myynti.

Talouden tasapainotustyötä käsitellään keskiviikkona 20.5. kunnanvaltuuston iltakoulussa ja valtuuston päätettäväksi asia tulee 27.5.

– Kuntalaisten info-tilaisuus järjestetään niin pian kuin suinkin mahdollista, Silvast lupaa.

Ohjausryhmän työ jatkuu edelleen, sillä nämäkään toimenpiteet eivät vielä takaa alijäämän kiinnisaamista.

#