keskiviikko 3.6.2020 | 05:09
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Satu Kangas-Viljamäki pääkirjoituksessaan: Voihan korona!

Pe 15.5.2020 klo 16:00

Niinhän siinä kävi, että koronavirus löysi tiensä lopulta myös meidän alueellemme. Se oli odotettavissa, vaikka hetken ehti jo tuntua siltä, että eksytimme sen.

Tartunnat ovat puhuttaneet ihmisiä kautta linjan ja kovasti on ihmetelty, miksi tartunnansaaneiden paikkakuntaa ei kerrota. Yksityisyydensuoja tuntuu olevan hankala käsite, ainakin jos somessa käytyjä keskustelujen uskoo. Mutta pankaahan omalle kohdalle. Jos olisit sairastunut, haluaisitko todella, että viranomaiset kertoisivat siitä kaikille ja uskotko ihan tosissasi, ettei sinua ”lynkattaisi” tartunnan takia. Epäilen, että et haluaisi tai uskoisi, joten annetaan ihmisten olla ja sairastaa rauhassa. Toivotaan heille pikaista paranemista ja voimia kestää tulevat koettelemukset. Keskitytään me muut nyt pitämään huolta omasta käsihygieniasta ja turvaväleistä. Yskitään oikein ja noudatetaan ohjeita.

Ihmisten huoli on kuitenkin perin inhimillistä ja huolissani olen toki minäkin. Ymmärrän, että tieto tartunnan tarkemmasta sijainnista voisi helpottaa oloa, mutta loppujen lopuksi se olisi valheellista turvallisuutta. Aivan kuten alussa mainitsemani tunne viruksen eksyttämisestä. Me liikumme alueellamme aika nopeasti paikkakunnalta toiselle, miksi siis ei viruskin.

Miksi tämä meitä nyt sitten niin hirveästi huolettaa? Siksi, koska emme tunne sairautta vielä riittävän hyvin. Siihen ei ole vielä keksitty toimivaa lääkitystä, eikä kukaan pysty sanomaan ennakkoon, miten juuri sinun kehosi reagoi. Uutta tietoa tulee kuitenkin lähes päivittäin ja epäilemättä sekin päivä vielä tulee, kun korona selätetään.

Sitä päivää odotellessa yritetään olla myös hermostumatta liikaa. Kyllä tämä vielä tästä iloksi muuttuu.

#