keskiviikko 3.6.2020 | 05:55
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kärsämäellä toimivassa Hoivakoti Frosteruksessa aloitettiin yt-neuvottelut huhtikuun lopulla – Vaikeudet voivat johtaa jopa yksikön sulkemiseen

Satu Kangas-Viljamäki
Pe 15.5.2020 klo 07:00

Esperi Hoivakoti Frosteruksessa on aloitettu yhteistoimintaneuvottelut 29.4.2020, ja niiden on määrä päättyä kesäkuun puolessa välissä.

– Esperi on pyrkinyt neuvottelemaan palvelua ostavan Terveystalon kanssa Frosteruksen tilanteesta pitkään, jo keväästä 2019 alkaen, Esperi Care Oy:n ikäihmisten palvelujen liiketoimintajohtaja Arne Köhler kertoo.

Hoivakoti Frosteruksessa on yhteensä 28 asukaspaikkaa ympärivuorokautista hoivaa tarvitseville ikäihmisille sekä kuusi muuta asukaspaikkaa.

– Hoivakodin asukkaiden palveluntarve on osoittautunut olennaisesti alun perin sovittua suuremmaksi. Myös viranomaiset ovat katsoneet, että hoivamitoituksen tulisi olla korkeampi kuin kodin alkuperäisessä luvassa ja että laadukas toiminta edellyttää Esperiltä arvioitua suurempaa henkilöstömäärää, Köhler jatkaa.

– Koska kohonneiden kustannusten korvauksista ei ole toistaiseksi päästy yhteisymmärrykseen tilaajan kanssa, Esperille ei ole jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin aloittaa yt-menettely tuotannollis-taloudellisista syistä ratkaisujen etsimiseksi, Köhler summaa.

Esperin arvion mukaan liiketoiminnalliset haasteet voivat johtaa myös yksikön sulkemiseen.

– Mikäli neuvottelujen päätyttyä Esperi tekisi päätöksiä, jotka vaikuttavat asukkaisiin, ilmoitamme näistä asukkaille ja heidän omaisilleen viipymättä. Lisäksi Esperi tekee tiivistä yhteistyötä kaikkien asukkaiden kotikuntien kanssa mahdollisten uusien ratkaisujen löytämiseksi, jos niitä tarvittaisiin, Köhler kertoo.

Terveystalon aluejohtaja Tarmo Pekola kertoo tilanteesta puolestaan seuraavaa:

– Sopimuksen mukaan Esperin tulee ottaa hoivakotiin asukkaiksi kaikki Kärsämäen kunnan ja Terveystalon sinne osoittamat kärsämäkiset asukkaat. Viime aikoina Esperi on kuitenkin meille tuntemattomista syistä toistuvasti kieltäytynyt sopimuksen vastaisesti ottamasta uusia asukkaita hoivakotiin.

– Olemme olleet kaiken aikaa valmiita korottamaan Esperille maksamaamme hintaa sopimuksen mukaisesti, mutta Esperi ei ole kuitenkaan esittänyt meille sopimuksen mukaista hinnankorotusta. Sopimuksessa on myös huomioitu asiakkaiden palvelutarpeen muutokset, niiden vaikutukset hintaan ja olemme maksaneet näistä muutoksista johtuneet hinnanmuutokset sopimuksen mukaisesti. Jos Esperi päättää sopimuksemme vastaisesti sulkea hoivakodin, Terveystalo järjestää hoivapalveluiden tuottamisen muilla tavoin, alkaen esimerkiksi tuottamaan itse hoivapalveluita kunnan osoittamissa tiloissa, Pekola sanoo ja pohtii:

– Mikäli Esperi päättää sopimuksen, mielestäni paras ratkaisu olisi jatkaa palveluiden tuottamista itse.

Kärsämäki päätti irrottautua Peruspalvelukuntayhtymä Selänteestä joulukuussa 2013. Kärsämäki ulkoisti kunnan kaikki sosiaali- ja terveyspalvelut ja liittyi 1.1.2015 Kuntaturva-kuntien joukkoon. Kuntaturva-mallissa päätösvalta sote-palveluista säilyy kunnalla ja taloudellisen riskin kantaa Terveystalo.

Tuolloin tehty sopimus on voimassa vuoteen 2022, minkä jälkeen kunnalla on mahdollisuus käyttää sopimuksen optiovuodet.

#