keskiviikko 3.6.2020 | 06:50
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Puhuri lisäsi maanomistustaan Haapaveden Piipsannevalla: Tuhat hehtaaria tuulipuistoon

Tapio Lehtinen
Ma 11.5.2020 klo 18:27

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

HAAPAVESI

Puhuri Oy on ostanut 640 hehtaaria Vapo Oy:n maa-alueita Piipsannevan turvetuotantoalueelta. Kauppa on jatkoa vuonna 2018 tehdylle 470 ha kaupalle.

Puhuri Oy kehittää Piipsannevan alueelle tuulipuistoa, joka koostuisi maksimissaan 43:sta tuulivoimalasta.

Hankkeen yhdistetty kaavoitus- ja YVA-prosessi on meneillään ja sen arvellaan valmistuvan kuluvan vuoden lopussa. Kaupan kohteena olevat maa-alueet ovat pääosin turvetuotannosta poistuneita alueita.

Puhuri Oy:n toimitusjohtajan Antti Vilkunan mukaan Piipsannevan alue soveltuu erinomaisesti tuulivoimatuotantoon sen laajuuden, vähäisen asutuksen, valmiin tiestön ja voimalinjojen läheisyyden vuoksi.

Vilkunan mukaan Piipsannevan tuulipuistohanke on toteuttamiskelpoinen ilman veronmaksajien tukia. Merkittävä osa Piipsannevan alueesta on jo nyt maatalouskäytössä ja tuulipuiston rakentaminen vain parantaa maatalouden toimintamahdollisuuksia erinomaisen tieverkoston säilymisen myötä.

Puhuri tavoittelee hankkeen laajentamista Siikalatvan ja Kärsämäen kuntiin. Vapo Oy:n toimitusjohtaja Vesa Tempakan mukaan tehty kauppa on loistava esimerkki kehityksestä, jossa kotimaiset energiamuodot täydentävät toisiaan. Tuulivoimalle ja turpeelle on yhteistä se, että kumpikin lisää Suomen energiaomavaraisuutta ja paikallista työllisyyttä.

Vapon strategiana on siirtää tuotannosta poistuneet maa-alueet seuraavaan maankäyttömuotoon mahdollisimman nopeasti tuotannon päättymisen jälkeen. Yleisimmät jälkikäyttömuodot ovat olleet metsitys, muokkaus pelloiksi sekä ennallistaminen takaisin suoksi tai kosteikoiksi. Myös jälkikäyttömuodoissa pyritään lisäämään alueiden biodiversiteettiä.

– Toimivien valmiiden tieyhteyksien ja tasaisten maastomuotojen takaamat hyvät tuuliolosuhteet tekevät vanhoista tuotantoalueista erinomaisia sijaintipaikkoja tuulipuistoille, Tempakka sanoo.

Puhuri tavoittelee hankkeen laajentamista Siikalatvan ja Kärsämäen kuntiin.

Fakta

Tuulipuistoja kehittävä, rakentava ja omistajilleen tuulivoimalla sähköä tuottava yhtiö.

Puhurin hallinnoimien tuulipuistojen kokonaisteho on 60 megawattia.

Puhurilla on tuulivoiman kehityshankkeita Haapavedellä, Kannuksessa, Pyhäjoella, Pyhäjärvellä, Raahessa, Sallassa ja Sievissä.

Puhurin tytäryhtiö Vetelin Tuulivoima Oy kehittää tuulivoimahanketta Vetelissä.

Kanteleen Voiman ja Puhurin omistaa 28 suomalaista energiayhtiötä. Samat omistajat kehittävät NordFuel-bioetanolihanketta Haapavedellä

#