sunnuntai 25.10.2020 | 05:09
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Susanna Salokannel aloitti Kattilakosken kulttuuriosuuskunnassa: “Annetaan ilon näkyä pihataiteessa ja elämän koronapäiväkirjassa”

Outi Levä
Su 26.4.2020 klo 20:00

Maaliskuussa kärsämäkinen Kattilakosken kulttuuriosuuskunta sai uuden toiminnanjohtajan, kun Susanna Salokannel aloitti työnsä osuuskunnassa. Hän on kotoisin Uudeltamaalta, viettänyt lapsuutensa Vantaalla ja kouluttautunut, asunut ja työskennellyt Helsingissä. Nyt hän asuu Kaustisella.

– Muutin tänne erityisesti työn perässä. Pesti on vakituinen, työ osuuskunnassa mielenkiintoista. Olen ilahtunut täällä vallitsevasta talkoolaismeiningistä, jollaisesta nautin myös aikaisemmin Mäntsälässä työskennellessäni. Yhdessä tekemisestä ja jokaisen osallistumisesta, sanoo Salokannel ensimmäisistä vaikutelmistaan.

Kattilakosken kulttuuriosuuskunta pitää yllä AiR Frosterus -residenssiä, jossa vuosittain vierailee kansainvälisiä ammattitaiteilijoita parista kuukaudesta puoleen vuoteen kerrallaan.

– Nytkin oli tulossa isoja taiteilijoita. Korona pisti toiminnan polvilleen. Sopimusasiat taiteilijoiden kanssa ovat työn alla ja odotamme päätöksiä korkeammilta tahoilta.

Salokannel kehuu kunnan kulttuuriystävällisyyttä, joka näkyy jo vuosia järjestetyissä tapahtumissa ja myös kunnan sloganissa “Positiivisten tarinoiden pitäjä”.

– Nyt saattaa käydä niin, että kaikki tapahtumat joudutaan perumaan, kuten Tarinaniskennän SM-kilpailut, sillä karsintojakaan ei nyt voida järjestää. Ei nyt maalata kuitenkaan piruja seinälle, ehkä jotakin on mahdollista siirtää joulukuulle, kuten Musiikkia Paanukirkossa, suunnittelee Salokannel.

– Joku tapahtuma voisi toteutua myös netissä, kuten ARS Kärsämäki -näyttely, jota järjestää Taideyhdistys Elsuupa.

Kattilakosken kulttuuriosuuskunta toimii vanhassa Pappilassa. Siellä asuvat tällä hetkellä myös kaksi eurooppalaista nuorta, turkkilainen Beyza ja espanjalainen Angel. He ovat täällä kansainvälisessä vaihdossa ja tekevät vapaaehtoistyötä.

– Beyza oli päiväkodissa, jossa oppi itse suomea ja opetti lapsille englantia, Angel toteuttaa projektia, jossa opetetaan virtuaalista musiikintuotantoa. Molemmat ovat aktiivisia somessa ja ovat yllättävän hyvin sopeutuneet tähän poikkeustilanteeseen. He ovat täällä turvassa, saavat toteuttaa itseään, perheet kotimaissa voivat hyvin ja ovat terveitä. Heillä on täällä mentorit tukena ja aikaa ihmetellä meikäläistä luontoa.

Salokannel suunnittelee nyt tapahtumia ja hankkeita, järjestelee niiden rahoituksia ja ideoi toimintaa poikkeusoloissa. Pihataideprojekti on saanut myös somenäkyvyyttä ja haaste on lähtenyt kaikkiin kuntiin: “Ilo elää tänäänkin. Annetaan sen näkyä. Pihataidetta voi tehdä kuka vain, mistä tahansa materiaalista ja aihekin on vapaa. Pääasia, että taideteoksia tehdään yhdessä lasten kanssa. Ohje: Tehkää taideteos omalle pihalle, ottakaa siitä kuva ja jakakaa se joko tämän kuvan kommenteissa tai Instagramissa hastagilla #pihataide.”

Toinen idea on Koronapäiväkirjan pitäminen yhdessä: “Kirjataan talteen tulevia aikoja varten, mitä Kärsämäellä tapahtui silloin kun koronaviruksen leviämistä hillittiin monenlaisin rajoituksin. Näin se tehdään: Ota kuva, kirjoita runo, kuvaa video, piirrä kuva, nauhoita musiikkia tai kerro tarina ja jaa se tälle sivulle. Yksi teos per osallistuja per päivä. Kuvaile miltä maisema näyttää tai tunnelmaa kotona. Millaisia tunteita tai ajatuksia tilanne sinussa herättää?” Koronapäiväkirjaan ei tarvitse välttämättä kirjata vain iloisia asioita. Sekin on elämää, että tämä koronakausi voi tehdä elämästä totisen seikkailun.

#